Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 22, 2022 7:56 Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

Witam. Od ok tygodnia zauważyłam, że mój zaczął zjadać swoje odchody z kuwety... 8O

Mój Viskuś skonczy w tym roku 12lat. Nigdwcześniej tego nie robił... Bardzo proszę o podpowiedź, dlaczego może się tak dziać.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale dodam że jest on kotem nie wychodzącym

VailetValeksa

Od: Wto mar 22, 2022 7:44

Post » Wto mar 22, 2022 12:43 Re: Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

Ja bym zaczęła od wizyty u weterynarza i pobrania krwi. Radzę zrobić jakiś szeroki panel, profil geriatryczny np. Usg też by było wskazane, tylko u kogoś kto wie co robi, a nie tylko pomizia kotka po brzuszku i popatrzy bezmyślnie w telewizorek. To tyle, co ja bym robiła na cito, bazując na własnym doświadczeniu, ale może ktoś mądrzejszy poradzi coś innego.

Necz

Od: Nie wrz 03, 2006 11:06

Post » Wto mar 22, 2022 13:19 Re: Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

Może to świadczyć o poważnych zaburzeniach w trawieniu, niedoborach, bardzo nieprawidłowej diecie, zarobaczeniu (i w rezultacie głodującym organizmie) - ale u kotów zdarza się bardzo rzadko nawet w takich sytuacjach. Może to być też np. objaw neurologiczny towarzyszący wielu chorobom. Dlatego przede wszystkim trzeba ocenić ogólny stan zdrowia, można w międzyczasie kotu zacząć podawać jakiś dobry, koci, wieloskładnikowy probiotyk, bo desperacka próba zdobycia bakterii probiotycznych też może popchnąć kota do takich działań, jednak to nie jest coś co się zdarza kotom w dobrej formie, chyba że zostały wyjałowione długą i agresywną antybiotykoterapią. Jednak najważniejsze są badania.

Kota koniecznie trzeba pokazać lekarzowi, raczej szybciej niż później i zrobić mu w miarę wszechstronną diagnostykę - także pod kątem trzustki (oznaczyć poziom specyficznej kociej lipazy).
Trzeba mu też - wetowi - powiedzieć o tym co się z kotem ogólnie dzieje, co je, kiedy był odrobaczany, czy ma jakieś inne dziwne objawy, choćby nie wyglądały niepokojąco na pierwszy rzut oka.

Kot na pewno je kał a nie żwirek z kuwety?
Zjadanie kału to jedyne jego dziwne zainteresowanie spożywcze? Nie zjada innych niejadalnych rzeczy?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto mar 22, 2022 16:03 Re: Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

Blue pisze:Może to świadczyć o poważnych zaburzeniach w trawieniu, niedoborach, bardzo nieprawidłowej diecie, zarobaczeniu (i w rezultacie głodującym organizmie) - ale u kotów zdarza się bardzo rzadko nawet w takich sytuacjach. Może to być też np. objaw neurologiczny towarzyszący wielu chorobom. Dlatego przede wszystkim trzeba ocenić ogólny stan zdrowia, można w międzyczasie kotu zacząć podawać jakiś dobry, koci, wieloskładnikowy probiotyk, bo desperacka próba zdobycia bakterii probiotycznych też może popchnąć kota do takich działań, jednak to nie jest coś co się zdarza kotom w dobrej formie, chyba że zostały wyjałowione długą i agresywną antybiotykoterapią. Jednak najważniejsze są badania.

Kota koniecznie trzeba pokazać lekarzowi, raczej szybciej niż później i zrobić mu w miarę wszechstronną diagnostykę - także pod kątem trzustki (oznaczyć poziom specyficznej kociej lipazy).
Trzeba mu też - wetowi - powiedzieć o tym co się z kotem ogólnie dzieje, co je, kiedy był odrobaczany, czy ma jakieś inne dziwne objawy, choćby nie wyglądały niepokojąco na pierwszy rzut oka.

Kot na pewno je kał a nie żwirek z kuwety?
Zjadanie kału to jedyne jego dziwne zainteresowanie spożywcze? Nie zjada innych niejadalnych rzeczy?

W sumie nie jestem pewna czy za każdym razem je tylko kał czy tez i żwirek... kuweta jest w łazience i ostatnio gdy myłam włosy, kot wyciągną kupę z kuwety i ją memlał... od tamtego czasu przyłapałam go jeszcze kilka razy z pyskiem w kuwecie... zjada i korzysta z kuwety...oczywiście do weterynarza polecę jak najszybciej... oprócz tego nie chce prawie nic jeść, kupuje mu karmę mokrą wysokomięsna bez zborz (brit care) i on wylizuje z niej tylko sosik i zjada tylko troszkę kawałeczków mięska. Odrobaczany był ok 2miesiące temu. Dodam że mój kot ma stany depresyjne. Od kiedy moja mama wzięła sobie psa 5 miesięcy temu, z Viskersem jest coraz gorzej... wygryzał sobie nerwowo sierć z boku ciała, gdy zaczęłam go bardziej adorować zaprzestał robienia tego...

VailetValeksa

Post » Wto mar 22, 2022 18:13 Re: Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

a pies go nie męczy? nie goni? nie wpatruje się w kota?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto mar 22, 2022 18:43 Re: Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

A pies nie zjada tych kup z kuwety? To akurat częste, kot zobaczył i tak odreagowuje. Albo ukrywa swoje ślady przed psem. Ja raz byłam świadkiem, kiedy kotka przejadłszy się, narobiła rzadkiej kupy w gniazdo z kociakami (ukryte zresztą za tapczanem przed psem właśnie) i zanim zdążyłam posprzątać, pospiesznie wszystko wylizała.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto mar 22, 2022 18:49 Re: Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

Patmol pisze:a pies go nie męczy? nie goni? nie wpatruje się w kota?

Nie goni, nie meczy, no patrzy się ale ciężko żeby tego nie robił oczywiście nie prześladuje go wzrokiem ;) pies ma go totalnie w d...

VailetValeksa

Post » Wto mar 22, 2022 19:02 Re: Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

mziel52 pisze:A pies nie zjada tych kup z kuwety? To akurat częste, kot zobaczył i tak odreagowuje. Albo ukrywa swoje ślady przed psem. Ja raz byłam świadkiem, kiedy kotka przejadłszy się, narobiła rzadkiej kupy w gniazdo z kociakami (ukryte zresztą za tapczanem przed psem właśnie) i zanim zdążyłam posprzątać, pospiesznie wszystko wylizała.

Nie pies nie zjada kup. Mam jeszcze jednego psa który ma 3 lata, kot "przebolał" I nie było takich problemów do póki nie pojawił się kolejny pies. Wtedy kot zaczął wygryzac sobie sierć. Tak jak pisałam wyżej, gdy zaczęłam dawać kotu więcej atencji wszystko się uspokoiło. Aż tydzień temu zobaczyłam że zjada kupę...

VailetValeksa

Post » Śro mar 23, 2022 10:06 Re: Pomocy, mój kot zaczął zjadać swoje kupy...

Koniecznie bym mu badania zrobiła. Nędzny apetyt, zjadanie odchodów, cała reszta. Nie wygląda to nadmiernie fajnie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26