Anemia nieregeneratywna Felv - Czy można coś zrobić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 04, 2024 22:50 Anemia nieregeneratywna Felv - Czy można coś zrobić?

Puchaciu ma 4 lata, waży 5 kg, wygląda na zdrowego, pięknego kota, bez nadwagi, ale i nie wychudzony. 9 sierpnia szczepienie, po nim wywaliło 4 węzły chłonne pachwinowe przy wszystkich łapkach. Poczekałam bo taka reakcja jest możliwa, robimy badania kontrolne: USG czyste, niestety krew jechała i biochem się rozjechał, badania wyszły dziwne. Powtórka po 3tyg, widoczna anemia u kota, od trzech dni zrobił się trochę mniej brykający. Wyszła duża anemia, Fosfataza w kosmosie (1000jednostek). Dwóch wetów nie bardzo umiało coś powiedzieć, dzwonię do mądrej wetki, choć 60 km od nas. Zaleca rozmaz, mówi żeby fosfatazę olać, ale anemia bardzo niepokojąca. W rozmazie zero nowych erytrocytów, szpik nie produkuje, wynik Felv. Nie mam siły opisywać wszystkich badań. Moje pytanie dotyczy leczenia.
Dostaliśmy steryd Prednicortone 2mg/kg przez 3 dni, potem 1mg
Endoxan 1 tabl co 2dni - to lek z apteki, brak go w okolicy, jutro szukamy.
Czy zdobywać Cykloferon? Czy to coś pomoże?
Czy coś innego?
kot ma apetyt, mało się rusza od kilku dni, jeśli produkcja nie ruszy ma max 3 tyg, równie dobrze tydzień. Wetka była dość pesymistyczna. Wcześniej nie było żadnych objawów.
02 10 2024
RBC 2,38 (5-10)
Hemoglobina 3,29 (5-10,5)
HTC 0.138 (0,27-0,47)

Kotulik

Od: Sob sie 10, 2024 19:24

Post » Sob paź 05, 2024 19:00 Re: Anemia nieregeneratywna Felv - Czy można coś zrobić?

Podbije temat.
Moze popros modow o przeniesienie na podforum Koty, latwiej bedzie wylapac.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58