Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 13, 2022 18:07 Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

Witajcie. Kiedyś pisałem na forum o mojej 20-letniej kotce, która cierpi na niewydolność trzustki. Przez dłuższy czas nie było z chorobą większych problemów, ale teraz znowu jest źle i nie wiem, co robić. Myślę o eutanazji, ale może na to jeszcze za wcześnie...

Kotka od kilku tygodni miewa napady (nie wiem, jak to nazwać)... silnej potrzeby robienia kupki. Załatwia się, ale wciąż ma potrzebę, więc się nadyma, męczy, próbuje opróżnić jelita. Podczas tych prób dochodzi też do wymiotów.

Ostatni ostry napad był tydzień temu i był bardzo ciężki. Kotka cierpiała, jęczała, nadymała się w różnych miejscach w domu. W końcu zaczęły wyciekać jej krwiste krople :cry: Zabrałem ją do najbliższego weterynarza. Miała zrobione usg brzucha oraz badanie krwi. Usg nie dało mi żadnej nowej wiedzy: trzustka w stanie zapalnym przewlekłym i stan chorobowy w pasażu jelitowym (nie wiadomo co jest wewnątrz jelit). Pęcherz miał pogrubione ściany, ale lekarza to nie zaniepokpiło. Badanie krwi potwierdziło niewydolność trzustki oraz wskazało podwyższoną glukozę i lekko podwyższone parametry wątroby. Generalnie wszystko wskazuje na triaditis.

Pojawiła się też nowa choroba - nadczynność tarczycy.

Kotka dostała przez dwa dni kroplówkę i zastrzyki (cerenia, coś na wątrobę itp.). W domu mam dawać: Apelka (tarczyca), Hepatiale forte, Polprazol (plus enzymy do karmy), pasta Carobin Cat Forte (na jelita).

Z Apelką mam problem, bo kotka nie przyjmuje leków do pyszczka (krztuszenie i wymioty). Wymyśliłem sposób na jej podatnie 2 x dziennie: dodaję lek do kulki zmielonego mięsa (kurczak lub wołowina), które kotka bardzo lubi. Fortel się udaje, lek jest przyjmowany.

Pasty kotka nie chce jeść (raz udało się podać ją z jogurtem). Hepatiale też kotka wyczuwa w karmie, chociaż ten lek nie ma smaku.

Przez 5 dni kotka czuła się średnio dobrze - była i jest smutna, widać, że trochę cierpi, nie śpi w nocy, ale nie było częstej kupy ani parcia na kupę (załatwiała się raz dziennie). Dziś niestety wróciło to parcie (częsta kupa). Kotka załatwiła się dwa razy w nocy większą kupą i 2-3 razy w dzień malutkimi bobkami. Apetyt jest średni, ale coś jeszcze je. Samopoczucie jest kiepskie, także moje, bo leczenie nie pomaga.

Co byście poradzili w tej sytuacji, aby zmniejszyć stan zapalny trzustki, a zwłaszcza zastopować częste kupy (może to taki rodzaj biegunki), bo mam pewne wątpliwości:
- Apelka może szkodzić kotce na układ pokarmowy (wątroba). Surowe mięso, które podaję z lekiem, też chyba ciężko się trawi. Odstawić Apelkę na pewien czas albo poprosić weta o tabletki, które podam w kapsułce?
- Zaostrzyć dietę, dawać tylko karmę gastro? To będzie oznaczało głodzenie kotki (nie lubi gastro) i trudności z ukrywaniem w jedzeniu suplementów (Hepatiale).
- Podać jakieś inne leki / suplementy trzustkowe i wątrobowe?
- Udać się do weta i domagać się np. antybiotyku?

AMJun

Od: Sob gru 12, 2020 1:27

Post » Czw paź 13, 2022 18:18 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

Możesz wkleić wyniki koteczki?
Jakie są wyniki tarczycowe?
Udało się na usg jelita dobrze obejrzeć? Nie było podejrzenia że w krańcowym odcinku jest guz? Czy były zalegające masy kałowe? Bo z tego co piszesz to chyba średnio udało się jelita obejrzeć?
Perystaltyka była prawidłowa?
Kotka załatwia sie jakim kałem? Jakiego on jest koloru i konsystencji oraz wyglądu? To jednolita kiełbaska czy inny kształt? Co ile się załatwia?
Wklej proszę opis usg.

