]hej przychodzę z problemem takich jakby strupków przy oczach (sama nie wiem co do do końca jest ) Mój kotek ma około 4-5 miesięcy i mam go od miesiąca. Zauważyłam ze obok oczu pojawia się mu takie jakby śpioszki ale zaschnięte czerwono-czarne nazwałam to strupkami bo bo innej nazwy nie wymyślę ). tak naprawdę nie są duże jedynie takie jak na zdjęciu może czasami większe ale minimalnie .Mam iść z nią do weta ale najpierw chce spytać się tutaj gdyż wole wiedzieć wcześniej niż chodzić zestresowana. )): Zastanawiam się czy kto wie co to jest? Próbowałam wyszukiwać w google i szukać na innych stronkach ale nic podobnego nie znalazłam. Bedę wdzięczna za pomoc !!! opis: -zaschnięte -kolor czerwono-czarny -małe -pojawiają się nie codziennie ale najczęściej zauważam je rano -kot czasami mruży oczy zdjęcie!!!
To przecież "śpiochy" . Ssaki tak mają. Ty też. Śpiochy to nagromadzenie naturalnej wydzieliny oka, która wyłapuje różnego rodzaju zanieczyszczenia na jego powierzchni a w nocy powieki nie mrugają, przez co dochodzi do skumulowania wydzieliny.
a nie podawałaś przypadkiem kotu czegoś na własną rękę ? Nie zakraplałaś, nie tarłaś ? Na zdjęciu kot ma piękne zdrowe oczka i jak napisano, zwykłe śpiochy. Nagle zrobiły się czerwone - to albo nadzwyczajny zbieg okoliczności, że akurat teraz choroba atakuje , albo - co bardziej prawdopodobne, własna inicjatywa i "leczenie" (mycie, tarcie , zakraplanie)