Panleukopenia & Co dalej?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 15, 2024 4:44 Re: Panleukopenia & Co dalej?

Z doświadczeń ostatnich wybrałabym dla swojego kotka wersję przedstawiona przez Blue i taka też wersję zastosowałam w stosunku do kotów, które jako catsiiterka mam pod opieką.

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Czw sie 15, 2024 11:48 Re: Panleukopenia & Co dalej?

FIP to bardzo poważna choroba, bez podania pewnego konkretnego leku zawsze śmiertelna.
Przebyte zarażenie koronawirusem absolutnie nie oznacza choroby, kot z pozytywnym wynikiem absolutnie nie ma żadnych przeciwwskazań do adopcji, jedynym wyjątkiem jest posiadanie w domu kota który na fip chorował i został wyleczony, w takim wypadku rozsądniej jest adoptować kota z ujemnym wynikiem i niskimi przeciwciałami, żeby nie zarazić bez potrzeby ozdrowieńca koronawirusem, bo skoro raz zachorował to może mieć podatność.
I tyle.
Test na koronawirusa dodatni nie oznacza FIPa!

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto paź 08, 2024 10:48 Re: Panleukopenia & Co dalej?

Blue pisze:Tak na szybciutko bo mam tylko chwilkę.

Doszczepianie w piątek dorosłego, szczepionego kocura nie ma sensu, sens doszczepiania jest do maksymalnie 72 godzin po pierwszym kontakcie z wirusem, im wcześniej tym lepiej.

Znacznie więcej sensu miałoby podanie teraz surowicy.

Mam dokładnie taką samą sytuację, w domu 5-letni kot + mała znajda z leukopenią. Dorosły kot na pewno się zaraził, bo koty przebywały i spały razem - wet proponuje dorosłego zaszczepić, ale się nie zgodziłam, bo wydaje mi sie to kompletnie bez sensu w tej sytuacji. Mam dostęp do surowicy - czy ktoś by mi mógł doradzić, w jakim schemacie dawkowania ją podać dorosłemu kotu? Koty dostałam w spadku, starszy prawdopodobnie nie był szczepiony, ale wydaje mi się, że musiał mieć w swoim życiu kontakt z wirusem i może mieć przeciwciała. Na razie mija 4 dzień leczenia małego (5 dni objawów), a stary kot oprócz tego że obecnie dużo śpi, to (na razie) nie ma objawów - jest ożywiony i chętnie je.

Layila

Od: Nie paź 16, 2022 21:38

Post » Wto paź 08, 2024 16:22 Re: Panleukopenia & Co dalej?

Tutaj masz wątek doswiadczonej kociary - jopop - o jej doswiadczeniach z panleukopenią, moze Ci się przyda!
viewtopic.php?f=1&t=171275
Jest tam też o leczeniu, o preparatach, o dawkowaniu surowicy, o poztępowaniu z innymi kotami. Poczytaj.
Kciuki za zdrowie obu kotów! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto paź 08, 2024 18:01 Re: Panleukopenia & Co dalej?

jolabuk5 pisze:Tutaj masz wątek doswiadczonej kociary - jopop - o jej doswiadczeniach z panleukopenią, moze Ci się przyda!
viewtopic.php?f=1&t=171275
Jest tam też o leczeniu, o preparatach, o dawkowaniu surowicy, o poztępowaniu z innymi kotami. Poczytaj.
Kciuki za zdrowie obu kotów! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Dziękuję! <3

Layila

Od: Nie paź 16, 2022 21:38

[poprzednia]