Robiliście badania moczu?
Kotka na pewno ma parcie na kał? Sika bez problemu?
Dostaje jakieś leki przeciwbólowe?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw paź 13, 2022 18:31 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

Jak masz wyniki badań to je wklej. Kał jest twardy, luźny czy prawidłowy w konsystencji?
Co ja bym na pewno rozważyła:
- włączenie leków przeciwbólowych - zapalenie trzustki bardzo boli (zakładam, że mowa jest o zapaleniu a nie niewydolności bo to inne objawy) - buprenorfina, którą można podawać na dziąsła, no-spa lub gabapentyna (ta pierwsza będzie najlepsza)
- hepatiale zawiera tylko aminokwasy, fajnie chronią hepatocyty, ale w drogach żółciowych nie pełnią większych funkcji - tutaj leczniczo działają S-adenozylometionina i sylimaryna/sylibina - są w wersji hepatiale forte advanced
- plynoterapie nawet podskórną - trzustka najbardziej wrażliwa jest na niedokrwienie, prawidłowe nawodnienie organizmu to podstawa
- sterydy - można je przy trzustce dawać, są bardzo skuteczne, zmniejszają stan zapalny trzustki i zapobiegają jej przebudowie przewlekłej, dodatkowo w takim wieku jest duża możliwość, że w jelitach jest już ibd, które nie zawsze widać w obrazie USG
- do rozważenia heparyna w zastrzykach, bo przy zapaleniu trzustki dochodzi do mikrozatorow które pogłębiają jej niedokrwienie
- dieta gastro nie jest obowiązkowa przy trzustce, tu trzeba poszukać trochę co kotu najlepiej się przyswaja - może gotowane mięso? Może warto skonsultować to z dietetykiem? Surowe mięso nie jest wskazane niestety przy takich problemach
- jeśli leki nie poprawią apetytu można rozważyć stosowanie maści na ucho na apetyt (mirataz)

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Czw paź 13, 2022 19:25 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

AMJun

Post » Czw paź 13, 2022 19:50 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

Blue pisze:Możesz wkleić wyniki koteczki?
Jakie są wyniki tarczycowe?
Udało się na usg jelita dobrze obejrzeć? Nie było podejrzenia że w krańcowym odcinku jest guz? Czy były zalegające masy kałowe? Bo z tego co piszesz to chyba średnio udało się jelita obejrzeć?
Perystaltyka była prawidłowa?
Kotka załatwia sie jakim kałem? Jakiego on jest koloru i konsystencji oraz wyglądu? To jednolita kiełbaska czy inny kształt? Co ile się załatwia?
Wklej proszę opis usg.

Robiliście badania moczu?
Kotka na pewno ma parcie na kał? Sika bez problemu?
Dostaje jakieś leki przeciwbólowe?

Dodatkowe wyniki, których skanu nie dodałem w osobnym poście: Lipaza 56,4 (norma 0 - 26), T4 całkowita 3,24 (1 - 2,50).
Myślę, że usg było dobrze wykonane, kotka leżała spokojnie. O guzie nie było mowy, jedynie o jakichś małych torbielach w brzuchu. Pani doktor stwierdziła, że jelita wyglądają jak podczas chorób autoimmunologicznych. Następnego dnia, gdy miała wyniki z krwi, była pewna, że to IBD. Nie słyszałem nic o perystaltyce, żadnych uwag. Jelita były puste po kilku kupach i na czczo.

Kupa jest różna: balaski, przeważnie twarde, czasami są zaparcia i wówczas kotka zostawia małe, twarde bobki. Bywa, że balasek jest w połowie twardy i w połowie luźny. Kolory są różne, głównie czarny i zielonkawy (w różnych odcieniach obu tych kolorów). Podczas napadu parcia tydzień temu obok ostatniego bobka była mała plamka z krwi. Od tamtej pory krwi nie widziałem. Dodam, że kotka od kilku miesięcy często robiła kupę, nawet 2-3 razy na dobę. Wydaje mi się, że to mogło być spowodowane nadczynnością tarczycy (szybka przemiana materii).

