Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 22, 2024 0:30 Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Cześć Wszystkim! :) To mój pierwszy post na forum :piwa:

Mam pytanko: czy mogę podać razem, podczas jednego posiłku: 1 tabletkę Clavaseptinu i pół tabletki Milpro? Pacjent to kocur niekastrowany, wolno-żyjący, ok 3 - 4 letni, waga ok. 4,5 kg. Zapalenie spojówek i zarobaczenie. Ciężko mu podać krople do oka choć kiedy go złapię to to robię. Krople to Brazoflamin. Zapalenie spojówek tylko na jednym oku.

Pozdrawiam! :kotek:

Focus2018

Od: Pon lip 22, 2024 0:24

Post » Pon lip 22, 2024 5:56 Re: Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Clavaseptin to antybiotyk, chyba go podajesz dłużej?
Lepiej byłoby chyba skończyć antybiotyk, a potem odrobaczać.
No i czymś silniejszym, przez trzy dni co najmniej z powtórzeniem po 2 tygodniach, np. aniprazolem.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pon lip 22, 2024 6:33 Re: Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Czy kot był wyłapany do badania czy krople są wydane do ręki bez wizyty? Jest pewność że jak to tylko jedno oko to nie ma tam wrzodu ani śladu herpesa? Podawanie sterydu do oka jest trochę ryzykowne bez możliwości stałej (wręcz codziennej) kontroli

Możesz podać antybiotyk i odrobaczenie jednocześnie, nie ma przeciwwskazań do tego

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pon lip 22, 2024 9:19 Re: Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Clavaseptin to antybiotyk, chyba go podajesz dłużej?

Teraz zaczynam. Będę podawał 2 x dziennie przez 3 dni i zobaczę czy będą jakieś rezultaty.

Czy kot był wyłapany do badania czy krople są wydane do ręki bez wizyty?

Tak, byłem z nim u Veta na badaniu. Dostał 3 zastrzyki i podczas wizyty miał wpuszczone te krople - to mu bardzo pomogło ale Vet zalecił podawać te krople dłużej już we własnym zakresie - z czym mam średnie problemy. Na szczęście wczoraj kot zjadł pierwszą tabletkę Clavaseptinu i dał sobie zapodać krople także idzie ku lepszemu :D

jedno oko to nie ma tam wrzodu ani śladu herpesa?

Jedno oko na 100%. Nie mam pojęcia co to?

Podawanie sterydu do oka jest trochę ryzykowne bez możliwości stałej (wręcz codziennej) kontroli

Mam codzienną kontrolę nad nim - to przybłęda przygarnięty do garażu metalowego przy domu ale mieszka tam sobie i codziennie do mnie przychodzi na zabawy i jedzenie.

Możesz podać antybiotyk i odrobaczenie jednocześnie, nie ma przeciwwskazań do tego

Właśnie o to pytałem - czy coś tam się nie wykluczy??

Focus2018

Post » Pon lip 22, 2024 10:29 Re: Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Nie wykluczy się, ale chorego kota odrobaczać?
Antybiotyk osłabia, podobnie jest z odrobaczeniem, nie jest obojętne dla organizmu.
Dlaczego chcesz to robić jednocześnie i dlaczego w taki słaby sposób?
Milpro jest wg mnie słabym środkiem, szczególnie w przypadku kotów wolno żyjących, które są zwykle mocno zarobaczone.
Wylecz kota, a potem go porządnie odrobacz.
Obrazek

mimbla64

Post » Pon lip 22, 2024 11:32 Re: Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Ok, to tak zrobię.

Drugie pytanko: Czy kotka, która dostaje co tydzień Proverę 5 mg może dostać też Milpro? Już kupiłem całe opakowanie tego Milpro więc chciałbym je wykorzystać... a tabletki są małe więc koty połkną w mokrej karmie. Duże tabletki wypluwają.

Focus2018

Post » Pon lip 22, 2024 12:09 Re: Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Jesli chcesz wykorzystać milpro, to zrób przynajmniej 3 serie, co dwa tygodnie podaj.
Wg mnie do provery milpro nic nie ma.
Ale nie mogę nie zapytać, czemu provera, a nie kastracja?
Obrazek

mimbla64

Post » Pon lip 22, 2024 12:59 Re: Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Będzie kastracja kotki i kocura tylko od września u nas w gminie ruszy program darmowej kastracji dla kotów i psów i czekam na ten program. Już mam zaklepane darmowe kastracje dla nich. Dziś kocur 100 zł, kotka 250 zł. Te 350 zł wolę przeznaczyć na karmę dla tych futrzaków (przygarnąłem 5 bezdomniaków).

Focus2018

Post » Wto lip 23, 2024 20:56 Re: Czy mogę podać Milpro i Clavaseptin jednocześnie?

Focus2018 pisze:Będzie kastracja kotki i kocura tylko od września u nas w gminie ruszy program darmowej kastracji dla kotów i psów i czekam na ten program. Już mam zaklepane darmowe kastracje dla nich. Dziś kocur 100 zł, kotka 250 zł. Te 350 zł wolę przeznaczyć na karmę dla tych futrzaków (przygarnąłem 5 bezdomniaków).

To dobrze. :ok:
Obrazek

mimbla64