Picie wody

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 07, 2020 22:25 Re: Picie wody

Tak to czytam i to jest absurdalne co potrafimy zrobić dla kota. Wyrafinowane i personalne miseczki zmieniane setki razy żeby kot mógł "se" wybrać, fontanny w salonach, bo pije tylko z fontanny, miski porozstawiane po całym mieszkaniu no i żadna kranówa tylko przegotowana (to u nas) lub konkretna Primavera (bo inna butelkowa już nie jest pitna z czym się akurat zgodzę) albo wstawanie setki razy, bo kot waruje przy kranie, bo chce mu się pić.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Wto gru 08, 2020 9:16 Re: Picie wody

Mój na razie nie doskakuje do żadnego kranu. Misek porozstawiałam więcej. Na fontannę się przymierzam, chciałabym taką ładniejszą ceramiczną, a na to trochę fundusze są potrzebne. Co do trzymania w lodowce, otwarta puszkę trzymasz na blacie czy masz porcje jednorazowe? Ja mam puszki 200g, daje taka kotu w zasadzie w jeden dzień ale na kilka podejść bo zjada małymi porcjami a szkoda mi było wyrzucać z miski resztki.

malwa94

Od: Śro lis 25, 2020 10:48

Post » Wto gru 08, 2020 9:35 Re: Picie wody

Nie wkładam do lodówki, trzymam na blacie, przez kilka godzin nic się nie stanie.
Fontanna to wydatek, ale w sumie się opłaca, jeśli kot będzie z niej korzystał, oszczędza się na wecie. Niektóre fontanny są tak zrobione, że po wyłączeniu woda znika. Lepsze są takie, gdzie jest miska i woda jest cały czas. To moje zdanie, oczywiście.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro gru 09, 2020 22:37 Re: Picie wody

U mnie zamiast misek świetnie sprawdziła się niska szklanka z Ikei. Raz pozostawiona na wannie, stała się ulubionym miejscem chłeptania wody. Ale miska na niskim parapecie też się sprawdza.

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Czw kwi 15, 2021 9:30 Re: Picie wody

Przepraszam, odkopię.

Czy do fontanny filtr jest niezbędnie potrzebny? Dostałam Savic Cascade od siostry i tak leży 2 lata w reklamówce. Ponoć tylko filtra jej brak, w oryginale był węglowy.
Jeżeli jest niezbędny, to czy byle jaki filtr :oops: jaki kupię podejdzie? Nie znam się na tym
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Czw kwi 15, 2021 14:58 Re: Picie wody

Fatka przyznam, że ja w swojej fontannie filtr wyjęłam :oops: . Była taka idiotyczna gąbeczka, co to się w 2 dni cała blokowała :evil: . Teraz jest gruntowne szorowanko raz w tygodniu i tyle :wink:

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Czw kwi 15, 2021 16:40 Re: Picie wody

Wlewam przegotowaną więc filtr jest tylko po to aby trochę wyciszyć poidełko. Filtr zmieniam co ok dwa miesiące kiedy z niego robi już się "szmatka". Jak nie mam filtra to jest bez filtra więc raczej potrzebny nie jest.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw kwi 15, 2021 19:34 Re: Picie wody

Dzięki dziewczyny, zaraz idę montować :D
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pon lis 25, 2024 15:09 Re: Picie wody

Hej,
Chciałam Was zapytać o kwestię dolewania kotu wody do mokrej karmy. Mój kot spożywa wodę w ten sposób od września, bo nagle przestał chcieć pić wodę z miseczki z wodą. Wydaje mi się, że wtedy zatruł się czymś w wodzie stojącej w pojemniku na balkonie (pojemnik na wodę z klimatyzatora) i od tej pory przestał pić wodę. Było to w czasie gdy byłam na urlopie, więc trudno było ustalić czy wymioty były spowodowane zatruciem czy ze stresu. W każdym razie od tamtej pory kot nie chce pić wody, więc pije wodę dolaną do mokrej karmy.
Natomiast w ostatnich badaniach moczu i krwi wyszedł podwyższony mocznik i obecność białka w moczu. Czy to możliwe, że przyczyną jest brak spożywania czystej wody? A jeśli tak to jak z powrotem przekonać kota do picia wody? :( Myślałam, że jak przestanę dolewać mu wody do jedzenia, to sięgnie po miskę z wodą, ale na razie po prostu sika rzadziej, czyli nic z tego. Po 2 dniach wróciłam do podawania mu wody razem z jedzeniem. Miseczka z wodą stała wtedy w innym miejscu niż dawniej, ale to też nie pomogło... Zamówiłam mu fontannę i czekam na dostawę, może to coś da. Macie jakiś inny pomysł jak zmienić jego nawyki?

agnes0407

Od: Czw kwi 11, 2024 22:36

Post » Pon lis 25, 2024 19:31 Re: Picie wody

Fontanna to fantastyczna sprawa dla kotków. Moje zwierzaki uwielbiają urządzenie, korzystają cały czas.
Żądam postawienia Andrzeja Dudy w stan oskarżenia zgodnie z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej Art. 145. ustęp 2.

Senanta

Od: Nie paź 20, 2019 20:15

Post » Pon lis 25, 2024 21:43 Re: Picie wody

Nie wszystkie koty akceptują fontannę, ale sporo lubi taką wodę i pije chętniej. Dobrze, że zamówiłaś - a na jaką się zdecydowałas?
Możesz też spróbować odkręcić kran, kiedy kotek będzie na umywalce w łazience, albo przy zlewie w kuchni. Moja Sabcia uwielbiała picie z kranu, całe szczęście, że polubiła też fontannę.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto lis 26, 2024 22:10 Re: Picie wody

Moje raczej bazują na wodzie dolewanej do barfa czy innych mięs, zwłaszcza kiedy dolewam ciepłą do zimnego jedzenia. Z miseczek z wodą korzystają rzadko, a fontannę zlekceważyły. Natomiast na podwórku na spacerze kocurro lubi pić z kranu tamtejszego, to ta sama woda, co w domu, ale tam smakuje bardziej…

Dopajałam też zupkami miamora, dolewając wodę jeszcze dodatkowo do napoju.
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Śro lis 27, 2024 19:02 Re: Picie wody

Ja dzięki radom wspaniałych osób z tego forum nauczyłam się podawać Bilowi strzykawką dodatkowo wodę do karmy. Podaję 10 ml do każdego posiłku (3 posiłki dziennie). Robię tak od długiego czasu i obserwuję, że sam zaczął też dużo chętniej chłeptać z samej miseczki z wodą (a wcześniej wody raczej unikał). Bil jest kotkiem z problemami "siusiowymi" i mogę zapewnić, że rada z dodawaniem wody do karmy, jaką otrzymałam tu na Forum, bardzo mu pomogła, Bilu siusia dwa razy dziennie i jak obserwuję, bez żadnych problemów. (oczywiście mam na myśli mokrą karmę, bo taką podaję swojemu kociastemu)
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

[poprzednia]