zapotrzebowanie kaloryczne

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro sie 11, 2021 10:44 zapotrzebowanie kaloryczne

Jak wyliczacie zapotrzebowanie kaloryczne kota? Jest wzór na DER (dzienne zapotrzebowanie na energię metaboliczną). Dla dorosłego wykastrowanego kota o średniej aktywności o wadze 5 kg wychodzi 246 kcal. Ale krąży też uproszczone założenie, że to powinno być 70 kcal/1 kg masy ciała. Wtedy wychodzi 350 kcal. Czyli o 40% więcej! Nie chcę kota utuczyć, ale i nie zagłodzić. Tym bardziej, że chcę wziąć młode kocię, które rośnie i to zapotrzebowanie będzie inne niż u dorosłego. Ten bardziej skomplikowany wzór uwzględnia, że mały kot potrzebuje proporcjonalnie więcej kalorii, niż dorosły. Dla zainteresowanych wrzuciłem kalkulator w excelu https://megawrzuta.pl/download/dd614936af227c3ccb86b0ffbfdbd78f.html A może przesadzam i za bardzo się wszystkim przejmuję? :wink:
Znalazłem tabelę, ile tygodniowo powinien przybierać na wadze kot. Najwyżej będę go regularnie ważył i dostosowywał ilość jedzenia do tempa przyrostu.

citrix

Od: Czw sie 05, 2021 10:38

Post » Śro sie 11, 2021 11:24 Re: zapotrzebowanie kaloryczne

Fajnie, ze duzo czytasz, ale myślę, ja osobiście, ze mały kociak powinien jeść karmę z najwyższej półki, pisalismy juz Tobie jakich firm, lub surowiznę, to zależy jak zdecydujesz sie karmić. Ja podawałam kilka razy w mniejszych ilościach, mniej więcej tak jak było na puszkach napisane, ale tak żeby kotek nie był głodny. maluchy dużo jedzą , bo rosną. Ważne, żeby nie jadły karm marnych z marketu typu np. Kiti ket, Whiskas. Suchego tez nie polecam, chyba, że w formie przysmaczku, do zabawy np. napełnia sie zabawki i kotek bawi sie wyjmując chrupki. Wazna jest tez woda, miski duże, tak żeby kotek wąsów nie moczył, lub specjalne poidło. O zapotrzebowaniu kalorycznym malucha może się wypowie ktoś , kto to liczył.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34