Nawracający kaszel u kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 04, 2024 0:33 Nawracający kaszel u kota

Moja 11-letnia kotka od półtora roku walczy z nawracającym kaszlem, czasem suchym, czasem wilgotnym. W tym czasie miała zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, raz się prawie dusiła. Wetka sugeruje, że to astma, kotce pomagają sterydy, ale na krótko. Do wetki mam zaufanie, z sercem, cierpliwa niejednemu kotu z mojega stada już pomogła. Ale tutaj mam wrażenie, że niekoniecznie to jest to. Czy miał ktoś z Was podobne problemy u kota? Zastanawiam się, czy nie zrobić dodatkowych badań i szukam jakiegoś tropu, co posprawdzać.

Regina S.

Od: Śro paź 30, 2013 1:36

Post » Czw lip 04, 2024 1:10 Re: Nawracający kaszel u kota

A czy kicia dostaje suche?
U mnie niektore zwierzaki maja taki kaszel po chrupkach Purina One i to w dodatku po malej ilosci.
Ostatnio spotkalam sasiadke i jej pies zaczal tak kaszlec. Powiedzialam jej, ze u mnie koty kaszla po chrupkach a ona na to, ze tak, pieskowi wlasnie kupila i dala Purina One.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw lip 04, 2024 4:24 Re: Nawracający kaszel u kota

Badane serce ?
Robaki płucne ?

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw lip 04, 2024 8:21 Re: Nawracający kaszel u kota

Regina, o Żbiczkę chodzi?
Przede wszystkim wykluczenie nicieni płucnych, badanie kału pod tym kątem i w razie W stronghold plus lub advokate.
Rhinoskopia - w celu stwierdzenia, czy gdzieś glęboko nie siedzi polip, pobranie przy tej okazji materiału na posiew - może siedzieć głęboko jakaś wredna bakteria, samo pobranie wymazu z nosa / gardla nie wystarcza
RTG klatki piersiowej - czy są jakieś zmiany, w przypadku zaistnienia takowych - TK. Zmiany u mojego Gucia w obrazie RTG wyglądały jak nacieki nowotworowe, w TK okazały się zrostami po przebytych wcześniej zapaleniach.
Echo serca

Uderzaj do Niziolka, mają największe doświadczenie w chorobach kardiologicznych i ukladu oddechowego. RTG pewno u Marcińskiego.

Co znaczy, że sterydy pomagają na krótko ? jakie i jak podawane ?

W razie co - mam aerocata.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw lip 04, 2024 9:51 Re: Nawracający kaszel u kota

Chodzi o Żbiczkę:)
Odpowiadam zbiorczo:
1. Kici dostaje głownie, mokre, suche ma uzupełniająco, ale wartościowe, bezzbożowe, nigdy wcześniej nie miała problemu.
2. Miała robione rtg, wykazało stan zapalny płuc
3. Echa serca nie miała
4. Badania krwi miała rozszerzone, nie pokazują nic złego.
5. odrobaczana jest regularnie
6. sterydów było kilka, m.in encorton. Pomagają na krótko.
7. Mieszkam teraz daleko od Warszawy, więc ani Marciński, ani Niziołek nie wchodzą w grę. Mieszkam pod granicą białoruską i dojeżdżam do Białegostoku z kotami do weta.

Regina S.

Post » Czw lip 04, 2024 12:00 Re: Nawracający kaszel u kota

gdzie mieszkasz, to wiem z FB, czytam Cię regularnie, Miauczur jest moim idolem :mrgreen: Niemniej po prostu warto pomysleć i jednak spróbować wybrać się do Warszawy. Może nie już zaraz teraz, ale jednak.
Na teraz to to badanie kału, jest najprostsze, ale trzeba zaznaczyć, że chodzi o nicienie plucne. Większość popularnych odrobaczaczy nie dziala na nie. Rtg warto powtórzyć po miesiącu /6 tyg i dobrze je porównać. I tu potrzebny jest zarówno dobry sprzęt, jak i biegly radiolog. Echo i pomiar ciśnienia.
Czy w badaniach krwi byla robiona tarczyca ? bo to już taki wiek "tarczycowy, a guzowata tarczyca potrafi powodować duszności (może być niewyczuwalna w badaniu palpacyjnym, tylko uwypuklać się do srodka).
Gucio dostawał dermipred, codziennie , do tego theospirex, niestety nie umiałam nauczyć go korzystania z aerocata, a jednak sterydy wziewne są skuteczniejsze. W sytuacji zaostrzania objawów było wsparcie antybiotykowe.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw lip 04, 2024 12:15 Re: Nawracający kaszel u kota

Nie wiedziałam, że Miauczur zyskał taką sławę;)
Żbiczka źle znosi wycieczki do wetów, więc wolałabym jej nie stresować Warszawą.
Chodzę do lecznicy,która ma świetną opinię, jeśli chodzi o badania obrazowe. Zrobię jej jeszcze echo serca i badania kału pod kątem nicieni płucnych. Wetka je brała pod uwagę, ale mówiła, że skoro kto odrobaczany regularnie, to nie powinno to być to. Tarczyca była badana, wszystkie moje koty po po 9 roku życia mają robione regularnie pakiety badań dla seniorów.
A zaczniemy od wizyty u kardiologa.
Dziękuję!

Regina S.