czy ktoś zna karmę Pet Republic Mono

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 09, 2024 2:09 czy ktoś zna karmę Pet Republic Mono

karma Pet Republic Mono - z dziwnym składem - na pierwszym miejscu "90 % mięsa w kawałku" , brzmi dla mnie zagadkowo. Biorąc jednak pod uwagę niską cenę : 6 zł za 400g już poważnie zastanawiam się co producent ma na myśli i co tam wpakował , kawałek czego.

Czy ktoś może wie jak to rozszyfrować?
A tak poza tym, może ktoś testował i powiedział by mi jakie wrażenia robi puszka po otwarciu na kocie i na właścicielu ?

Szukam karmy monobiałkowej by sprawdzić czy problemy karmiącej kotki pod moją opieką nie są związane z jakąś nietolerancją pokarmową. Muszę niestety patrzeć na wydatki - zwłaszcza,że ta kotka je przeogromne ilości wszystkiego (ale też już i wybrzydza) , a jednocześnie ma ciągłe plackowate kupy przeplatane z rozwolnieniem i robi ich z 10 dziennie (bardzo dużych) .

Nie wiem czy warto kupić chociaż kilka puszek tego Pet Republic i spróbować jak zareaguje, czy nawet do tego nie podchodzić ,jeśli jakość jest adekwatna do ceny ?

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Nie cze 09, 2024 22:42 Re: czy ktoś zna karmę Pet Republic Mono

Myślę, że to niedokładny opis albo ściema.
https://globalvet.pl/mokra-karma-dla-ps ... ix-12x400g
Patrzę na karmy dla psów: porównaj pierwszy opis do pozostałych. "Kawałki" - bo to pewnie te sześcienne kawałeczki w sosie (a nie mielonka, jak sami piszą o innych karmach). Przypuszczam, że mięso to 4%, reszta - produkty pochodzenia zwierzęcego (co w sumie ma dawać 90% składu kawałeczka). Czyli standard w przypadku tanich karm.
W sumie można by też napisać bezpośrednio do producenta...
Boogie,
Bruno, Nikoś, Brownie
& Cheetos

drx Bury (')2016
drx Rudy (')2011

Cheetos

Od: Śro lip 06, 2022 17:50

Post » Czw cze 13, 2024 12:00 Re: czy ktoś zna karmę Pet Republic Mono

ze składu wynika, że to karma z odpadów
https://globalvet.pl/mokra-karma-dla-ps ... ieprzowina

skład
mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego

czyli uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego -https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/uboczne-produkty-pochodzenia-zwierzecego
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) to materiały pochodzenia zwierzęcego, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi lub których ludzie nie spożywają.

według deklaracji producenta karmy głównie odpady wieprzowe

producent - duża społka (kapitał społki 2 766 700,00 ZŁ), zajmujaca się przede wszystkim produkcją karm dla zwierząt (też gospodarksich)
Nazwa
PETREPUBLIC Spółka z o.o.
Numer KRS 0000793062
NIP 5252794166
REGON 38380433900000

jej głównym wspólnikiem jest duża spółka spozywcza CPF POLAND SPÓŁKA AKCYJNA-kapitał spółki 21 211 750,00 ZŁ
więc pewnie robia karmę z własnych odpadów (odpadów CPF POLAND SPÓŁKA AKCYJNA) zamiast płacić za ich utylizacje; ale może nie tylko z własnych.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw cze 13, 2024 13:57 Re: czy ktoś zna karmę Pet Republic Mono

Patmol - nie wiem czy zrozumiałaś post. Ja widziałam to co cytujesz. Pomijasz jednak to, że wymienione jest na pierwszym miejscu w składzie "mięso" a nie produkty uboczne . To mnie interesuje (no i ocena indwywidualna użytkowników) . Jeśli 90% składu to produkty mięsne a na pierwszym miejscu w składzie jest mięso to chyba należało by odczytać, że jest w składzie minimum 46% mięsa mięśniowego i 44 % produktów pochodzenia zwierzęcego (mogących być podrobami , a nie ubocznymi produktami), czy nie ?
(jak się ma informacja na naklejce do rzeczywistości , pomijam, bo u każdego producenta może być to lanie wody)

ps. póki co kotkę i tak przestawiłam na mięso mielone wieprzowe (na wołowinę mnie nie stać) , i na puszki brit mono (i sucha karma z doskoku) i jest natychmiastowa przeogromna zmiana. Najpierw już po dobie na samym mięsie przestała się wypróżniać aż przez dwa dni (widocznie jelita miała puste :( , zaczęła dopiero je zapełniać) , przestała prosić o jedzenie bez przerwy, podchodzi normalnie do miski co kilka godzin. Jak już zaczęła się załatwiać to duża zmiana w konsystencji kupy na plus. Czegoś w puszkach najwyraźniej nie tolerowała, będę stopniowo starała się sprawdzić jakie się nadadzą - bo przecież na samym mięsie zostać nie może - nawet i dla swojego zdrowia (barf wykluczam)

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08