Odrobaczanie kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 14, 2022 14:55 Odrobaczanie kota

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie odrobaczania kota. Czy podczas odrobaczania, jeżeli kot ma robaki, mogą być one niewidoczne w odchodach zwierzęcia? Odrobaczałam teraz swoje koty i dostałam instrukcję od weterynarza, że jeśli będą robaki, to mam podać tabletkę jeszcze raz. Czy robaki mogą być np. niewidoczne w kale?
Przy wcześniejszym odrobaczaniu kotki, pamiętam, że miała tasiemca uzbrojonego i był on doskonale widoczny. Czy tak samo będzie, jeśli kot jest zarażony np. glistami?

rzabacyklop

Od: Śro gru 14, 2022 14:52

Post » Śro gru 14, 2022 19:45 Re: Odrobaczanie kota

Oczywiście , że robaki mogą być nie widoczne w kale- to nie znaczy, że ich nie ma, czy nie było.

Nie wiem dokładnie co wet miał na myśli, ale jeśli już odrobaczasz kota to zawsze przynajmniej dwukrotnie , w odstępie 10cio dniowym (jeśli chodzi o tabletki) . I nie ma tu znaczenia czy zobaczysz coś w kale czy nie. Po prostu, albo robi się coś porządnie, albo wcale. Jeśli jednak wykryte, wypatrzone zostaną glisty/czy kot nimi zwraca to już niestety jest wskazanie do innego sposobu odrobaczania . Np. Aniprazol , trzy dni pod rząd - 10 dni przerwy i kolejne trzy dawki , a czasami jeszcze raz powtórka.
Ostatnio edytowano Sob paź 28, 2023 14:46 przez ita79, łącznie edytowano 1 raz

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Śro gru 14, 2022 20:43 Re: Odrobaczanie kota

Dziękuję za wiadomość. Kotka miała w czerwcu robione badanie: profil parazytologiczny (ELISA) i sprawdzane giardie (ELISA) i oba badania wyszły negatywne. W międzyczasie byliśmy po tabletki na standardowe odrobaczanie, dostaliśmy Milpro, jeszcze nie zdążyłam ich podać, a wczoraj wydawało mi się, że kotka zwymiotowała 1 robaka. Podałam wczoraj od razu Milpro, bo to dostałam wczesniej od weterynarza. Rozumiem, że niezależnie od tego, co wyjdzie mamy podać druga tabletke. Weterynarz powiedzial nam: jeśli będzie coś w kupie, to wtedy druga dawka, jeśli nie, to wystarczy jedna. Co w takiej sytuacji? Podawać druga tabletke Milpro czy mam isc po Aniprazol? Czy domownicy tez się powinni odrobaczyć?

rzabacyklop

Post » Śro gru 14, 2022 23:09 Re: Odrobaczanie kota

Kotka załatwiła się właśnie z robakami :(

rzabacyklop

Post » Pt gru 16, 2022 17:59 Re: Odrobaczanie kota

rzabacyklop pisze:Kotka załatwiła się właśnie z robakami :(

Wlaśnie teraz mam kota z glisdami.Odrobaczam go Quanifenem

NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO WETERYNARYJNEGO Quanifen (50 WSKAZANIA LECZNICZE Do zwalczania obleńców, tasiemców, tęgoryjców i włosogłówek. U psów i kotów do leczenia mieszanych inwazji pasożytniczych powodowanych przez obleńce i tasiemce następujących gatunków Glisty Toxocara canis, Toxocara cati, Toxascaris leoninaTęgoryjce psieUncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum WłosogłówkiTrichuris vulpis TasiemceEchinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp. i Mesocestoides spp

Wetka zaleciła podawać przez 3 dni pod rząd dawkę potem dwa tygodnie przerwy i znów kolejna dawka na dobicie kolejnych robali
Tabletka jest na 10 kg wagi kota, więc trzeba dostosować dawkę do wagi.
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Pt gru 16, 2022 18:02 Re: Odrobaczanie kota

Dobrze że robale wyłażą/ tzn,że coś działa.
Mimo to -podać drugą dawkę Milpro i obserwować. Jeśli zwróci ponownie robalami , tzn, że ten lek jest akurat za słaby by sobie z nimi poradzić i nie zabił w pierwszej dawce . Druga dawka jest tutaj na wszelki wypadek. Przy innych robalach tabletki zabijają to co się wykluje przez te 10 dni, ale glisty rozmnażają się inaczej, ich wydalone jaja potrzebują czasu i odpowiedniego miejsca by przetrwać do formy inwazyjnej. Zatem teoretycznie człowiek też nie jest narażony bezpośrednio, a raczej mało prawdopodobne jest by zaraził się glistą od kota/psa w codziennym kontakcie. Największą wylęgarnią glist jest piasek, np piaskownica do której wszedł załatwić się kot- tam jaja przeleżą kilak tygodni, po czym staną się niebezpieczne dla człowieka , który będzie ten piasek dotykał i nie zachowa zasad higieny.
Jeśli po drugiej dawce Milpro wyjdą z kota jakieś robale to miesiąc przerwy i kuracja Aniprazolem

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Sob gru 17, 2022 9:49 Re: Odrobaczanie kota

Odrobaczam koty aniprazolem, jedna dawka, po dwóch tygodniach druga. Nigdy przy badaniu kału nie było śladu robali, a jednak kot był zarobaczony. Czasem trzeba odrobaczanie powtarzać, miałam kociaki, u których nie mogłam wytłuc glist, bałam się już, że je zabiję. Naprawdę. Milpro nie m dobrych opinii na forum, tak czytałam, sama nigdy tego nie stosowałam.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw gru 29, 2022 14:11 Re: Odrobaczanie kota

Bardzo dziękuję za rady. W drugim badaniu kału po pierwszej dawce odrobaczenia znowu nie wyszły robaki (flotacja). A jestem na 99% pewna, że w tym kale widziałam robaki. Nie wiem, czy te badania kału mają w ogóle sens, kot zarobaczony tak, że wymiotuje robakiem, a w kale nic nie wychodzi. Nie wiem dokładnie, co ona miała, liczyłam, że w badaniu kału wyjdzie, jakie to robaki, a nie wyszło nic :/ najbardziej prawdopodobne, że to glisty?

Pytanie jeszcze, czy kolejne odrobaczanie Aniprazolem przeprowadzać też u pozostałych kotów? W domu mamy 3, tylko 1 kocica wymiotowała robakiem i miała krew w kale u dwóch pozostałych nic nie widziałam. Cała trójka dostała teraz dwie dawki Milpro.

rzabacyklop