Ogrzewanie altany i podgrzewane miski

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 09, 2024 22:12 Re: Ogrzewanie altany

Podgrzewacze do czekolady mi się jeszcze przypomniały
Ale nie wiem czy temperatura (40-50C) to nie za dużo.
https://www.olx.pl/d/oferta/podgrzewacz ... YpgzA.html
Ale ma miskę do żywności.

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Śro paź 09, 2024 22:21 Re: Ogrzewanie altany

Prawie na pewno za dużo. Nawet 40 st. C potrafi być za ciepłe w dotyku, a tu kot lizałby tak ciepłe dno miski. Poza tym ten garnek jest chyba dość wysoki? Może być niewygodny dla kotów.
Ja bym raczej celowała w miskę z amazona, chociaż jest dużo droższa.
Chyba że ktoś już przetestował ten podgrzewacz do czekolady w warunkach zewnętrznych i potwierdza, że sprawuje się świetnie dla kotów - to i ja chętnie kupię :)
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Śro paź 09, 2024 22:22 Re: Ogrzewanie altany

Doris2 pisze:Bo dawniej były to grzejniki żeliwne pewnie a nie taka zwykłą blacha jak teraz.

Ja mam taki i mocno grzeje, ale szybko się wychładza tj po ok 10 minutach od wyłączenia jest zimny

https://allegro.pl/oferta/grzejnik-elek ... 4448126656

Takie były stare. Tu ktoś sprzedaje, ale podejrzewam że wysyłka bardzo droga.

https://sprzedajemy.pl/kaloryfer-olejow ... nr46969812

Ja mogę powiedzieć że słyszałam że ogrzewanie klimatyzatorem jest najtańsze. Takie coś co niekiedy mają w różnych publicznych miejscach jak np. przychodniach lekarskich czy sklepach nad drzwiami. Ponoć dożre najmniej prądu.

Tu jest takie pudło:

https://onninen.pl/produkt/SONNIGER-kli ... 004,563699

To co pokazałaś, to jest tylko pól jednostki grzewczej, ta część, która jest w pomieszczeniu. Jednostka zewnetrzna jest dużo droższa, jedno bez drugiego nie działa. Samemu się tego nie zamontuje, to nie jest piecyk do postawienia. Montaż jest drogi. No i do ogrzewania to tak średnio...mam, używam rano, zanim zwlekę się do kotłowni, napalić w centralnym. Jeśli do domu, to raczej pompa ciepła, droższa, ale dużo bardziej wydajna. Wiem o czym piszę, mój facet w tym pracuje.
avinnion, wybacz OT.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw paź 10, 2024 6:01 Re: Ogrzewanie altany

No dobrze ale do tej miski na wodę nie można włożyć drugiej stalowej pasującej i do tego żarcia?
Stomachari dzięki za przydatne linki. Zgłębie temat dokładniej w weekend:)

avinnion

Od: Pon paź 23, 2023 10:49

Post » Czw paź 10, 2024 20:01 Re: Ogrzewanie altany

avinnion pisze:No dobrze ale do tej miski na wodę nie można włożyć drugiej stalowej pasującej i do tego żarcia?

Miska na wodę zapobiega zamarzaniu i podgrzewa wodę do temperatury ok. 30 st. C (jak dobrze kojarzę. Może nawet niższej). Nie podgrzeje jedzenia :(
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Sob paź 12, 2024 6:32 Re: Ogrzewanie altany i podgrzewane miski

Czy altana znajduje się w Twoim ogrodzie i sięga Ci tam sygnał wifi z domu albo ewentualnie będzie sięgał po zakupieniu wzmacniacza?
Mam pewien pomysł jak to rozwiązać naprawdę niskim kosztem, ale muszę znać siłę sygnału w miejscu, gdzie miałyby stać miski. Łapie Ci tam wi-fi w telefonie? Możliwe, że sprawę dałoby się rozwiązać przy pomocy zwykłego gniazda typu smart-home i najbardziej podstawowym podgrzewaczem tackowym do kubków/misek za 30zł.

Edit: wzmacniacz to też nie są duże koszty jakby co. W razie czego jakiś mi się gdzieś jeszcze pałęta, ale ma to sens tylko przy stosunkowo niewielkich odległościach.

Edit2: jeżeli chodzi o altanę działkową, to istnieją też tanie routery na kartę, wtedy wchodzi w grę powyższe rozwiązanie. A jeżeli nie, to jeszcze jest możliwość zastosowania gniazda z wyłącznikiem czasowym.
Ksz.

sqbi90

Od: Śro sie 31, 2016 2:17

Post » Nie paź 13, 2024 11:40 Re: Ogrzewanie altany i podgrzewane miski

Dziękuję za pomysł. Niestety wifi odpada.
Myślę jednak, że skorzystam z gniazdka z wyłącznikiem czasowym.

avinnion

Od: Pon paź 23, 2023 10:49

Post » Nie paź 13, 2024 17:42 Re: Ogrzewanie altany i podgrzewane miski

avinnion, nie wiem ile metrów ma ta altana, ale są tanio na allegro do kupienia takie koce termiczne. Ludzie w komentarzach pisali że sobie tymi foliami zaklejali szyby w oknach żeby utrzymać chłodniejszą temperaturę. Folia nie grzeje ani nie chłodzi tylko zapobiega zmianie temperatury. Jakby sobie taśma dwustronną taką do wykładziny okleić co się da ta folią, to temperatura w środku powinna się nie obniżać.

Ja się zastanawiam nad zabezpieczeniem tak klatki kenelowej, jeśli okazałoby się że potrzebowałabym aby jednak kastracja jednej z kotek czy dwóch okazała się możliwa jeszcze teraz.

Widziałam że są też takie namioty ratunkowe.

https://medintech.pl/2023/03/02/koce-ratunkowe/

Doris2

Od: Pon lut 05, 2024 13:43

[poprzednia]