Wymioty u kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 12, 2024 15:37 Wymioty u kotów

Witam mam pewien problem otóż od jakiegoś czasu moje 3 koty wymiotują. Częstotliwość jest różna. Wymiotują różnie raz śliną, raz jedzeniem zależy czy mają pełny czy pusty żołądek. Zaczęło się od jednego aktualnie trzy. Zaklaczenie wykluczone gdyż 3 by się w tym samym czasie nie zaklaczyly. Apetyt mają normalny. Normalnie się poruszają tylko te wymioty. Co to może być za przyczyna?

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Czw gru 12, 2024 16:49 Re: Wymioty u kotów

Przyczyny zapewne mogą być różne, może są jakoś chore skoro wszystkie 3 wymiotują, pewnie bez wizyty u weterynarza
sie nie obejdzie.

Goldberg

Od: Sob cze 29, 2019 21:18

Post » Czw gru 12, 2024 20:16 Re: Wymioty u kotów

Hmm no właśnie nie wiem. Ogólnie nie widać, aby coś im dolegało. Mają taki sam apetyt, są ruchliwe itp Tylko wlasnie te wymioty. Najczęściej to po nocy gdzieś się znajdzie ale nie codziennie.

mogli

Post » Sob gru 14, 2024 20:55 Re: Wymioty u kotów

Moje doświadczenia z długotrwałymi wymiotami u kotów są bardzo negatywne. Radzę zbadać koty, zwłaszcza pod kątem nerek (mocznik, kreatynina) i trzustki (lipaza). To takie podstawy, może ktoś jeszcze coś podpowie. Ja już wiem, że nie wolno tego lekceważyć, nawet jak w międzyczasie kot normalnie je i nie ma żadnych innych objawów.

errato

Od: Sob wrz 28, 2024 16:36

Post » Sob gru 14, 2024 21:40 Re: Wymioty u kotów

Masz jakieś rośliny w domu? Doniczkowe, w bukiecie?
Podobną historię miałam ja, wiele, wiele lat temu, na początkach mojej drogi z kotami, nie mówiło się wtedy jeszcze o toksyczności dla kotów wielu roślin, ile ja się nie nabadałam ich u weta, nakombinowałam z jedzeniem (a wyboru wtedy gotowych karm nie było wiele), wymianą miseczek, a okazało się że delikatnie podgryzały kwiatka, nawet nie zjadały, chyba był niesmaczny ale jakoś je nęcił - dopiero dokładny ogląd pokazał na liściach dziurki od zębów.
Musisz się zastanowić, co może drażnić pokarmowo Twoje koty.
Jakaś chemia domowa? Coś dziwnego liżą - np. wannę po kąpieli? Mogą pić coś nie dla nich przeznaczonego? Masz nowe miski na wodę lub jedzenie niekoniecznie pewnego pochodzenia? Co jedzą? Wymioty nie są po jednym rodzaju karmy?
Na pewno bym choć jednemu z nich zrobiła badania krwi - bo to może być coś co nie tylko wywołuje wymioty ale i drażni wątrobę lub nerki etc.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto gru 24, 2024 14:17 Re: Wymioty u kotów

Roślin żadnych nie ma więc to odpada. Domowa chemia raczej też nie gdyż nic się nie zmieniło. Do wanny nie wskakują. Miski ciągle te same ceramiczne. Karma ta sama chociaż ciekawe jak z jej jakością. Jedzą dobrą karmę CFF, Purizon, Granatapet i Mac's ale jak wiadomo różne partię mogą się trafiać. Jednego wezmę na badania gdyż on najczęściej wymiotuje, bo tak być nie może. Być może są zakłaczone ale dopiero wyniki dadzą odpowiedź.

mogli

Post » Czw gru 26, 2024 2:18 Re: Wymioty u kotów

Czy zabrałeś już kota do lekarza? Należy jak najszybciej zgłosić się z tym do lekarza. Wcześniej mój kot też wymiotował, ale przez moją nieostrożność zabrałam go późno do lekarza i zmarł.

whoseclose

Od: Śro gru 25, 2024 10:49