Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 17, 2024 1:22 Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

Witam wszystkich
Pisze do was z pytaniem ponieważ przygarnąłem do domu małego kotka który ma 8 tygodni.
Nigdy nie spotkałem się z taką przypadłością ale na obu oczach zachodzi mu tak zwane 'trzecie oko'.
Czy jest szansa, że z wiekiem mu to przejdzie? Jeśli nie to czy koniecznie powinienem wybrać się z nim do weterynarza? Może ktoś coś wie więcej na ten temat. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

yaaoo

Od: Śro lip 17, 2024 1:18

Post » Śro lip 17, 2024 6:43 Re: Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

Nie widzę zdjęć, natomiast widoczna trzecia powieka wymaga konsultacji weterynarza i raczej nie jest to coś co "przejdzie z wiekiem". Gdyby to był mój kot umawiałabym się na szybko u weta.
Czy to jedyny kotek? Gdzie Jego mama i rodzeństwo?

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Śro lip 17, 2024 19:53 Re: Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

U zdrowego kota trzecia powieka może być widoczna ewentualnie podczas zasypiania czy tam budzenia się, bo zachodzi na oko w czasie snu, ale to przez jakiś moment. W innych sytuacjach u zdrowego kota trzecia powieka jest niewidoczna czyli generalnie jak ją widzisz to znaczy, że kot zdrowy nie jest. Nie ma co pytać i zwlekać, trzeba pakować kota i zasuwać prędko do weta.

Necz

Od: Nie wrz 03, 2006 11:06

Post » Śro lip 17, 2024 20:59 Re: Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

Ok, tak więc zrobię. Ufam, że da się to jakoś wyleczyć. Dziękuję za informację. Pozdrawiam.

yaaoo

Post » Śro lip 17, 2024 23:41 Re: Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

silne zarobaczenie czasami objawia się widocznością trzeciej powieki, ale też i inne powody sprawiające że organizm jest mocno osłabiony. Wet koniecznie

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Wto lip 23, 2024 15:13 Re: Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

Byłem, odrobaczyliśmy i zobaczymy czy pomoże :).

yaaoo

Post » Wto lip 23, 2024 22:26 Re: Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

a wiesz czym i jak odrobaczył ? Niestety weci stosują standardową technikę: tableteczka i dziękujemy. A to już nie działa, przynajmniej nie na najpopularniejsze glisty. Z nimi walka jest o wiele cięższa

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Śro lip 24, 2024 10:33 Re: Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

Trzecia powieka może też być objawem chlamydii u kota. Zaczyna się to od jednego oka, czasem pojawia się katar a czasem nie ma objawów aż pojawia sie wysoka gorączka i jest to już zagrożenie życia. Leczenie to długi proces.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pt lis 08, 2024 14:22 Re: Mały kot i zachądzące 'trzecie oko'

Jak jest leczona chlamydia u kota? Co polecacie. Pytam z ciekawości.
Najlepszym przyjacielem jest Kot.

ronaldkowalski452

Od: Śro lis 06, 2024 17:42