» Śro gru 04, 2024 7:43
Giardia + , rzęsistek ?
Witam , mam 2 koty 3.5 roku , chciałem dokocić . Wziąłem z fundacji kocice 3 miesięczną , miała ksiażeczkę , odrobaczana ,fil/felv - , miała być zdrowa. Po przyjeździe do domu zauważyłem pchłe na niej , potem drugą , pojechałem do weta dostała spot on na kark i moje koty też. Kocica zrobiła pierwszą kupę 24 godziny po przyjeździe do monego domu , kupa zdrowa. Po paru dniach jupa zaczeła robić się rzadka , kotka robiła dobkuwety albo obok nieraz nie zdążyła dobiec. Wizyta u weta test na giardie pozywny. Ona dostała fenbendazol 3 dni , 7 dni przerwy , 3 dni , dotosłe koty metronidazol przez 7 dni . Z małej zaczelo sie lać , wiec nie dalem fenbendazolu przez 3 dni tylko przez 6 i poszedlem po wiecej do weta. Po 6 dniach zrobilem przerwe , troche sie poprawilo ale po 3 dniach znowu kupa byla rzadsza zacząłem fenbendazol wedlug schematu przez 3 dnibi znowu zaczelo sie z niej lać .Wizyta u weta zmienił jej lek na meteonidazol przez 7 dni . Wybrała to wszystko była pod koniec lekka poprawa ,ale po skonczeniu znowu robi placki. W tym samym czasie przebadalem kał u wszystkich kotów ,wszysykie mają - ,brak cyst ,oocyst. Dotosłe koty przed i po bezobjawowe , podczas brania metronidazolu mialy zaparcia nie zalatwiały sie po 3 dni . Teraz wszystko jest ok robią raz dziennie . Mała kocica 6 , 7 stolców rzadkich. Nie wiem co dalej z nią robić , albo ma dysbioze jelit po leczeniu , bo to małe kocie albo ma jeszcze rzesistka . Moze miała rzesistka z giardią , jedno jest wyleczine drugie zostało. Nie wiem czy po prostu nie lepiej ją oddać i skupić się na swoich kotach , bo leczenie rzęsistka jak czytałem to nieraz są przypadki niemozliwe do wykeczenia. Nie mozna jeszcze tego zrobic z szybkiego testu , tylko z kalu 3 dniwego i czas oczekiwania 5 dni.