Nowy kociak - biegunka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 20, 2023 14:46 Re: Nowy kociak - biegunka

Patmol pisze:
Zeeni pisze:Pseudo trzeba zgłaszać. Jest to niezgodne z prawem więc mi to takie obojętne nie jest bo często te koty żyją w okropnych warunkach, nawet nie będę się rozpisywać co robią z matkami czasem, nie mówią że akurat u Draco tak jest, ale ogólnie.

pseudo są zgodne z prawem. jak najbardziej.

ustawa o ochronie zwierząt wprost je dopuszcza

zapisujesz się do dowolnej organizacji, np wielbicieli kotów, która ma działalność związaną z hodowlą kotów i ktora uzna Twojego prawie, prawie persa/ czy innego kota za kota czystej rasy
i juz możesz mieć prawnie dopuszczalna hodowlę

Art. 10a.
1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2.
Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.
(..)
6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.

surowa wołowina może być ryzykowna; nie dawałabym bo kot nie jest nawykły do jedzenia surowego ; a miał problem z jelitami

Ah, zapomniałam o tym. Prawda, jest to luka prawna. Niemniej jednak nie znaczy że zgłosić nie można. Jeśli nie należy do FPL to ten kot rasowy na pewno nie jest i jeśli jest jakoś dziwnie krzyżowany to dodatkowo z tego mogą wynikać jego problemy. Niemniej jednak nie o tym mowa, żal mi tego kotka :( zgadzam się z Wami że z tym kotem ewidentnie jest coś nie tak i trzeba go zdiagnozować, zalecałabym wykonanie badań krwi.

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11

Post » Pon lis 20, 2023 15:31 Re: Nowy kociak - biegunka

Może ktoś ze starszych forumowiczów pamięta, ale była historia sfinxa który cierpiał na chroniczne biegunki. Nie pamiętam dokładnie, ale kot był długo diagnozowany i w końcu się udalo. Poszła qpa na dodatkowe badania i znaleźli. Podobna sytuacja, tamten kot był na jednej karmie po której było lepiej. Może tutaj też warto pokusić się o odnalezienie wątku i co było przyczyną.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Pon lis 20, 2023 15:32 Re: Nowy kociak - biegunka

U tamtej koteczki to był rzęsistek, ale to inaczej wyglądało - straszne nasilenie objawów.
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon lis 20, 2023 16:19 Re: Nowy kociak - biegunka

Mam w domu kotkę, której trzeba było usunąć gałki oczne. Ma też problemy z uszkami i w ogóle jej organizm walczy ze śluzówkami, to tak w skrócie. Jest to wg wetów efekt chowu wsobnego. Lucy nie jest z hodowli, oczywiście, a podobno w przypadku hodowlanych zwierząt występują problemy zdrowotne w związku z kojarzeniem spokrewnionych osobników. Nie wiem, ale tak mi się skojarzyło, skoro ktoś sugerował, że kotek może pochodzić z pseudohodowli.

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lis 20, 2023 18:28 Re: Nowy kociak - biegunka

Generalnie to na początku jadł pasztecik rosies farm kitten i kupy były ok twarde i 2 razy dziennie..a potem zaczęłam kombinować że zmianą karmy (chce przejść na Gussto) i teraz jestem z kropce bo chciałam wrócić do kurczakowego Gusto po którym nie było biegunki..ale teraz jest i po kurczakowym ..a pasztety się skończyły ...

draco_kot

Od: Śro paź 11, 2023 13:19

Post » Pon lis 20, 2023 19:34 Re: Nowy kociak - biegunka

Ta hodowla jest zarejestrowana w polskim związku felinologiczny...nie sądzę żeby była pseudo..

draco_kot

Post » Pon lis 20, 2023 22:30 Re: Nowy kociak - biegunka

Gusto jest dość tłustą karmą i nie każdy żołądek ją akceptuje, spróbuj z inną lżejszą lub mięsem jak mówią dziewczyny. Catzfine i Mac’s muszą być smaczne, bo moje dwie się nimi zajadały i przeważnie był protest jak dawałam coś innego.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Wto lis 21, 2023 17:59 Re: Nowy kociak - biegunka

Eh na razie czekam na paszteciki kitten rosies farm..po których były 2 kupy..i będę znowu próbować na Gussto..bo nie wiem czy to kwestia karmy czy za intensywnych zmian..

draco_kot

Post » Śro lis 22, 2023 18:00 Re: Nowy kociak - biegunka

Mam jeszcze takie głupie pytanie do tych co muszą wprowadzac karmę stopniowo..jak już raz wprowadzę karmę potem przejde na inną (np inny smak) i chce wrócić do poprzedniej to też muszę stopniowo? ...

Doszły wreszcie paszteciki rosies farm..odstawiłam Gussto kurczak chce odczekać parę dni i znowu zacząć wprowadzać bardzo powoli Gussto..

Teraz był parę dni na samym Gussto i kup było za dużo ..i miały różna konsystencję od kleistej bezkształtnej do całkiem niezłej dosyć plastycznej ..już nie wiem jak z tym dojść do ładu..jak po pasztecikach rosies będzie słaba kupa to się załamie

draco_kot

Post » Śro lis 22, 2023 18:01 Re: Nowy kociak - biegunka

Może być zmiany/stres, może być np. giardia albo coś innego a może być np. alergia. Ciężko bez obserwacji i badań powiedzieć.

Mój kotek np. jak do mnie trafił bardzo szybko się uczulił na masę rzeczy. I się okazało że karma z kurczakiem, indykiem, wołowiną, koniną, śledziem, ryżem, ziemniakami itd. nawet w małych ilościach powoduje u niego biegunki (a potem i drapanie się nadmierne i łysienie). Także tak bywa, u mnie to nie była wina hodowli tylko przypadku.

Bells

Od: Wto lis 23, 2021 23:44

Post » Czw lis 23, 2023 13:13 Re: Nowy kociak - biegunka

Ktoś ma pomysł jak zahamować biegunkę wywołana zbyt gwałtowna zmiana diety? Wróciłam wczoraj do pierwszej karmy ..ale nie widzę dużej poprawy :(

draco_kot

Post » Czw lis 23, 2023 13:36 Re: Nowy kociak - biegunka

Natychmiastowego efektu bym się nie spodziewała.
U mojego kotka trawienie się unormowało dopiero po karmie Gastrointestinal firmy Royal Canin. A i tak dopiero po dwóch dniach.

Gretta

Post » Czw lis 23, 2023 17:32 Re: Nowy kociak - biegunka

Generalnie RC to podła karma, ale RC gastro działa, to muszę przyznać.

ewar

Post » Czw lis 23, 2023 20:23 Re: Nowy kociak - biegunka

Są też karmy gastro innych firm, ale tamtych nie stosowałam, więc nie mogę polecić.

Gretta

Post » Pt lis 24, 2023 10:41 Re: Nowy kociak - biegunka

Dla ścisłości dodam, że RC Fibre stosowałam raczej na zatwardzenie. Ta karma ma za zadanie regulować trawienie.

ewar

[poprzednia][następna]