Było podejrzenie parcia na mocz - podczas napadu kotka robiła głównie kupę, ale też były siki i były wymioty. Zaniosłem mocz do zbadania - pani dr miała zadzwonić w weekend z wynikiem, ale nie dzwoniła. Uznałem, że wynik był w porządku (jeszcze się dowiem), bo inaczej by zadzwoniła i musiałbym jechać z kotką po antybiotyk. Kotka sika bez problemu. Z kupą bywają problemy - widoczne zaparcia.

Czasami daję kotce bunondol w tabletce. Nie widzę po nim poprawy, np. uspokojenia czy rozluźnienia. Nie zawsze udaje się go podać, bo kotka nie lubi gdy się jej coś daje do pyszczka i potrafi wypluć lek. A pewna lekarka przekonywała mnie, że narkotyku lepiej nie dawać codziennie, bo zwierzak się uzależnia..

AMJun

Post » Czw paź 13, 2022 21:06 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

Jeśli kot ma zaparcia - koniecznie powinien być nawadniany - jeśli będzie to wystarczające - drogą doustną przez zwiększenie spożywania wody, jeśli nie będzie wystarczające - w kroplówkach podskórnych. Do rozważenia leki stymulujące perystaltykę, zwłaszcza jeśli będzie na opioidach, bo one mogą ją spowalniać.
Nie jest prawdą, że zwierzęta uzależniają się od opioidów.
Przy zaparciach warto wykluczyć też tło bólowe ze strony stawów - polecam lek Solensia.
Można też wprowadzić do momentu stabilizacji laktulozę w niewielkich dawkach, ale łącznie z nawadnianiem. Potem w dawce podtrzymującej. U niektórych kotów sprawdza się dodatek błonnika.
Ciemny kał może oznaczać krwawienie z żołądka lub jelit - ale macie ładny hematokryt, normalne MCV, więc to może też być wynik dłuższego zalegania kału.

Wynik T4 jest w szarej strefie - jeśli nie były widoczne objawy nadczynności tarczycy - przede wszystkim utrata masy ciała, zwiększony apetyt, nerwowość itp - nie jest wskazaniem do wprowadzania leków. Wykluczyć chorobę możecie np. badaniem TSH.

Czy oprócz lipazy, której wynik podajesz badaliscie jakąś inną? Bo to zdaje się normy dla lipazy badanej metoda dggr, taki jej wynik (56 przy normie do 26) to nic nadzwyczajnego przy problemach z jelitami. Należałoby wykonać badanie specyficznej lipazy oznaczonej ilościowo.

Jeśli lekarka była wręcz pewna IBD - nie wspominała nic o sterydoterapii?

Yocia

Post » Pt paź 14, 2022 18:43 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

Yocia pisze:Jeśli kot ma zaparcia - koniecznie powinien być nawadniany - jeśli będzie to wystarczające - drogą doustną przez zwiększenie spożywania wody, jeśli nie będzie wystarczające - w kroplówkach podskórnych. Do rozważenia leki stymulujące perystaltykę, zwłaszcza jeśli będzie na opioidach, bo one mogą ją spowalniać.

Nie wiem czy moja kotka ma zaparcia, a może to zaparcia na zmianę ze zbyt częstym robieniem kupy.

Yocia pisze:Można też wprowadzić do momentu stabilizacji laktulozę w niewielkich dawkach, ale łącznie z nawadnianiem.

Dostałem teraz dla kotki Laxatract. Nie jestem w stanie go podać, bo to słodki syrop - kotka będzie nim pluła, jeśli wstrzyknę do pysia, a może też to wywołać agresję a nawet wymioty. Z karmą też syropu nie wymieszam, bo wyczuje go na odległość i nie tknie (to bardzo trudna pacjentka). Do niedawna czasami dodawałem jej do jedzenia nieco oleju parafinowego albo nieco masła.

Yocia pisze:Wynik T4 jest w szarej strefie - jeśli nie były widoczne objawy nadczynności tarczycy - przede wszystkim utrata masy ciała, zwiększony apetyt, nerwowość itp - nie jest wskazaniem do wprowadzania leków. Wykluczyć chorobę możecie np. badaniem TSH.

