zapalenie układu pokarmowego

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 02, 2024 8:39 zapalenie układu pokarmowego

Dzień dobry, liczę na pomoc bo jestem juz zmęczona i załamana.. [Kot (samiec) 1 rok i 6 msc, wykastrowany po 5 msc, nie wychodzący ] około 1,5 msc temu zaraz po zjedzeniu zaczął wymiotować, następnie powtarzało się to mimo braku jedzenia. Całą noc wymiotował (bylo to z niedzieli na poniedziałek, około 7 razy w nocy ) wymiotował pianą/ żółcią. W poniedziałek od rana nie poszłam do pracy tylko z samego rana do weterynarza. Został na kroplówce, zrobiono RTG z kontrastem bo podejrzewano, że kot mógł coś połknąć- ale na badaniu nic nie wyszło, zrobili badanie krwi- wszystko w normie, próby wątrobowe lekko podwyższone, Pani weterynarz uznała, że mógł coś zjeść ale nie musiał (ja podejrzewałam, że grzyby), postawiono diagnozę - zapalenie układu pokarmowego. Dostał antybiotyk, probiotyk, leki prokinetyczne. Po zakończeniu przyjmowania leków przez miesiąc było okej. Tydzień temu problem się pojawił, dostałam lek przeciwwymiotny i steryd, na 5 dni, potem wymioty wróciły. Byliśmy na USG- żołądek rozdęty, śledziona powiększona, netki i pozostałe organy w normie, w jelitach prawdopodobnie masy kałowe/ kulki sierści. Ponownie dostałam steryd, lek przeciwwymiotny, 3 dni temu, dzis przy przyjmowaniu leków miał pianę w pysku i wymiotował nią znowu. Obecnie zbieram kał z 3 dni na badania- żeby wykluczyć pasożyty. Czy ktoś miał podobną sytuację lub ma pomysł jaka jest przyczyna zapalenia układu pokarmowego? Dodam, że jest na karmie tylko mokrej i obecnie na karmie dla kotów z problemami gastro. Pozdrawiam i błagam o odpowiedz

Jagoda_W5

Od: Pon gru 02, 2024 7:55

Post » Pon gru 02, 2024 14:52 Re: zapalenie układu pokarmowego

Koniecznie zrobiłabym elektroforezę białek, jesli masz wynikach oznaczony stosunek a/g (lub albuminy i globuliny) - to możesz napisać co wyszło?
Ostatnio często pierwszym objawem FIPa jest atonia żołądka, właśnie takie rozdęcie i objawy zapalenia przewodu pokarmowego. Ponieważ choroba u Twojego kota trwa tak długo i nie polepsza się, ponieważ jest w wieku szczególnego zagrożenia FIPem, trzeba to koniecznie na ile się da wykluczyć.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto gru 03, 2024 10:13 Re: zapalenie układu pokarmowego

Jestem przerażona, mam dwa koty czy mógł się zarazić od drugiego i czy drugi też by był chory? Dodam,że problem zaczął się w momęcie przyjścia drugiego kota, ale tamten wydaję się zdrowy (na początku miał biegunkę ) Wyniki krwi oczywiścię podam jak wrócę do domu koło 15. Pozdrawiam

Jagoda_W5

Post » Śro gru 04, 2024 18:20 Re: zapalenie układu pokarmowego

Niestety nie mam niestety badania krwi, dziś przyszły wyniki badania kału na pasożyty-ujemny. Kot podczas brania leków zachowuje się normalnie nie ma wymiotów, biega, ma lśniącą sierść i ma apetyt. Czy w przypadku wirusa kot byłby taki „żywy” i reagował na leki ? Bardzo proszę o odpowiedź. Dodam, że na USG nie było żadnych płynów ani w organach ani poza nimi, ani też żadnych zmian oprócz powiększonego żołądka

Jagoda_W5

Post » Śro gru 04, 2024 23:06 Re: zapalenie układu pokarmowego

ale jak nie masz badania krwi, pisałaś, że byly robione. I opis USG pokaż.
FIP nie zawsze wiąże się z obecnością płynu w jamie brzusznej.
Kał na pasożyty, a na pierwotniaki też był badany ? to co innego niż pospolite "robaki"

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw gru 05, 2024 19:28 Re: zapalenie układu pokarmowego

Opis USG: pęcherz moczowy bez zmian. Śledziona powiększona, jednorodna. Nerki obustronnie o prawidłowej budowie oraz echogenicznosci. Wątroba niepowiększona, o prawidłowej budowie i jednorodnym miąższu. Pęcherzyk żołądkowy cienkościenny bez zmian w grubości i warstwowość ściany. Brak cech niedrożności
Morfologia: albuminy 41,1= g/l
Białko całkowite 85,8 g/l
Bilirubina 2,56
Glukoza 17,19
Kreatynina 187
OB: erytrocyty 13,65
Hematokryt 74,6
Hemoglobina 21,9
Leukocyty 7,3
( nie mogę załączyć zdjęcia )

Jagoda_W5