Ruja nie mija, provena nie działa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 22, 2023 7:25 Ruja nie mija, provena nie działa

Dzień dobry. To mój pierwszy wpis na forum wiec jeśli coś robię nie tak to z góry przepraszam. Posiadam kotkę o imieniu Luna, ma ona około roku i razem z narzeczonym chcemy ją oczywiście wysterylizować. Kotka jest niewychodzaca. Niestety przed każdą z dwóch umówionych wizyt na sterylizacje kotka dostała rui, ostatnio godzinę przed wyjazdem. Byłam u weterynarza i dostała lek provena na zatrzymanie rui żeby móc ją wykastrować. Zgodnie z zaleceniem podaje jej pół tabletki codziennie o tej samej godzinie, dziś będzie przyjmować trzecią połówkę z czterech (dostała tylko dwie tabletki pełne) ale objawy nie mijają. Przy każdym kontakcie zaczyna głośno miauczeć i wypinać sie. Czy ktoś miał podobną sytuacje z tym lekiem? Od 6 dni ma ruję a od 3 bierze provenę. Macie jakies doświadczenie z tym lekiem?

Monika300116

Od: Sob kwi 22, 2023 7:11

Post » Sob kwi 22, 2023 8:18 Re: Ruja nie mija, provena nie działa

NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob kwi 22, 2023 8:26 Re: Ruja nie mija, provena nie działa

To provera kocia (niebieska tabletka, 5 mg), czy ludzka (biała tabletka, 10 mg)? Ludzkiej daje się połowę, kociej - całą tabletkę.
Czy jesteś pewna, że kotka połyka tabletkę? Koty świetnie potrafią przetrzymać tabletkę w pysiu i gdzieś na boku wypluć. Dlatego wolałam podawać pół tabletki ludzkiej provery, łatwiej było ją przemycić w jedzeniu.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob kwi 22, 2023 12:25 Re: Ruja nie mija, provena nie działa

Niebieska tabletka czuli kocia. Czyli nie powinnam podawać według zaleceń weterynarza połowy tej tabletki tylko całą?

Monika300116

Post » Sob kwi 22, 2023 12:27 Re: Ruja nie mija, provena nie działa

jolabuk5 pisze:To provera kocia (niebieska tabletka, 5 mg), czy ludzka (biała tabletka, 10 mg)? Ludzkiej daje się połowę, kociej - całą tabletkę.
Czy jesteś pewna, że kotka połyka tabletkę? Koty świetnie potrafią przetrzymać tabletkę w pysiu i gdzieś na boku wypluć. Dlatego wolałam podawać pół tabletki ludzkiej provery, łatwiej było ją przemycić w jedzeniu.

Kocia tabletka (niebieska), czyli nie powinnam jej podawać połowy tabletki tak jak zalecił weterynarz tylko całą?
Kotka na pewno połyka tabletkę, obserwuje ją po podaniu czy nie wypluwa, tabletka jest podawana do gardła bo z jedzeniem nie chciała przyjmować

Monika300116

Post » Sob kwi 22, 2023 17:23 Re: Ruja nie mija, provena nie działa

Ja podawałam pół tabletki ludzkiej dzikim kotkom z jedzeniem (jest bez smaku, mniejsza i nie taka twarda nak kocia) - łykały bez problemu z jedzeniem.
Trochę się boję doradzać Ci podanie większej dawki wbrew zaleceniom weta - piszę, ile ja podawałam. Ale nie robiłam tego w celu przerwania rujki, tylko żeby do niej nie dopuścić, czyli było to 5 mg na tydzień. A Ty podajesz codziennie 2,5 przez 4 dni, czyli w sumie dawka będzie nawet większa - 10 mg. Może jak organizm się nasyci po tych 4 dniach podawania, rujka się zatrzyma? Jeśli nie i wet zaleci dalsze podawanie, może udałoby Ci się zdobyc receptę na proverę ludzką i podawać odpowiednio do zalecen weta, ale w wygodniejszej formie? Z tym, że jeśli masz pewność, że kotka nie wypluła tabletki, to oczywiście można zostać przy tabletkach niebieskich.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob kwi 22, 2023 19:04 Re: Ruja nie mija, provena nie działa

Ja podawałam białą ludzką- z tym że mi wet powiedział, ze kilka dni 3-4 może nie być widocznych efektów i niestety tak u nas było- kotka płakała a my z nią :D ale piątego dnia było lepiej, a po 7 dniach sterylka :mrgreen: też nas zaskoczyło dziewczę, bo wg obliczeń miała raptem 5 miesięcy i była tak drobniutka, ze wet mówił, że na oko to ona trzy miesiące ma :D

aania

Od: Pt lis 11, 2005 22:48