Nowy lek na koci katar ma wejść do obrotu.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 06, 2024 19:05 Nowy lek na koci katar ma wejść do obrotu.

Tu jest link do artykułu. Oby ten lek zadziałał.

https://zielona.interia.pl/przyroda/kot ... Id,7753404

Doris2

Od: Pon lut 05, 2024 13:43

Post » Pon paź 07, 2024 13:52 Re: Nowy lek na koci katar ma wejść do obrotu.

Coś wiadomo kiedy będzie dostępny? Sezon się zaczyna...

Kotulik

Od: Sob sie 10, 2024 19:24

Post » Pon paź 07, 2024 15:30 Re: Nowy lek na koci katar ma wejść do obrotu.

Chyba trzeba by kontaktować z Urzędem Rejestracji Produktów leczniczych, wyrobów medycznych i produktów biobójczych.

Doris2

Od: Pon lut 05, 2024 13:43

Post » Pon paź 07, 2024 20:23 Re: Nowy lek na koci katar ma wejść do obrotu.

Kotulik pisze:Coś wiadomo kiedy będzie dostępny? Sezon się zaczyna...

może za klika lat, o ile w ogóle zostanie wprowadzony do produkcji. Badania naukowców to jedno, a wdrożenie do produkcji to zupełnie inne sprawy

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto paź 08, 2024 18:13 Re: Nowy lek na koci katar ma wejść do obrotu.

Widziałam ten artykuł jakiś czas temu. Nie linkowałam tu, bo uznałam, że to na razie rodzaj reklamy bez żadnych konkretów. Genom wirusa herpes wbudowuje się w DNA gospodarza. Niech mi ktoś powie, jak ten nowy lek ma "zwalczać wirusa" (cytat z Zielonej Interii), który replikuje się wprost z DNA kota?
W artykule naukowym z 2016 r. naukowcy użyli specjalnej bakterii, która jest w stanie wyciąć genom wirusa opryszczki (też wirus herpes) z ludzkiego DNA. To jest konkret. I był to artykuł naukowy, a nie wzmianka na portalu. Minęło dobre osiem lat od odkrycia naukowców a leku powszechnie dostępnego jeszcze nie ma.

Jakoś mam dużą rezerwę do tych rewelacji z Interii.
Bardziej z sensem jest to, co zamieszczono na stronie Uniwersytetu Jagiellońskiego: "zostanie wykorzystana do zastosowania podczas terapii skojarzonej w celu leczenia infekcji wywołanej przez kociego herpeswirusa i kaliciwirusa". W tym fragmencie nie ma nic o zwalczaniu wirusa (czyżby autor wzmianki na Zielonej Interii interpretował sobie różne słowa bez odpowiendiej wiedzy medycznej?), jest o leczeniu infekcji, a to zupełnie co innego.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29