Kot od 2 lat walczy z rzęsistkiem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 25, 2024 20:18 Kot od 2 lat walczy z rzęsistkiem

Miałam nadzieję, że tak jak drugi z moich 12 letnich Kotów da sobie radę. Niestety. Nie pomogły kuracje metronidazolem, nifuratelem. Biegunka znacznie gorsza niż na początku inwazji. Stan zapalny jelit coraz większy, apetyt coraz gorszy, pojawiaja się wymioty. Tracę nadzieję, że go z tego wyciągnę.
Już bym się zdecydowała na ronidazol ale nie ma go Polsce. Był jedynie trichonidazol w proszku dla gołębi, już niedostępny.

Przelecialam cały net, po korespondowałam z paroma dystrybutorami i producentami pastylek z ronidazolem dla gołebi, głównie z Holandii. Nie chcą udzielać info o składzie, ale też żaden z preparatów namierzonych przeze mnie nie wysyłaja do Polski. W kilku krajach w UE weterynarze mogą zamówić w aptece ronidazol dla kota o określonej wadze, mimo że nie jest on oficjalnie dopuszczony.
U nas weci stosuja trichonidazol, ale są też tacy dla których ten preparat jest nie do przyjęcia i ja się z nimi w 100% zgadzam.
Ku przestrodze gdyby wznowili produkcję :
-po pierwsze: preparatów w proszku w których substancja czynna to < 100% nie da się poporcjować na dawki o określonej zawartości substancji czynnej. Tu ronidazol o dużych skutkach ubocznych to 60mg/1000mg.
-po drugie :dla 5 kg kota dawka ronidazolu to 150 mg/doba, czyli 2.5 g proszku jednorazowo!!!
-po trzecie: w 2.5g proszku jest poza ronidazolem jedynie dokuzynian sodu, środek przeczyszczający w sam raz przy biegunkach !!!, którego max dawka dla dorosłego człowieka wynosi 200mg/doba!!!
- po czwarte: w literaturze fachowej ci co badaja od lat rzęsistka przestrzegają przed takimi preparatami.
-na koniec : gołębiom saszetkę 3g trichonidazolu dosypuje się do poidła z wodą zakładając określone spożycie wody i do tego jedynie on się nadaje.

Niestety nie mam znajomego weta ani w UK, ani w Holandii ani w Hiszpanii i jeszcze kogoś kto by lek przewiózł.

Jestem zrozpaczona i bezradnie patrzę jak Kot coraz gorzej się czuje.
Fuks ma od 10 lat pchn i forl a mimo to dawał sobie świetnie radę ale przegra z gównianym rzęsistkiem.

raksa

Od: Czw mar 16, 2017 22:47

Post » Nie sie 04, 2024 19:05 Re: Kot od 2 lat walczy z rzęsistkiem

Dzięki jednej z Was a konkretnie osobie o ksywce Futer Niemyty udało się ściagnąć z UK lek dla gołębi i to w postaci pastylek a nie proszku.
1 pastylka, to 20 mg ronidazolu, reszta skrobia i laktoza. Lek o nazwie Belga Magix.
Dla mojego kota 4.6kg potrzeba 140 mg ronidazolu/dz czyli 7 pastylek. Udaje sie po roztarciu zapakować do 4 kapsułek dojelitowych dł 1 cm i średnicy 4mm. Daje sie kotu podać bez wiekszych problemów. Podaje szczegóły, może sie komuś przydadzą.
Niedługo kończę kurację. Fuks nie najlepiej ją znosi. Jest bardzo osowiały, bardzo zły apetyt. Kilka razy byłam bliska przerwania kuracji ale czekałby mnie powrót do tego co było. Dostaje hepaxan, vivomix 10 w mikrokapsułkach, rebutestin i dużo picia, żeby odciążyć nerki. Bardzo szybko ilośc wypróżnien spadła do 1x dz i poprawiła się konsystencja. Zobaczymy co będzie po odstawieniu leku.
Zdecydowałam się z duszą na ramieniu, przeleczyć też bezobjawową Bibi. Czy takie koty zarażają inne, nie wiadomo. Pewno dopóki nie maja biegunki, są niegroźne. Wszystko wskazuje na to, że Bibi była nosicielem rzęsistka i przy okazji infekcji połaczonej z biegunką zaczęła wydalać rzęsistka i sprzedała go Fuksowi. Biotyl zakończył u niej infekcję i biegunkę a u Fuksa pojawiła się po 10 dniach biegunka na nic nie reagująca. Nic dziwnego, gdy test PCR na rzesistka okazał się dodatni.
Koty zarażają sie rzęsistkiem jedynie na drodze fekalno oralnej. Przynieść go do domu z zewnatrz nie sposób w przeciwieństwie do Giardii, chyba, ze z nowym kotem.
Trzymajcie kciuki za powodzenie kuracji, to jedyna szansa dla Fuksa

raksa

Od: Czw mar 16, 2017 22:47

Post » Nie sie 04, 2024 21:26 Re: Kot od 2 lat walczy z rzęsistkiem

Uff, dobrze, że Futer pomogła i kuracja przynosi efekty! Oby się ostatecznie poprawiło, zdrowia dla obu kotków!!!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lis 18, 2024 19:45 Re: Kot od 2 lat walczy z rzęsistkiem

cześć, udało się wyleczyć kota z rzęsistka?

Olivkowelove

Od: Pt lis 08, 2024 7:07