Przyspieszony oddech w spoczynku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 27, 2024 19:54 Przyspieszony oddech w spoczynku

Cześć. Obserwuję u ok. 4 miesięcznej kotki przyspieszony, płytki oddech w czasie snu, także podczas mruczenia. Do tego zimne i wilgotne łapki - nie wiem na ile to istotne. Przez większość czasu czuwania ma także napuszony ogonek i grzbiet, czego nie widziałam u niej wcześniej.
Bez problemu mogę ją obudzić, je normalnie, bawi się ze mną ulubioną zabawką. Wydaje mi się że śpi/leży więcej niż jeszcze parę dni temu, choć mogę się mylić. Z kuwety także korzysta tak jak dotychczas.
Jest odrobaczona, aktualnie w trakcie leczenia zapalenia spojówek
Wiecie czy jest to coś co wymaga pilnej konsultacji z weterynarzem? Czy to że je i bawi się normalnie wskazuje na to, że wszystko jest w porządku?

Monikakrk

Od: Pt gru 27, 2024 19:43

Post » Pt gru 27, 2024 20:30 Re: Przyspieszony oddech w spoczynku

Przyspieszony oddech wymaga konsultacji z wetem. Robaki płucne lub zapalenie płuc mogą być przyczyną. Kot może jeść i się bawić, może być trochę spokojniejszy, więcej nic. Koniecznie idź z kotką do weta.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pt gru 27, 2024 20:34 Re: Przyspieszony oddech w spoczynku

Dzięki za wskazówkę
Dodam tylko, że nie ma żadnych innych objawów oddechowych typu kichanie, kaszel itp. U weterynarza byłyśmy 5 dni temu (kontrola w trakcie leczenie zapalenia spojówek) i była wtedy osłuchiwana - nie było żadnych niepokojących informacji

Monikakrk

Post » Sob gru 28, 2024 11:21 Re: Przyspieszony oddech w spoczynku

5 dni to bardzo długo w przypadku infekcji, szczególnie u kociąt.
Zimne, wilgotne łapki u kociaka mogą paradoksalnie towarzyszyć podwyższonej temperaturze ciała.
Przyspieszony oddech też (acz ten nie tylko gorączce).
Jeśli po tylu dniach leczenia infekcji pojawiła się gorączka - to bardzo niepokojący objaw, bo może oznaczać że choroba zeszła głębiej - np. na płuca.

Kociaki bardzo często w żaden wyraźny sposób nie okazują złego samopoczucia - czasami można zobaczyć filmiki z ratowanymi kociętami które nie mają już prawie oczu żżartych przez infekcję, nosy mają zaklejone - a latają gdzieś po podwórku, bawią się i lecą do jedzenia lub zawołane. To taki mechanizm ratujący życie do pewnego momentu, kociak który w wyniku choroby osłabnie, straci apetyt czy głównie śpi - umiera w naturze.
Więc póki tylko są w stanie - kociaki bawią się i funkcjonują "normalnie" - nie jest to wyznacznikiem zdrowia.

Kociak w czasie zabawy nie dyszy? Nie męczy się szybciej?
Możesz wkleić zdjęcie jak wygląda ten napuszony ogonek i grzbiet?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie gru 29, 2024 9:38 Re: Przyspieszony oddech w spoczynku

Byłyśmy wczoraj u weta na wszelki wypadek. Płuca czyste, temperatura w normie na szczęście. Dostała zastrzyki przeciwzapalne i z antybiotykiem w związku z wcześniej leczonym zapaleniem spojówek, które nadal się utrzymuje a nie powinno.
Do obserwacji i kontroli w poniedziałek.
Dzięki

Monikakrk

Post » Nie gru 29, 2024 18:31 Re: Przyspieszony oddech w spoczynku

Trzymam kciuki za zdrowie kici. :ok:
A co lekarz powiedział o oddechu? Jest przyśpieszony, czy jest prawidłowy?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29