Gdy przyjaciel odchodzi..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 30, 2024 11:09 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

FuterNiemyty pisze:Wyglada obiecujaco, z czasem sie dotra :)
Nie wiem, czy zamiast ograniczania kontaktow, nie byloby lepszym przearanzowanie domu na wiecej sciezek, miejscowek kocich, tak by mogly swobodnie sie mijac, miec rozne drogi, by uniknac bezposredniego kontaktu.
Przejscia po podlodze, ale i polki na scianach, ustawione meble, pozwalajace na kilka opcji ruchu na tej samej powierzchni.
Ile kuwet, miski sa obok siebie, woda w kilku naczyniach?
Za nowe, kocie relacje :201461

Dziękuję ❤️ Mamy dwupiętrowy dom , dwa poziomy z tym samym układem , ja zajmuję z nowym górę,rodzice z kotką dół. Na każdym poziomie są dwie kuwety ,w sumie 4. Kilka drapaków dużych i poziomych , dużo przestrzeni, po kilka legowisk, po kilka misek , na szafach ,parapetach pod względna kotyfikację zrobione półki ,koce do leżenia. Koty spędzają osobno noc ,by odpocząć bez problemu , w ciągu dnia , drzwi do poziomów są otwarte i koty mają 200 metrów kwadratowych dla siebie. Same przemieszczają się,decydują gdzie chcą być. Mijają się raz,drugi , piąty a za 10 pojawia się pacnięcie . Lub gdy rzeczywiście znajdą się oboje np pod drzwiami,ścianą lub zbyt blisko jednej zabawki która np jeden z nich się bawi ( wszystko mają podwójne,wybawione są z człowiekiem indywidualnie ).. może rzeczywiście za szybko i za wcześnie wyciągać wnioski. Koty widują się dopiero od 4 tygodni ale po stracie przyjaciela idealnego ..sami wiecie. Wszystko wydaje się trudniejsze :)

Marta.ce88

Od: Sob lis 20, 2021 17:37

Post » Nie gru 01, 2024 1:00 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

Moim zdaniem jest bardzo obiecująco. Powinno się ułożyć. Pacnięcia zdarzają się nawet kotom, które są z sobą od wielu lat. Na początku pomagają ustalić hierarchię. Moim zdaniem przy tak dużej przestrzeni izolacja na noc jest wystarczająca. Kotki dorosłe muszą mieć więcej czasu na ułożenie stosunków niż kociaki.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro gru 04, 2024 19:56 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

jolabuk5 pisze:Moim zdaniem jest bardzo obiecująco. Powinno się ułożyć. Pacnięcia zdarzają się nawet kotom, które są z sobą od wielu lat. Na początku pomagają ustalić hierarchię. Moim zdaniem przy tak dużej przestrzeni izolacja na noc jest wystarczająca. Kotki dorosłe muszą mieć więcej czasu na ułożenie stosunków niż kociaki.

Dziękuję za słowa otuchy. Są dni , że jestem zachwycona, mijają się i ignorują,śpią w jednym pokoju bez problemu w ciągu dnia. Czasem są nawet epizody kilku sekund zabawy ,ale wciąż jest rywalizacja..mimo kilku legowisk wojna o jedno , mimo podziału zabawy,wojna o jedną wędkę i wtedy łapoczyny na oślep. Jedno nie odpuszcza drugiemu . To dwa dość mocne charaktery. Ale jak mówisz,pocieszam się faktem , że dopiero mija miesiąc... Mam nadzieję, że nie pojawi się większa agresja i koty się dogadają . Kotek z fundacji z dnia na dzień się zmienia, miał być powolnym , cichym kotem schowanym w kącie a w domu rozkwitł ,bawi się za troje, biega,rozmawia i ma dużą pewność siebie. Cieszę się z tej zmiany ,bo znaczy, że potrzebował bardzo domu i własnego kąta, oby tylko koty się dotarły i nie musiał zmieniać nigdy domu

Marta.ce88

Post » Śro gru 04, 2024 21:20 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

Koty w domu często się zmieniają. Ale to dobrze, że czuje się pewnie. To, że się kłócą, to nic, ważne, że nie ma ciągłej agresji. Wszystko się ułoży!
może spróbuj włączyć feromony? Rozpylane elektrycznie, do gniazdka - ewentualnie w obróżkach.
Feliway friends
https://allegro.pl/oferta/feromony-dla- ... 6626728298
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro gru 04, 2024 21:26 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

[/img][/quote]
jolabuk5 pisze:Koty w domu często się zmieniają. Ale to dobrze, że czuje się pewnie. To, że się kłócą, to nic, ważne, że nie ma ciągłej agresji. Wszystko się ułoży!
może spróbuj włączyć feromony? Rozpylane elektrycznie, do gniazdka - ewentualnie w obróżkach.
Feliway friends
https://allegro.pl/oferta/feromony-dla- ... 6626728298

Feromony są od pierwszego dnia , mam w zapasie zylkene,jednak na razie staram się działać swoim spokojem:) mam również krople Bacha antystresowe. Wieczory wyglądają tak jak poniżej ...to chyba dobry znak, że jednak mogą obok siebie usnąć .

https://zapodaj.net/plik-DRkBZTANPq

Marta.ce88

Post » Śro gru 04, 2024 21:35 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

Oczywiście! To jest super!!! Wszystko będzie dobrze :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie gru 08, 2024 23:59 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

jolabuk5 pisze:Oczywiście! To jest super!!! Wszystko będzie dobrze :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Dziękuję po raz kolejny Twoje słowa są dla mnie jak lekarstwo ,które daje światełko ❤️
Wrzucam filmik
Dziś zaczęły się gonitwy, kotka gra pierwsze skrzypce od paru dni , rudy ustępuje , zobaczymy jak dalej ❤️ dziś stanęła choinka, jeszcze bez ozdób,kolejna rzecz ,która mnie ciekawi jak zareaguje nowy przyjaciel :)
Przepraszam za bałagan na filmiku ale ... świąteczne strojenie :)

Marta.ce88

Post » Pon gru 09, 2024 0:15 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

Marta.ce88 pisze:
jolabuk5 pisze:Oczywiście! To jest super!!! Wszystko będzie dobrze :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Dziękuję po raz kolejny Twoje słowa są dla mnie jak lekarstwo ,które daje światełko ❤️
Wrzucam filmik
Dziś zaczęły się gonitwy, kotka gra pierwsze skrzypce od paru dni , rudy ustępuje , zobaczymy jak dalej ❤️ dziś stanęła choinka, jeszcze bez ozdób,kolejna rzecz ,która mnie ciekawi jak zareaguje nowy przyjaciel :)

A gdzie ten filmik?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon gru 09, 2024 0:17 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

jolabuk5 pisze:
Marta.ce88 pisze:

Wrzucam filmik

A gdzie ten filmik?

Nie dodał się link :o
https://www.szybkiplik.pl/MFVpF3uJrr

Marta.ce88

Post » Pon gru 09, 2024 0:29 Re: Gdy przyjaciel odchodzi..

Gonią się! Wspaniale! :1luvu: Moim zdaniem one już się lubią i cieszą ze swojego towarzystwa! :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia]