Biegunka+Felv+Nerki RADY?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 10, 2024 19:53 Biegunka+Felv+Nerki RADY?

Trafiła mi pod opiekę kotka. Miła,garnie się do ludzi, zaszczepiliśmy, przychodziła na jedzenie. Po zauważeniu że chudnie, biegunkuje trafiła do weta i tak walczymy bez skutku.
Kotka lat ok. 2 , szczepiona, bardzo chuda, waga 1.4-1.8 kg, powiększone wszystkie węzły chłonne, plazmocytarne zapalenie dziąseł, w badaniach krwi anemia, stan zapalny, podwyższony mocznik i kreatynina, wątrobowe ok, test elisa fiv - felv + , biegunka lejąca się od 2 tyg. Badania kału w lecznicy giardia brak, pasożytów brak. Apetyt duży, mikcja 1-2xdziennie z krwią. Biegunka bardzo obfita, wygląda jakby kot wydalał to co zjadł, dosłownie.
Dostaje: prevomaks przeciwwymotnie inaczej codziennie zwymiotuje to co zje. Kroplówkę z duphalite dożylnie z reguły co2-3 dni. Przeciwbiegunkowo całą masę nieskutecznych środków - diadog, taninal 1/2x3 dziennie, smecta, dolfos na biegunkę, probiotyk, papawerynę, nospę aniprazol na robaki. Od dwóch dni dostaje cykloferon http://firmasiersciuchowo.blogspot.com/ ... eron.html( pomysł wetki na felv). Dostawała renal z brita i renal vet. Nie wiem czym zastopować biegunkę, wykończy ją. A tu jeszcze nerk i, podwyzszone krea i moczn, moga byc objawem przybiegunkowym ale ona wygląda jak typowy nerkowiec. Test elisa nie jest miarodajny ale pcr kosztowałby 350 a cykloferon 100. Jak zastopować biegunkę??? Wetka uważa że podanie cykloferonu powinno magicznie pomóc na wszystko. Steryd opada, czy pasta promax ma sens? Jest tu troche wątków biegunkowych, ale nie wiem...Rady?

Kotulik

Od: Sob sie 10, 2024 19:24

Post » Sob sie 10, 2024 22:45 Re: Biegunka+Felv+Nerki RADY?

Ja na biegunkę zwykle biorę nifuroxazyd, kotom też nie raz dawałam i bardzo pomaga.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob sie 10, 2024 23:18 Re: Biegunka+Felv+Nerki RADY?

Ja z kolei zawsze daje węgiel leczniczy. U psa sprawdza się rewelacyjnie.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Nie sie 11, 2024 2:34 Re: Biegunka+Felv+Nerki RADY?

Dobra jest kora wiązu czerwonego
A robaki bardzo często nie wychodzą
A leczy się różnymi środkami

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie sie 11, 2024 7:06 Re: Biegunka+Felv+Nerki RADY?

Przede wszystkim trzeba upewnić się czy trzustka jest wydolna lub podać testowo enzymy trzustkowe, warto by też sprawdzić poziom hormonów tarczycy. Skoro kotka jest prawdopodobnie FeLV plus i ma powiększone wszystkie węzły chłonne to warto by oznaczyć jej poziom przeciwciał w kierunku toksoplazmozy.
Jak silna jest jej anemia? Gdy kot ma niedokrwistość niedotlenione są także jelita, co zaburza ich funkcje i umiejętność kontrolowania flory jelitowej oraz trawienne.
Jeśli niedokrwistość jest poważniejsza trzeba wziąć pod uwagę hemobartonelozę.
Wet nie myślała o podaniu metronidazolu?
Co wet na sikanie z krwią?
Jak wygląda USG brzuszka?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie sie 11, 2024 7:16 Re: Biegunka+Felv+Nerki RADY?

Zdecydowanie trzeba zrobić badanie specyficznej kociej ,lipazy.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24