Dzień dobry,
Jakieś 3/4 dni temu, zaadoptowaliśmy z moim chłopakiem 2msc kotkę, znaleźliśmy ją na olx i od razu skradła nasze serce. Przez właścicielke kotki zostaliśmy poinformowani o jej przypadłości i właśnie z tym przychodzę.
Kotka Makrelka od urodzenia ma problem z tylnymi łapkami, można powiedzieć, że ''tańczy''. Wzieliśmy ją ze wsi, cały miot zdrowy, matka wychodząca w wieku 8/9 lat. Kotki siedziały na dworze, a mała jako pierwsza biegła do miski. Z moich obserwacji wygląda to tak: stawia całe kończyny tylne a nie same łapki, lekko jej się rozjazdują przy chodzeniu, jak stawia lewa przednią łapkę, cały tył idzie na lewo, a jak prawą, to na prawy. Pzy jedzeniu siada i mimo, że się lekko chwieje to je ładnie. Byliśmy u pierszej weterynarz to sprawdziła jej odruchy prawidłowe oraz czucie głębokie - wszystko ok. Też nie sprawia wrażenia aby ją to bolało, skaczę, biega i jest wulkanem energii jak to mały kociak. Je normalnie, piję, nauczyła sie korzystać z kuwety w jeden dzień. Weterynarz dała skierowanie na RTG kręgosłupa, oraz poleciła Uniwersytet Przyrodniczy do zrobienia badania. Zadzwoniliśmy do placówki, streściliśmy co się dzieję, a dostaliśmy informację zwrotną, że problem może leżeć głębiej i lepiej zrobić rezonans/rentgen. Można i tak ale różnica w cenie jest pomiędzy 200/300zł RTG a ok. 1000zł rezonans/rentgen. Szczerze mówiąc nie wiem co robić, dzwoniliśmy do kilku placówek, byliśmy u kolejej weterynarz i jest dużo przypuszczeń a żadnych konkretów + dostaliśmy informację, że po co kręgosłup i lepiej zrobić prześwietlenie bioder bo to tam możliwa jest przyczyna oraz chyba ją jednak boli biodro przy ruszaniu - tak mówi druga weterynarz. Jestem świadoma tego, że trudno cokolwiek powiedzieć, bez zobaczeniu tego w środku ale jeżeli zdecydujemy się na RTG a okaże się, że nic to nie dało i trzeba będzie robić rezonans to po co mam 2 razy usipiać małego kotka? To jest stres i dla nas i dla Makrelci.
Jeżeli ktokolwiek miał podobną sytuację z kotem bardzo proszę o podpowiedzenie co zrobić dla niej najlepiej, jest kochaną i piękną kotką. Chcemy aby miała jaknajlepiej.