No to teraz Ditropan i Dalfaz. Walczymy z Bilem dalej

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 23, 2024 14:25 No to teraz Ditropan i Dalfaz. Walczymy z Bilem dalej

Pół roku minęło od leczenia biegunki u Bila viewtopic.php?f=1&t=217774&start=15

Bil wrócił do zdrowia. Na pół roku....
Dziś od rana znowu biegunka z bólem. Zadziały się u mnie dwie sytuacje (jedna identyczna, jak przy wcześniejszej długiej i ciężkiej biegunce).

1) Bilu choruje na drogi moczowe, jest na karmie 4Vet Urinary, W maju tego roku nagle przedłużyła się przesyłka ze sklepu Zooplus tej karmy i zastępczo kupiłam Dolinę Noteci w puszce. Wówczas, dwa dni po karmieniu Bila tą karmą zaczęło się. Wtedy nie kojarzyłam tego z karmą, ale dziś, po pół roku sytuacja się powtórzyła. Nie dotarła do mnie karma z Zooplus, więc zakupiłam w sklepie zoologicznym stacjonarnie Dolinę Noteci i pierwszą puszkę podałam 2 dni temu. Już wczoraj była rzadsza kupka, ale i wczoraj podałam drugą puszkę. Dziś od rana u Bila biegunka - silna, wodnista, częste parcie na stolec i ból przy oddawaniu tego wodnistego stolca, ciągłe chodzenie do kuwety i płacz - tak jak w maju.

2) Tego samego dnia, co teraz podałam Bilowi po raz pierwszy Dolinę Noteci (dwa dni temu) przyniosłam do domu hoję, którą dostałam od koleżanki (hoja niepryskana, bez odżywek, ten sam gatunek co mam w domu od lat). Hoje już mam w domu, jedną krótko - od lat chyba 4. Bilu na początku podgryzał tą właśnie hoję, bo pojawiła się, gdy już był domownikiem 4 lata (inne hoje były u mnie wcześniej) i nic się nie działo. Szybką tą hoję zaczął ignorować i podgryzać. Dwa dni temu tą nową też popodgryzał.

Od dziś (dzień biegunki) hoja na zamkniętym balkonie, trudno, pewnie zmarznie na kość, ale musi tam poczekać, aż znajdę jej nowego właściciela. Zamiast karmy Dolina Noteci - inna mokra (ciągle nie mam stałej karmy Bila).

Nigdy nie miałam w domu problemu z hojami - to jedyne kwiaty, jakie mam. Dolinę Noteci kupiłam tylko dwukrotnie - w maju i teraz.

Kończąc - boję się, że to nie jest alergia na Dolinę Noteci, a tylko przypadek i że Bilu zatruł się gryząc tą hoję. I pewnie dlatego myślę, żeby ruszyć jutro rano przy niedzieli do weta (jeśli biegunka nie przejdzie), choć Bil u weta zawsze, chyba ze stresu, zaczyna mieć potem problem z siusianiem (aktualnie siusia 2 razy dziennie bez problemu. Dzisiaj też, mimo tej biegunki).
Aktualnie Bil śpi. Nie przybiera jeszcze pozycji bólowych jak w maju, ma apetyt (dziś zamiast Doliny Noteci dostał Gussto). Nie wiem dlaczego nie zabrałam go jeszcze do weta (czekam do jutra, ale pewnie jutro zapakuję go w transporter i pojadę na koci SOR - dziś sobota, też tylko SOR). Leczenie w maju było bardzo inwazyjne, skrytykowałyście mnie za nie, ale pomogło (link powyżej).