Nie wiem, dlaczego lekarka nie zleciła TSH. Dziwne, bo poprosiłem o wszelkie potrzebne badania. Wydaje mi się, że utrata wagi była widoczna, a teraz, po prawie tygodniu podawania leku kotka nieco się zaokrągliła i rzadziej robi kupę (nie licząc wczorajszego incydentu). Ale mam też wrażenie, że lek, który pomaga na tarczycę, zaostrza stan zapalny trzustki. Czy uważasz, że powinien odstawić lek i sprawdzić, co się wydarzy? Dostałem polecenia podawać go przez dwa tygodnie, a po trzech tygodniach zgłosić się na kontrolę.

Yocia pisze:Czy oprócz lipazy, której wynik podajesz badaliscie jakąś inną? Bo to zdaje się normy dla lipazy badanej metoda dggr, taki jej wynik (56 przy normie do 26) to nic nadzwyczajnego przy problemach z jelitami. Należałoby wykonać badanie specyficznej lipazy oznaczonej ilościowo.

Przedstawiłem wszystkie wyniki. Pamiętam, że pani doktor mówiła coś o dodatkowym badaniu za 300 zł, może chodziło o lipazę oznaczoną ilościowo, ale mieliśmy o nim zdecydować następnego dnia, kiedy poznamy podstawowe wyniki (krew podobno mogła być ta sama). Lekarka jednak następnego dnia nie wróciła do tematu, jakby już była pewna diagnozy.

Yocia pisze:Jeśli lekarka była wręcz pewna IBD - nie wspominała nic o sterydoterapii?

Nie, wspominała tylko, że "na razie nie proponuje antybiotyku". Czy możesz napisać jaki steryd powinno się dawać? Zapytam o niego lekarkę, bo zamierzam wkrótce odwiedzić znowu ten gabinet, gdyż z kotką jest kiepsko. Widzę ewidentne objawy zaostrzenia zapalenia trzustki jak częstsze drgawki, osowiałość, odbijanie, bóle brzucha, bezsenność w nocy. I nie ma niestety poprawy.

AMJun

Post » Pt paź 14, 2022 20:09 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

T4 - taki wynik u 20latki jak najbardziej do obserwacji. Nie szalałabym z Apelką.
Warto myślę ponawadniać kotę, trzustka to lubi.
A by usprawnić perystaltykę, może warto przegadać małe dawki prokinetyku? Myślę, że by pomógł - skoro i odbija jej się często, i kupy bywają twarde. Myślę, że te kupy z rzedkim końcem szczególnie, warto zbadać na lamblie. Może też być tak, że w zbyt długo zalegającej kupie bakterie się namnażają, i stąd część jest rzadka. Warto zbadać.
Próbowałeś podawać leki p/bólowe w iniekcji? Bo tabletki, przy spowolnionym, gorzej już pracującym p.pok. czasem się nie sprawdzają. Przy opioidach koniecznie przegadałabym prokinetyk.
Jeśli kota często jest na lekach zobojętniających kwas żołądkowy, może rzeczywiście warto rozważyć antybiotyk działający też na beztlenowce, ale nie jakąs armatę.
I standard - czyli prevomax na mdłości.
To staruszka już, trzeba delikatnie jak z kociątkiem.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Nie paź 16, 2022 11:40 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

megan72 pisze:T4 - taki wynik u 20latki jak najbardziej do obserwacji. Nie szalałabym z Apelką.

Przy opioidach koniecznie przegadałabym prokinetyk.

Apelkę odstawiłem. Wczoraj jakby było trochę lepiej, dziś nie lepiej - kotka jest osowiała. Bywa różnie.

Przegadać prokinetyk? Nie mam z kim. Każdy weterynarz w okolicy podważa zalecenia poprzedniego, a moje sugestie są ignorowane. Nie wspominając, że niektórzy przy próbie konsultacji stanu kotki sugerują eutanazję.

Mam w domu kilka tabletek leku Debretin - to chyba prokinetyk. Podać kotce pół ludzkiej dawki?

AMJun

Post » Nie paź 16, 2022 16:33 Re: Trzustka i tarczyca oraz problemy jelitowe

To może napisz skąd jesteś - najlepiej w tytule wątku? Można to zrobić edytując pierwszy wpis. Bo tak, to faktycznie trochę się ten kot męczy...

Yocia