Odrobaczanie samodzielne kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 21, 2024 12:19 Re: Odrobaczanie samodzielne kota

Korzystając z Twojego doświadczenia z kotami, czy możesz poradzić mi:
1) czy odrobaczyć koty razem (jutro kocur kończy antybiotyk, więc za 14 dni byłoby odrobaczanie obu), czy może kotkę z widocznym robakiem mam odrobaczyć teraz? (jestem pewna, że oba mają robale skoro kotka ma)
2) nie ma szans, abym podłączyła kotu kroplówkę, nawet nie wyobrażam sobie jak to zrobić, ale mogę tak się zorganizować, żeby być w ciągu 40 min. godziny u weta. Stąd pytanie: czy godzina od jakichś zdarzeń do czasu dotarcia do weta wystarczy w razie czego? Ile czasu od podania środka trzeba mieć kota na oku?
3) parafina / olej - czy może być np. olej lniany (nierafinowany, taki posiadam)? ile tego podać? Ile Ty podajesz parafiny? Czy to zależy od wagi kota?
4) po jakim czasie jest kupa? czy jak kot się załatwi, to już niebezpieczeństwo operacji minęło, czy jeszcze szczególnie uważac?
5) czy podaję jednorazową dawkę, a po 2 tyg. powtórka, czy za pierwszym razem dawać przez kilka dni pod rząd środek?
6) jaki środek radzisz?
Tak jak pisałam, koty były 5 tyg. temu odpchlone. Od tych 5 tygodni są w nowym mieszkaniu, niewychodzące. Nie znalazłam śladów pcheł przy czesaniu, a też nie chciałabym im fundować bez potrzeby chemii na pchły. Bo tak sobie wyobrażam, że srodek, który działa na pchły i robaki wewnętrzne to nie jest ta sama substancja na obie sprawy, tylko 2 substancje połączone tak, aby podać za jednym zamachem?

Chodzę z kotami do kilku wetów, ale postanowiłam dowiedzieć się ile się da od doświadczonych ludzi, którzy są przede wszystkim ostrożni

mandarynka103

Od: Śro mar 01, 2023 8:54

Post » Sob gru 21, 2024 12:42 Re: Odrobaczanie samodzielne kota

Ja bym zdecydowanie odrobaczała oba koty razem. 2 tygodnie po zakończeniu podawania antybiotyku. Nigdy nie dzieliłam pierwszej dawki - ale ja podawałam kropelki na kark, a nie tabletkę.
Co do środka - bywają różne, widzę, że w necie reklamowany jest dronspot (krople na kart), wymieniają też cestal, ale chyba są lepsze, nowsze środki.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie gru 29, 2024 19:07 Re: Odrobaczanie samodzielne kota

jolabuk5 pisze:Z opisu - tak wyglądają człony tasiemca. Pewnie napiszą osoby bardziej zorientowane - tu masz takie podstawowe informacje.
https://www.sklep.petsmile.pl/poradnik/ ... aczyc-kota

Po przejrzeniu wszelakich tasiemców w internecie miałam ogromne podejrzenie po wymiarach i opisie sytuacji, że jest to bąblowiec. Zleciłam badanie robaka i wyszło, że to człon tasiemca, ale na pewno nie bąblowiec. Dla potomnych - ten wpis. Dziękuję, bo miałaś rację :1luvu:

mandarynka103

Post » Nie gru 29, 2024 19:09 Re: Odrobaczanie samodzielne kota

ASK@ pisze:Cestal to przeżytek!!! Wielki i słabo działający. Poza tym trzeba zmieniać środki. Masz chyba marnego weta skoro nie radzi innych preparatów. W tej chwili można kota odpchlić i odrobaczyć jednym, jedynym preparatem, czyli kroplami na kark. "Operację" należy powtórzyć. Brak widocznych robali nie świadczy,że ich nie ma. Preparaty zabijają dorosłe osobniki a reszta dojrzewa i wtedy wchodzi druga porcja. Jeśli były pchły to są i tasiemce.

Korzystając z Twojego doświadczenia z kotami, czy możesz poradzić mi:
1) czy odrobaczyć koty razem (jutro kocur kończy antybiotyk, więc za 14 dni byłoby odrobaczanie obu), czy może kotkę z widocznym robakiem mam odrobaczyć teraz? (jestem pewna, że oba mają robale skoro kotka ma)
2) nie ma szans, abym podłączyła kotu kroplówkę, nawet nie wyobrażam sobie jak to zrobić, ale mogę tak się zorganizować, żeby być w ciągu 40 min. godziny u weta. Stąd pytanie: czy godzina od jakichś zdarzeń do czasu dotarcia do weta wystarczy w razie czego? Ile czasu od podania środka trzeba mieć kota na oku?
3) parafina / olej - czy może być np. olej lniany (nierafinowany, taki posiadam)? ile tego podać? Ile Ty podajesz parafiny? Czy to zależy od wagi kota?
4) po jakim czasie jest kupa? czy jak kot się załatwi, to już niebezpieczeństwo operacji minęło, czy jeszcze szczególnie uważac?
5) czy podaję jednorazową dawkę, a po 2 tyg. powtórka, czy za pierwszym razem dawać przez kilka dni pod rząd środek?
6) jaki środek radzisz?
Tak jak pisałam, koty były 5 tyg. temu odpchlone. Od tych 5 tygodni są w nowym mieszkaniu, niewychodzące. Nie znalazłam śladów pcheł przy czesaniu, a też nie chciałabym im fundować bez potrzeby chemii na pchły. Bo tak sobie wyobrażam, że srodek, który działa na pchły i robaki wewnętrzne to nie jest ta sama substancja na obie sprawy, tylko 2 substancje połączone tak, aby podać za jednym zamachem?

Chodzę z kotami do kilku wetów, ale postanowiłam dowiedzieć się ile się da od doświadczonych ludzi, którzy są przede wszystkim ostrożni

mandarynka103

[poprzednia]