Moonie pisze:Policz gramy podawanej karmy (ja na pewno przekarmiałam Celinkę i stąd jej kupy siłą rzeczy bywały większe/gorsze). - słyszałam, że kotkowi do 1 rż nie powinno się wyliczać karmy, jeśli chce no to powinna jeść. Ale te babole jej są naprawde spore i się boję, że może ona nie trawi tego jedzenia prawidłowo. No ale je dużo, więc zdaje sobie sprawę, że mogą być wieksze. No i występuje śluz
No to ile gramów dziennie zjada teraz Twoje kocię?
I jak to się ma do zaleceń producenta (wydrukowanych na opakowaniu)?

Nie wiem czy kociakom do 1rż ogranicza się jedzenie czy nie, ale moja Celinka (trochę więcej niż 1rż) zjadłaby ile bym jej nie dała.

Uspokajając dietę Celinki, ja początkowo podawałam jej jedzenie (odmierzone mono-chrupki namoczone w wodzie) nawet 4x dziennie. Obecnie daję 3x dziennie. Ona zjada swoją porcję błyskawicznie i potem czeka, przy pustej misce, do kolejnego posiłku.
Co do śluzu.
Celinka miała 2 badania kału: pierwsze było na pasożyty (parazytologia), a drugie to było ogólne badanie na strawność.
I w tym drugim badaniu jest pozycja: pasma śluzu, z przedziałem referencyjnym = pojedyncze/nieobecne (u Celinki wyszły pojedyncze). Podpytaj weta o takie badanie?