Czy dobrze myślę? Czy jednak radzicie mi jeszcze nie pędzić jutro do weta, nawet jeśli biegunka będzie się utrzymywać? A może radzicie, żebym jednak jeszcze dziś pojechała? (Kociaści Przyjaciele, którzy znają mnie na tym forum wiedzą, że jestem panikara)
Ostatnio edytowano Sob maja 17, 2025 16:21 przez Bestol, łącznie edytowano 8 razy
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Sob lis 23, 2024 15:16 Re: Bil znowu ma biegunkę

na liście ASCPA hoja figuruje jako nie trująca, ale dużo źródel podaje, że jej sok jest silnie drażniący układ pokarmowy - także u ludzi, zalecane jest poslugiwanie się rękawiczkami (tak jak w przypadku soku fikusow). Więc przyczyną biegunki jest zapewne hoja. Swoją drogą, piszesz, że jesteś panikara, a nie sprawdzasz, jakie kwiaty nadają się dla kotów ?

Ja bym jeszcze z wetem się wstrzymała

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob lis 23, 2024 15:21 Re: Bil znowu ma biegunkę

Tak na szybko.
U mnie gotowa karma jest wyłącznie supplementem i nie mam z nia zbyt wielkiego doświadczenia. Mam nowego kota, maluszka. Poza różnymi karmami dla kociąt, kupiłam też Dolinę Noteci. I już następnego dnia była biegunka. Ponieważ kupiłam różne karmy (nie chciałam od początku wprowadzać mięsa, żeby nie robić rewolucji), była zmiana (kupki wracały do normy), później znów Dolina Noteci i ponownie biegunka. Odstawiłam.
Kupki się pięknie unormowały. Inna sprawa, że już wprowadziłam małemu do diety surową wołowinę co też niewątpliwie ma zbawienny wpływ.
Może i hoja i DN?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Sob lis 23, 2024 15:30 Re: Bil znowu ma biegunkę

jasne, że może być i to i to, tyle, że Bilu jest doroslym kotem, z brzuszkiem już dojrzałym, a Piorunek to smark. Ale opisy objawów po tym hojowym soku (ależ się pilnowałam, żeby alta nie nadusić :mrgreen: ), podkreślają właśnie bolesne skurcze, a nie tylko zwyklą srakę.

A jakie masz te hoje, zwłaszcza tę na wyrzucenie ? bo ponoć kerry (wg anglojęzycznych źródeł sweetheart hoya[i] lub valentine hoya[/i]) jest w miarę bezpieczna, reszta właśnie - trująca nie jest ale szkodzi. Sama mam dwie carnosy i jedną australis, ale nie lisę.

izka53

Post » Sob lis 23, 2024 15:33 Re: Bil znowu ma biegunkę

Oczywiście, że jest różnica pomiędzy dorosłym kotem, a kociakiem.
Ale zbyt dużo tych sygnałów dotyczących Doliny Noteci. Jeśli faktycznie zatruł się hoją, to Dolina Noteci mogła wzmóc objawy
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Sob lis 23, 2024 15:37 Re: Bil znowu ma biegunkę

po prostu Dolina Noteci jest karmą wysoce podrobową i MOŻE powodować biegunki u wrażliwych kotów - tak jak podanie wątróbki. Ale to zwykle biegunki, czyli sraka pospolita, bez bolesnych skurczy.

izka53

Post » Sob lis 23, 2024 16:29 Re: Bil znowu ma biegunkę

Jak się jedzie tylko na jednej stałej karmie od pół roku - to zwykłe biegunki można wywołać nawet inną podobną do stałej i całkiem dobrą karmą podaną w niewielkiej ilości a co dopiero średniej jakości i na raz zmiana diety - i to jeszcze przy podejrzeniu nietolerancji. Bez wątpienia kot teraz bardzo cierpi.. i niestety ale kroplówki powinny już wejść przy tak silnej reakcji. Lepiej też chyba głodówka niż mieszanie z kolejną niewiadomą karmą. Ewentualnie dobre mięso może bardziej bezpieczne zanim dojedzie właściwa karma.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Sob lis 23, 2024 16:32 Re: Bil znowu ma biegunkę

izka53 pisze:po prostu Dolina Noteci jest karmą wysoce podrobową i MOŻE powodować biegunki u wrażliwych kotów - tak jak podanie wątróbki. Ale to zwykle biegunki, czyli sraka pospolita, bez bolesnych skurczy.

