Patmol pisze:Zeeni pisze:Pseudo trzeba zgłaszać. Jest to niezgodne z prawem więc mi to takie obojętne nie jest bo często te koty żyją w okropnych warunkach, nawet nie będę się rozpisywać co robią z matkami czasem, nie mówią że akurat u Draco tak jest, ale ogólnie.
pseudo są zgodne z prawem. jak najbardziej.
ustawa o ochronie zwierząt wprost je dopuszcza
zapisujesz się do dowolnej organizacji, np wielbicieli kotów, która ma działalność związaną z hodowlą kotów i ktora uzna Twojego prawie, prawie persa/ czy innego kota za kota czystej rasy
i juz możesz mieć prawnie dopuszczalna hodowlę
Art. 10a.
1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2.
Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.
(..)
6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.
surowa wołowina może być ryzykowna; nie dawałabym bo kot nie jest nawykły do jedzenia surowego ; a miał problem z jelitami
Ah, zapomniałam o tym. Prawda, jest to luka prawna. Niemniej jednak nie znaczy że zgłosić nie można. Jeśli nie należy do FPL to ten kot rasowy na pewno nie jest i jeśli jest jakoś dziwnie krzyżowany to dodatkowo z tego mogą wynikać jego problemy. Niemniej jednak nie o tym mowa, żal mi tego kotka