Chory kociak. Ktoś pomoże?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 04, 2024 17:51 Re: Chory kociak. Ktoś pomoże?

Słuchajcie. Na 99% mamy diagnozę. Dziś byliśmy w innej klinice weterynaryjnej na bardzo dokładnym USG. Wysłał nas tam nasz weterynarz prowadzący. USG bardo dokładne.Trwało około 10 minut. Wszystkie narządy super. Nic w środku się nie dzieje. Wyniki kota też są w porządku.
Lekarz po obejrzeniu kota, potwierdził, to co podejrzewałam od początku. Kot jest po prostu zestresowany. Ten stan będzie trwał od kilku dni do kilku tygodni.
Na początku kot się czymś przytruł, stąd wysoka kinaza. Kot wyleczony, ale wizyta ta kosztowała go wiele zdrowia. Głowa w niektórych miejscach zdrapana do krwi, nadmierne lizanie, chęć bycia wysoko (jak u nas na blacie w kuchni) by obserwować "okolicę" (zejście na podłogę jest problemem,bo na podłodze kot czuje się najbardziej wyluzowany, a u nas tak nie jest).

W piątek i sobotę kot zrobił kupę do zlewu i raz siku pod stół. Postanowiliśmy postawić mu drugą kuwetę pod stół... Byliśmy już załamani sytuacją. I zanim to zrobiliśmy,kot normalnie zaczął schodzić z blatu, chodzić do swojej kuwety i zakopywać siku i kupę (a nie robił tego do połowy października). Wczoraj jego stan się bardzo odmienił. Zaczął spacery po domu itd. Baliśmy się, że dzisiejsza wizyta zakończy tę dobrą passę, ale nie. Kot spędził część czasu na parapecie w pokoju (miejsce bardzo nasłonecznione), schodzi na podłogę i zagląda do pokoju.
Będziemy obserwowali sytuację przez najbliższe tygodnie.

Kasia987

Od: Śro paź 23, 2024 17:00

Post » Pon lis 04, 2024 18:16 Re: Chory kociak. Ktoś pomoże?

Co mi przyszło na myśl
We wtorek moja białaczkowa zaczęła lizać folie
Choć różne rzeczy foliowe leżą
I wniosek na co powinnaś zwrócić uwagę
Ona była odrobaczana ale jak się później okazało były inne robaki
Lubiła kwiatek - zielistkę , wyniosłam bo zeżarły muszki i drugiej zapomniałam przynieść
Ostatnio była odrobaczana 3 czy 4 razy
Zawsze po tyg jak jest odruchy wymiotne znaczy ze nie poszło
I teraz tez tak było
Dałam pasty od kłaków i przeszło
Ale w sobotę będę robić powtórkę (14 dni)
Wiec zwróć uwagę bo może na lizał się kłaków ,ma robaki
I liże bo ma dyskomfort
Robaki nie musza zawsze dawać objawów
Moja jest gruba , kupa ok
Ale trochę mi się zdaje ze ma łupieżu
Trzymam kciuki za poprawę

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon lis 04, 2024 23:36 Re: Chory kociak. Ktoś pomoże?

Tosia była zawsze bardzo czysta ,załatwiała się do kuwety
Ma dwie duże i co dzień obie całkowicie wyrzucone
Pod koniec tygodnia nie zmieniłam, pierwszy raz mi zrobiła obok kuwety
A druga sprzątnęła
Wiec zwróć uwagę na klaki i robaki

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

[poprzednia]