Po linku od mziel52 skłonna jestem przypuszczać, że nie tylko wysoka zawartość podrobów może powodować sensacje u kotów :strach:
Sorry, ale bakutil obok firmy produkującej farmę, oba tego samego właściciela, absolutnie nie wzbudza mojego zaufania :strach:

Katarzynka01

Post » Sob lis 23, 2024 20:32 Re: Bil znowu ma biegunkę

Kasia, Dolina Noteci produkuje też karmę Rafi, dużo bardziej "budżetową", więc syfy raczej tam pakują, aby dobrej marki sobie nie psuć.
Moje koty Rafi uwielbiały, Dolinę często olewały, ale po żadnej nie mialy sensacji. Samej Doliny też kilka wersji różniących się jakoscią.

izka53

Post » Sob lis 23, 2024 21:57 Re: Bil znowu ma biegunkę

Iza, dla mnie ten biznes stał się podejrzany i nie sądzę żebym się do niego przekonała.
Do droższej karmy też można wrzucić jakieś odpady.
Przetwórstwo odpadów a obok produkcja karm? Nie, stanowczo mi się to nie klei i nie sklei

Katarzynka01

Post » Pon lis 25, 2024 12:49 Re: Bil znowu ma biegunkę

Katarzynka01 pisze:Iza, dla mnie ten biznes stał się podejrzany i nie sądzę żebym się do niego przekonała.
Przetwórstwo odpadów a obok produkcja karm? Nie, stanowczo mi się to nie klei i nie sklei

przecież karmy robi się właśnie z odpadów. W sensie z kategorii III.
Karma dla psów czy kotów to pasza dla zwierząt niezjadanych przez ludzi; i taką paszę robi się z materiału kategorii 3/czyli produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, który nie nadaje się do z spozycia przez ludzi.

Mozna to, w uproszczeniu, nazwać przetwarzaniem odpadów.

https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-wetery ... wierzecego

Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) to materiały pochodzenia zwierzęcego, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi lub których ludzie nie spożywają. UPPZ obejmują między innymi:

elementy zwierząt lub ich części, powstające w wyniku uboju zwierząt w rzeźniach, zakładach rozbioru, przetwórstwa i innych zakładach sektora spożywczego itp.
padłe zwierzęta gospodarskie (np. świnie, drób, bydło) i towarzyszące (np. psy, koty)
obornik pochodzący od zwierząt gospodarskich
skóry, skórki, kopyta, rogi, szczecina, sierść, włosie pochodzenia zwierzęcego,
trofea łowieckie
żywność pochodzenia zwierzęcego po terminie ważności do spożycia lub posiadająca naruszone opakowanie
odpady cateringowe pochodzące z placówek zbiorowego żywienia
inne produkty pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi.

Czym są produkty pochodne?

Produkty pochodne to produkty powstałe w wyniku obróbki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Co można wytworzyć z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego?
mączki mięsno - kostne, mączki rybne, mączki z krwi, produkty z krwi, tłuszcze zwierzęce
karmy dla zwierząt domowych i gryzaki dla psów

nawozy organiczne i polepszacze gleby
produkty ze skór
wełnę
trofea myśliwskie
kosmetyki, produkty lecznicze weterynaryjne, wyroby medyczne
produkty oleochemiczne i inne wyroby techniczne

https://forestodpady.pl/uboczne-produkt ... tegorii-3/

Szczegółowa klasyfikacja ubocznych produktów znajduje się w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. W Polsce obowiązuje od 2011 roku. Ujmując ją skrótowo:

