zagadka dla detektywa- który kot s*a do wanny i dlaczego :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 14, 2015 20:02 Re: zagadka dla detektywa- który kot s*a do wanny i dlaczego

Kocury pomimo tego, że kastrowane rosną i dorastają.
Zainstalowałabym w domu drugą kuwetę - odkrytą i dużą, postawioną w zacisznym miejscu.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Śro sty 14, 2015 20:20 Re: zagadka dla detektywa- który kot s*a do wanny i dlaczego

To, że kiedyś nie było problemu, to nie znaczy, że teraz nie jest. Na forumie jest masę historii o tym, jak się kotom odwidział żwirek, typ kuwety, załatwianie wszystkich potrzeb do jednej czy jej dzielenie z innym kotem. Kot Ci dorasta, więc może zmienia mu się gust i wymagania.

Moja kotka kiedyś dostała awersji do kuwety. Po próbach i błędach okazało się, że nie przeszkadza jej żwirek, kuweta czy dzielenie kuwety z drugim kotem tylko zaczęła mieć wymagania odnośnie ilości żwirku w kuwecie. Nie może być go ani za dużo ani za mało, przy czym nie ma absolutnie znaczenia, czy żwirek jest równo rozłożony, czy nie. Sprzątanie kuwety odbywa się u nas teraz z użyciem wagi łazienkowej. Wcześniej kotka nie była aż tak wymagająca.

Nalej wody do wanny. Na wszelki wypadek dostaw drugą kuwetę, albo - jeżeli nie chcesz wydawać pieniędzy na eksperymenty - większą ale płytką miskę ze żwirkiem. Jeżeli nie zadziała, zrób kotu badanie moczu i morfologię dla świętego spokoju.

Laidee

Od: Pt paź 02, 2009 10:07

Post » Czw sty 15, 2015 22:58 Re: zagadka dla detektywa- który kot s*a do wanny i dlaczego

winowajca przyłapany na gorącym :/ wstyd się przyznać, ale pierwszy raz dostał ode mnie klapsa, na pewno go to nie bolało, ale nie wiem też czy nie odwróci się to przeciwko mnie... teraz chodzi obrażony, a ja mam wyrzuty sumienia. :( widać, woda w wannie musi być 24h/dobę. Macie jakiś pomysł jak okazać kotu (bez używania klapsów), że czegoś nie może robić :)

Kasiura

Od: Wto sie 26, 2014 14:58

Post » Czw sty 15, 2015 23:00 Re: zagadka dla detektywa- który kot s*a do wanny i dlaczego

miałam koty w domu od dziecka i nigdy nie miałam problemów z rozumieniem ich, ale takich sytuacji nigdy nie doświadczałam i nie mam pojęcia jak postępować...

Kasiura

Od: Wto sie 26, 2014 14:58

Post » Czw sty 15, 2015 23:05 Re: zagadka dla detektywa- który kot s*a do wanny i dlaczego

Spróbuj natrzeć wannę skórkami cytrusów.
Klapsy, to nie jest dobra droga, osiągniesz tylko tyle, że kot będzie się Ciebie bał, to juz lepsze psiknie wodą ze spryskiwacza, gdy go złapiesz na gorącym uczynku.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pt sty 16, 2015 7:59 Re: zagadka dla detektywa- który kot s*a do wanny i dlaczego

Ale klaps nie jest rozwiązaniem problemu tylko spowoduje jego pogłębienie.
Pozostawianie moczu i kału w innych miejscach niż kuweta jest sposobem komunikacji kotów.
On chce ci coś powiedzieć, zasygnalizować, że coś nie jest w porządku, a ty go za to uderzyłaś.

Powodów takiego zachowania może być mnóstwo.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Pt sty 16, 2015 20:59 Re: zagadka dla detektywa- który kot s*a do wanny i dlaczego

Zgadzam się z vivien. Koty instynktownie załatwiają się w miejscach odosobnionych i starają się ukrywać "urobek". Jeżeli kot zaczyna załatwiać się poza kuwetą czy nawet jeżeli przestaje zagrzebywać kupę w kuwecie, chociaż wcześniej to robił, to znaczy, że coś jest nie tak.

Trzeba poeksperymentować i znaleźć przyczynę, a nie próbować wyeliminować problem klapsami czy krzyczeniem czy jeszcze czymś innym, od czego kot może się zestresować jeszcze bardziej, bo zestresowany kot nie dość, że zacznie się Ciebie bać, to jeszcze zacznie załatwiać się w innych niż wanna miejscach, żeby zostawić swój zapach wszędzie i w ten sposób poczuć się bezpieczniej.

Zamiast klapsów podstaw kotom drugą kuwetę albo chociaż miskę ze żwirkiem. A wannę wyczyść czymś, co całkowicie usunie z niej koci zapach.

Laidee

Od: Pt paź 02, 2009 10:07

[poprzednia]