Kotka brudzi kałem

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto sie 02, 2011 0:21 Kotka brudzi kałem

Nie mam już siły i pomysłu :( Moja kotka kilku miesięcy brudzi się, a wygląda to tak, ze samoistnie wydobywa jej się rzadka ciecz z dupki, śmierdząca. Leży u mnie na kolanach i kapie od czasu do czasu. Pupsko ciągle brudne. Byłam już kilka razy u weta, nawet dwóch, miała robione badanie kału i nic, dostaje antybiotyk i przechodzi na 2 tygodnie, później od nowa.
Inny wet powiedział, że to zatoki i wycisnoł, ale nic tam nie było - dla mnie to nie zatoki odbytowe, nie wiem co? Może macie jakieś pomysły co to może być.
Obrazek

agrazka

Od: Wto lis 30, 2010 23:35

Post » Wto sie 02, 2011 0:40 Re: Kotka brudzi kałem

usg jamy brzusznej,badanie krwi,ponowna analiza kału pod kątem pasożytów.
nie mam pomysłu innego...
skąd jesteś?zobacz na podforum 'weci polecani' może tam znajdziesz dobrego speca u którego jeszcze nie byłaś,a który będzie miał jakiś pomysł.

docelowo kup jakieś małe majteczki w ciuchlandzie i wkładaj do nich podpaski albo wkładki[przycięte na rozmiar],przynajmniej nie będziesz się tak stresować że wszędzie jest brudno,a kotka nie będzie się denerwowała Twoim stresem.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Wto sie 02, 2011 1:56 Re: Kotka brudzi kałem

Pewnie gruczoły około odbytowe.Tryska kiedy jest na Twoich kolanach czy jak się porusza po mieszkaniu również?

masz rację to okropny, paskudny zapach i wystarczy tego odrobinka aby było bardzo nieciekawie.Mój kocurek trysnął przed kastracją u Weta z nerwów. No masakra.Myślałam że się zapadnę pod ziemię. Miałam też na działce taka kotkę.Robiła to samo, kiedy tylko zaczynałam ją głaskać lub brałam na kolana.Bardzo to lubiła, ale efekt był porażający.
Proszę o wsparcie i udostępnianie zbiórki:

https://pomagam.pl/100kotow

iza71koty

Od: Sob sie 30, 2008 17:27

Post » Wto sie 02, 2011 7:24 Re: Kotka brudzi kałem

Jeśli masz możliwość zanieść szybko* kał do badania, to oprócz podstawowego badania pod kątem pasożytów, można zrobić badanie trypsyny, które może świadczyć o zaburzeniach trzustki.
*tzn. 1 godz. po wydaleniu kału - trypsyna się szybko rozkłada.
Jeśli chodzi o pasożyty to kał na badanie także pod kątem lamblii - Giardia intestinalis (których okres rozwojowy może odpowiadać za okres kup rzadkich na przemian z okresem kup normalnych) trzeba łapać łącznie przez 3 dni (żeby uprawdopodobnić złapanie pasożyta w kale)
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Wto sie 02, 2011 7:33 Re: Kotka brudzi kałem

A czy kotka robi normalnie kupy do kuwetki? jeśli tak, to jakie ? gęstość, kolor ? jak często?
Co kotka je ?
W jakim jest wieku, czy sterylizowana ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto sie 02, 2011 20:46 Re: Kotka brudzi kałem

Kotka jest w wieku ok. 4 lat, sterylizowana. Kupki robi normalne z płynną otoczką w kuwecie jest raz dziennie, ale wychodzi na dwór. Karmiona jest suchym Royalem 3 razy dziennie, teraz tylko to. Dziś byliśmy znowu u weta, tamten na urlopie, wiec inny, mamy zrobić badanie kału, zbierać przez 3 dni. Żadnych leków nie dał, żeby nie zamazać obrazu (leczona w Łodzi na Janosika). Sama nie wiem co i jak, kotka jest wychodząca, ale mało z tej wolności korzysta, raczej siedzi w domu. Nie wygląda mi to na zatoki :( to chyba coś innego, boję się tylko żeby nie pozarażała innych domowników (kota, psy).
Obrazek

agrazka

Post » Śro sie 03, 2011 7:13 Re: Kotka brudzi kałem

Zbierz te kupy i zbadaj.
Wet chce wykluczyć pierwotniaki, jeśli się okaże że są, to będziesz musiała przeleczyć wszystkie zwierzęta w domu.
Jednak, jeśli kotka załatwia się normalnie do kuwety, to nawet pierwotniaki nie powinny być przyczyną popuszczania.
Myślę, że są dwie możliwości.
Albo gruczoły przyodbytowe (to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne), albo nietrzymanie kału, popuszczanie w określonych sytuacjach...wtedy to by była sprawa zwieraczy ? nigdy o niczym takim nie słyszałam.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie sie 07, 2011 23:02 Re: Kotka brudzi kałem

Wynik będzie we wtorek, ale jest lepiej dostaję taką zawiesinę do picia, nie wiem co to ? Ważne, że jest lepiej :)
Obrazek

agrazka

Post » Wto sie 09, 2011 22:08 Re: Kotka brudzi kałem

W wyniku nic nie znaleziono, wet powiedział, że nic nie dajemy, nie wie co to. Pobraliśmy krew do analizy.Karmimy tylko Royalem Fibre i obserwujemy co dalej. Jedyne co teraz zauważam innego, to ma jakiś większy apetyt, jest ciągle głodna, hmm
Obrazek

agrazka

Post » Pt gru 16, 2022 16:50 Re: Kotka brudzi kałem

Też mam ten sam problem, moja kotka ma biegunkę i nie trzyma kału. Została odrobaczona na początku grudnia . Uprzednio także miała biegunkę i zwymiotowała glistę. Teraz ma tylko biegunkę i nie trzyma kału. Normalnie je, pije i się bawi. Prawdopodobnie boli ją brzuch, ponieważ warczy przy dotykaniu. Weterynarz powiedział, że to od robaków albo wirus i przepisał nifuroskazyd, ale biegunka nie ustała.

Berbla

Od: Pt gru 16, 2022 16:40

Post » Sob gru 17, 2022 12:37 Re: Kotka brudzi kałem

ten wątek zakończył się 11 lat temu.
Jakie badania kot miał zrobione i na jakiej podstawie weterynarz przepisał nifuroksazyt ? Czy kot miał wykonane testy na lamblie, giardie, rzesistka ? USG brzucha ? testy na panleukopenię ? w jakim wieku jest kot i skąd go masz ? czym był odrobaczany ?

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54