kategoria 1 dotyczy ubocznych produktów, które nie są przeznaczone do spożycia dla zwierząt. Inaczej są to UPPZ zwierząt zakażonych lub podejrzanych o zakażenie TSE, materiały szczególnego ryzyka (SRM), zwierzęta domowe, egzotyczne z cyrków i ogrodów zoologicznych, zwierzęta laboratoryjne, osady z oczyszczalni zakładów przetwarzających materiały SRM lub zakładów pozyskujących SRM, produkty zwierzęce zawierające substancje zabronione
Do kategorii 2 zalicza się treść przewodu pokarmowego ssaków, osad zakładów przetwarzających lub pozyskujących materiał kategorii 2 i 3, produkty zawierające niedopuszczalne pozostałości (hormony, leki, kokcydiostatyki) inne uboczne produkty zwierzęce nie wymienione w kategorii 1 i 3 w tym zwłoki zwierząt gospodarskich
Kategoria 3 to uboczne produkty pochodzące od zwierząt uznanych za zdatne do spożycia, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego nie zagrażające zdrowiu zwierząt i ludzi, wycofane środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Jednocześnie kategoria 3 oznacza uboczne produktu o najniższym ryzyku.
Sposobów utylizacji i/lub przetwarzania UPPZ należących do kategorii 3 jest kilka. Przede wszystkim materiały te mogą być po prostu spalane lub utylizowany w ramach współspalania. Przetworzone UPPZ kategorii 3 należy usuwać na wcześniej wyznaczonym składowisku i tak najczęściej w praktyce postępują przedsiębiorstwa. Nie oznacza to, że materiał 3 kategorii nie można przetwarzać.[i] Uboczne produkty można m.in. przeznaczać do produkcji nawozów organicznych, paszy dla zwierząt futerkowych lub do skarmiania zwierząt gospodarstwa domowego, a także do produkcji karmy dla zwierząt domowych lub kompostowania i przemiany w biogaz
. Dokładne wytyczne i przeznaczenie poszczególnych rodzajów z 3 kategorii wyjaśnia artykuł 14 wspomnianego Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego.
[/i]

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon lis 25, 2024 13:28 Re: Bil znowu ma biegunkę

Patmol pisze:
Katarzynka01 pisze:Iza, dla mnie ten biznes stał się podejrzany i nie sądzę żebym się do niego przekonała.

przecież karmy robi się właśnie z odpadów. W sensie z kategorii III.
Karma dla psów czy kotów to pasza dla zwierząt niezjadanych przez ludzi; i taką paszę robi się z materiału kategorii 3/czyli produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, który nie nadaje się do z spozycia przez ludzi.

Mozna to, w uproszczeniu, nazwać przetwarzaniem odpadów.

https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-wetery ... wierzecego

Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) to materiały pochodzenia zwierzęcego, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi lub których ludzie nie spożywają. UPPZ obejmują między innymi:

elementy zwierząt lub ich części, powstające w wyniku uboju zwierząt w rzeźniach, zakładach rozbioru, przetwórstwa i innych zakładach sektora spożywczego itp.
padłe zwierzęta gospodarskie (np. świnie, drób, bydło) i towarzyszące (np. psy, koty)
obornik pochodzący od zwierząt gospodarskich
skóry, skórki, kopyta, rogi, szczecina, sierść, włosie pochodzenia zwierzęcego,
trofea łowieckie
żywność pochodzenia zwierzęcego po terminie ważności do spożycia lub posiadająca naruszone opakowanie
odpady cateringowe pochodzące z placówek zbiorowego żywienia
inne produkty pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi.

Czym są produkty pochodne?

