Kulki włosowe

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 12, 2005 21:02

Mońka pisze:No, muszę przyznać, iż nieźle mnie wystraszyliście! Mój wet już się ze mnie śmieje, że ja co chwilę temu kotu coś wymyślam. No ale sami rozumiecie, wzięłam ją strasznie chudą i zabiedzoną więc chciałam dla niej jak najlepiej, by jej niczego nie brakowwało. Wszelkie badania krwi, również USG (by stwierdzić czy była sterylizacja) były wykonane. Kicia podobno ma wszystkie narządy tam gdzie trzeba. Wątróbka też w porządku. Musiałam to sprawdzić gdyż była głodzona, wręcz zagłodzona.
Ale tym wymiotowaniem się martwię, tym bardziej, że ono się obecnie nasiliło
Dzieki za rady

Powtorze moje pytanie:
Czy, kiedy i czym kotka byla odrobaczana?
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon wrz 12, 2005 21:11

Oczywiście, odrobaczana była. Od razu po zabraniu do domciu dostała Stronghold, aby wypadło z niej wszystko co siedziało na niej i w niej, potem jakieś tabletki na tasiemczyce. Badanie kału było robione 3 tyg temu - nic nie wyszło.

Mońka

Od: Sob sie 13, 2005 20:30

Post » Pon wrz 12, 2005 21:26

Zelka pisze:Kocurro kupki moich kotek zawsze pływają w kibelku i to znaczy ze są pełne kłaków?

to znaczy, że jest ich niemało
zrobiłabym badanie krwi, wymioty mogą świadczyć o problemach z wątrobą
kotka może mieć też jakiś stan zapalny w przewodzie pokarmowym
im szybciej znajdziesz weterynarza, który prawidłowo ją zdiagnozuje, tym łatwiej będzie ją wyleczyć, ale to pewnie sama wiesz

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Wto wrz 13, 2005 6:48

Kocurro, bardzo dziękuję Tobie za wyjaśnienia. Czyli, jeśli kota mi kłakami nie wymiotuje, w kupie dredów nie ma, to znaczy że dobrze działają te pasty i karmy odkłaczające ? Test kupkowo-kibelkowy pewnie zrobię, dzięki za wskazówkę ;)
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)
http://emberiza.deviantart.com/

Obrazek

Pleiades

Od: Czw lip 29, 2004 13:07

Post » Wto wrz 13, 2005 6:51

Elżbieta P. pisze:
Pleiades pisze:
Wojtek pisze:
A to zimowy "urobek" moich kotek: http://upload.miau.pl/1/11538.jpg :D

Wojtek, Ty chyba żartujesz 8O Zbierasz to, co z kotek wyczeszesz ? Poduszki chcesz tym wypychać, czy co ? Uważaj, bo Ci się mole w tym urobku zalęgną :D

W dzieciństwie miałam owczarka szkockiego collie. Czesałam ją codziennie, bo inaczej nie dało się wytrzymać z kłakami. Moja mama rekwirowała mi to, co wyczesałam, ładowała w specjalną torbę i raz na jakiś czas wywoziła do klasztoru w Szymanowie. Zakonnice w klasztorze podobno z tej sierści na kołowrotku kręciły wełnę i były zachwycone dostawami mojej mamy. Mówiły że psia wełna jest najcieplejsza i najzdrowsza.

Nie miałam pojęcia, że takie rzeczy można robić z psią sierścią 8O No, człowiek codziennie się czegoś nowego dowiaduje, to naprawdę ciekawe... Chciałabym zobaczyć kiedys taki sweterek z psiej wełny.. Hmm, ciekawe, czy kocia sierść też się do przedzenia nadaje ;) Ale ja nie będę próbować zbierać urobku wełnistego z kici, bo niestety to najlepsza pożywka dla moli, a nie chcę mieć w domu wylęgarni ;)
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)
http://emberiza.deviantart.com/

Obrazek

Pleiades

Od: Czw lip 29, 2004 13:07

Post » Czw mar 03, 2022 18:37 Re: Kulki włosowe

Witajcie, wiem, że to stary wątek, ale mam problem z kotką - 18 lat. Zakłaczyła się, włosy są w żołądku i w jelicie, kotka wymiotuje chlustająco, z pianą taką gęstą, albo zaraz po jedzeniu albo za jakiś czas. Dostała lewatywę, zaczęliśmy dawać lek przeczyszczający (po nietrafionej diagnozie weta co do nerek) - ta sytuacja trwa już tydzień... Jak jej pomóc? Bo widać już krew w wymiotach. Nic dziwnego - tam już wszystko zmęczone....

Macie pomysł, jak możemy jej pomóc?
Obrazek

Maggda

Od: Sob lut 05, 2005 16:21

[poprzednia]