Produkty pochodne to produkty powstałe w wyniku obróbki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Co można wytworzyć z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego?
mączki mięsno - kostne, mączki rybne, mączki z krwi, produkty z krwi, tłuszcze zwierzęce
karmy dla zwierząt domowych i gryzaki dla psów

nawozy organiczne i polepszacze gleby
produkty ze skór
wełnę
trofea myśliwskie
kosmetyki, produkty lecznicze weterynaryjne, wyroby medyczne
produkty oleochemiczne i inne wyroby techniczne

https://forestodpady.pl/uboczne-produkt ... tegorii-3/

Szczegółowa klasyfikacja ubocznych produktów znajduje się w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. W Polsce obowiązuje od 2011 roku. Ujmując ją skrótowo:

kategoria 1 dotyczy ubocznych produktów, które nie są przeznaczone do spożycia dla zwierząt. Inaczej są to UPPZ zwierząt zakażonych lub podejrzanych o zakażenie TSE, materiały szczególnego ryzyka (SRM), zwierzęta domowe, egzotyczne z cyrków i ogrodów zoologicznych, zwierzęta laboratoryjne, osady z oczyszczalni zakładów przetwarzających materiały SRM lub zakładów pozyskujących SRM, produkty zwierzęce zawierające substancje zabronione
Do kategorii 2 zalicza się treść przewodu pokarmowego ssaków, osad zakładów przetwarzających lub pozyskujących materiał kategorii 2 i 3, produkty zawierające niedopuszczalne pozostałości (hormony, leki, kokcydiostatyki) inne uboczne produkty zwierzęce nie wymienione w kategorii 1 i 3 w tym zwłoki zwierząt gospodarskich
Kategoria 3 to uboczne produkty pochodzące od zwierząt uznanych za zdatne do spożycia, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego nie zagrażające zdrowiu zwierząt i ludzi, wycofane środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Jednocześnie kategoria 3 oznacza uboczne produktu o najniższym ryzyku.
Sposobów utylizacji i/lub przetwarzania UPPZ należących do kategorii 3 jest kilka. Przede wszystkim materiały te mogą być po prostu spalane lub utylizowany w ramach współspalania. Przetworzone UPPZ kategorii 3 należy usuwać na wcześniej wyznaczonym składowisku i tak najczęściej w praktyce postępują przedsiębiorstwa. Nie oznacza to, że materiał 3 kategorii nie można przetwarzać.[i] Uboczne produkty można m.in. przeznaczać do produkcji nawozów organicznych, paszy dla zwierząt futerkowych lub do skarmiania zwierząt gospodarstwa domowego, a także do produkcji karmy dla zwierząt domowych lub kompostowania i przemiany w biogaz
. Dokładne wytyczne i przeznaczenie poszczególnych rodzajów z 3 kategorii wyjaśnia artykuł 14 wspomnianego Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego.
[/i]

Pomijam pióra, pazury i inne, jak to nazywasz, odpady.
W tym konkretnym przypadku obawiam się, że dodatkiem mogą być ciała padłych zwierząt.

Katarzynka01

Post » Pon lis 25, 2024 14:08 Re: Bil znowu ma biegunkę

używam tego pojęcia w znaczeniu potocznym - jest to ta część z produkcji dla ludzi, która nie jest sprzedawana jako jedzenie dla ludzi -i w jakis spsób musi być przerabiana czy utylizowana/ na biopaliwa, karmę itd. bo nie nadaje sie do jedzenia dla ludzi

tak samo jak ogłoszenia np na allegro tzw."surowego mięsa dla psów" - też idą z katg3, bo mają zastrzeżenie "mieso dla psów".

Z jakiegoś powodu nie spełniają norm dla ludzi.

więc i w droższej i w tańszej karmie sa pewnie odpady - w sensie potocznym/czyli to co się nie nadawało dla ludzi.
Tylko są odpady lepszej jakość/ i gorszej; bardziej i mniej wymieszane, w lepszym stanie itd, lepiej przechowywane, mniej zanieczyszczone itd
Przypuszczam, ze z padłych zwierząt/ się robi raczej biopaliwa/podlegają utylizacji/ niż przerabia na karmę, bo pewnie w większość należą do kateg 1 i 2 /istniałoby jednak zagrożenie dla ludzi. Ale by trzeba przeczytać całe rozporządzenie żeby to wiedzieć

więc jak przetwórstwo odpadów jest razem z produkcja karmy/bardzo blisko -to dobrze.
bo te tzw. odpady/potocznie są od razu produktem ( a nie jedynie czymś do pozbycia się)-więc pewnie bardziej Producent pilnuje wymogów chłodni itd.

dla porządku zaznaczę
ustawa o odpadach nie stosuje się do
produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów przetworzonych, objętych rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009, z wyjątkiem tych, które są odpadami przewidzianymi do składowania na składowisku odpadów albo do przekształcania termicznego lub do wykorzystania w zakładzie produkującym biogaz lub w kompostowni, zgodnie z tym rozporządzeniem;

więc nie są to odpady w rozumieniu ustawy o odpadach

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon lis 25, 2024 14:30 Re: Bil znowu ma biegunkę

Jak się czuje Bil?

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Wto lis 26, 2024 20:27 Re: Bil znowu ma biegunkę

Bilu wczoraj pojechał do lekarza. Była pobrana krew. Dostał 5 zastrzyków, dziś była kontrola i znowu zastrzyki. Po wizycie u weta wczoraj nie było kupki, aż do powrotu dziś z Bilem z drugiej wizyty u weta. Zrobił kupkę ok. 18.30 i nieco bardziej przypomina kupkę, nawet bardzo przypominała kupkę i bez bólu. Siusiu zrobił.

A tu wyniki badania kwi z wczoraj (poproszę o Waszą ocenę)
Obrazek

i zalecenia
Obrazek

Kwiat ewakuowany. Doszła karma, na którą czekałam i którą Bilu od lat je. Czuje się chyba dobrze, ale mam ciągle rękę na pulsie.

Co ciekawe, z czym pewnie się do końca nie zgadzam, ale wet stawia na winowajcę bardziej na karmę niż na kwiata. Hoję i tak doradził oddać w dobre ręce i nie trzymać jej w domu, ale do tej karmy (w związku z wcześniejszą majową historią) doradził absolutnie nie wracać, wręcz zakazał do niej wracać.

izka53, oczywiście że sprawdzam jakie kwiaty są niewskazane. https://www.aspca.org/pet-care/animal-p ... plant-list to znam niemal na pamięć. I mam od lat w domu hoje carnosa. Nigdy nic się nie działo i to jedyne kwiaty, jakie w domu mam.

Tak czy siak teraz ta nowa hoja stoi na klatce schodowej (oczywiście podlewam), niech cieszy oko sąsiadów.
Obrazek

a Doliny Noteci nigdy Bilowi już nie podam...

Mam jeszcze pytanie, ani przy wczorajszym podanym w zastrzyku antybiotyku, ani dziś lekarz nie powiedział mi, aby odczekać z podaniem probiotyku 2 godziny od podania antybiotyku. Dopiero, gdy dziś, tak jak wczoraj, po powrocie od weta podałam w karmie od razu probiotyk pomyślałam, że może po zastrzyku też powinnam odczekać te 2 godziny z podaniem probiotyku, tak jak napisane w zaleceniach przy dopyszczkowym podaniu. Nie wiem, czy podanie doustne, czy w zastrzyku antybiotyku z probiotykiem działa na tej samej zasadzie. Boję się, że i wczoraj i dziś zrobiłam coś źle. Od jutra antybiotyk 3 dni mam podawać do pyszczka i tu już wiem, że co najmniej 2 godziny odstępu od probiotyku.

Jeju i najważniejsze. Co to są AGREGATY PLT??? Dopiero w domu zobaczyłam wynik, bo poprosiłam po wizycie w rejestracji o przesłaniu mi wyniku na email. Lekarz nic o tym nie mówił, a ja w czasie wizyty nie widziałam wyniku. Czym są te agregaty?
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

[następna]