Książki na Katowickie Niekochane (zakończone)

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob sie 01, 2009 9:17 Książki na Katowickie Niekochane (zakończone)

Nudne, ale ważne:

!. Książki są po jednokrotnym czytaniu (jedna jest nowa).
2. Ceny wyjściowe stanowią 1/3 ceny z okładki.
3. Kwoty z bazarku zasilą konto Katowickich Niekochanych.
4. Do wylicytowanych kwot proszę dodać 5 zł na przesyłkę.
5. Po skończeniu licytacji podam przez pw nr konta.
6. Bazarek czynny jest do przyszłej niedzieli, do 12:00.

Zapraszam: :)

Beata Ostrowicka. Zła dziewczyna.
CENA WYWOŁAWCZA: 7,3 zł :arrow: za wywoławczą Tweety
Obrazek
Tu nie ma dobrego zakończenia. Wydawało mi się, choć nie wiem czemu, że Beata Ostrowicka zakończy swoją powieść zupełnie inaczej, niż ją zakończyła. Ale teraz już wiem, że inne zakończenie odebrało by opowieści o złej dziewczynie wyrazistość...

Marcyśka uciekła z domu, w którym ojciec pił i bił, matka prała brudy tylko między swoimi, do krakowskiego liceum. Początkowo zahukana zamiast szaleńczego oznajmiania wszystkim swojej wolności wybrała wycofanie. Nikt w klasie nic o niej nie wiedział, rodzina uważająca jej pobyt w Krakowie za nadmiernie kosztowną fanaberię, tym bardziej.

Jej życie zmienia się wraz z otrzymaniem spadku. Dziewczyna staje przed trudnymi wyborami, a jej wyjście ze skorupy osamotnienia rodzi konieczność kolejnych decyzji, planów - większej niż wcześniej samoświadomości i odpowiedzialności.

Lektura wciąga... Zaraz po otrzymaniu książki zerknąłam w tekst i... obiad ugotowałam znacznie później niż planowałam;)

Polecam, nie tylko nastolatkom.

Jojo Moyes.Srebrna Zatoka.
CENA WYWOŁAWCZA: 11,63 zł :arrow: villemo5 za 16 zł
Obrazek
U wybrzeży Australii pojawiają się migrujące wieloryby. Współcześni wielorybnicy, którzy nie polują, a jedynie wypływają w morze z ludźmi, którzy chcą zobaczyć walenie, którzy chcą usłyszeć ich pieśń, żyją w niewielkiej miejscowości na szczęście omijanej przez wielki świat.

Kiedy ów wielki świat, czyli hotele najwyższej klasy, spa, tłumy pijanych turystów próbują zburzyć sielankę, okazuje się, że tak jak zagrożone jest dobro wielorybów i delfinów, zagrożone jest spokojne życie ludzi.

W "Sebrnej Zatoce" znajdziemy miłość, szacunek, tajemnice skrywane bardzo głęboko, ale i bogaty świat przyrody i walczących o nią ekologów. Akcja powieści, choć z pozoru toczy się leniwie, angażuje czytelnika, pozwala mu na zaprzyjaźnienie z bohaterami powieści.

Jeśli zmęczeni wszechobecnymi porządkami przedświątecznymi, wielogodzinnym staniem w kuchni będziecie mieli chęć na coś, co czyta się łatwo, przyjemnie i co budzi miły nastrój sięgnijcie po powieść Jojo Moyes.

Bogumiła Śpiewakowska.Teraz jestem w Tęczowym Moście.
CENA WYWOŁAWCZA: 9,96 zł :arrow: za wywoławczą Villemo
Obrazek
Książka Bogumiły Śpiewakowskiej jest opowieścią o psach, opowieścią snutą z głębi serca, wynikającą z miłości i oddania psom człowieczej duszy.

Główną bohaterka pierwszej części jest Floksia, wilczuropodobna znajda, która swoją Pańcię pokochała równie mocno jak Pańcia ją. W owym dwugłosie śledzimy historię obu pań od chwili pierwszego spotkania, aż do odejścia jednej z nich.

Część druga to opowieści o różnych psach, które spotkała w życiu autorka. O tych czekających na swoich ludzi zabranych do szpitala, o tych, które znajdowały suchy kąt mimo wielkiej nieufności do ludzi.

Na koniec autorka przytacza legendę o Tęczowym Moście, znaną doskonale wszystkim tym, którzy zajmują się zwierzętami.

To ciepła, wzruszająca lektura.

Janosch. Na pociechę coś pysznego. Gotuj z Misiem i Tygryskiem. [NOWA]
CENA WYWOŁAWCZA: 7,96 zł :arrow: za wywoławczą Kingak
Obrazek
Tygrysek ma sercowe zmartwienie. Miś zatem – bach! Serwuje mu mus jabłkowy, który mam moc przepędzania zmartwień. Musi być spełniony tylko jeden warunek – mus robi się z 9 jabłek, bo „liczba dziewięć świetnie się nadaje na sercowe zmartwienia”.

Kolejne przygody Misia i Tygryska są nie mniej zaskakująco-dziwaczne, a przy tym okraszone prostymi i smakowicie zapowiadającymi się przepisami na smakołyki. U biednego węglarza Tygrysek je ziemniaki w mundurkach, Miś serwuje Tygryskowi na śniadanie jogurt z owocami i bakaliami (niebagatelną rolę odgrywa tu cyfra siedem), Ciocia Gąska przyrządza pięć kilo spaghetti diabolo, a marchewki posypane pietruszką wcale udanie udają pstrąga, którego Zając – jako wegetarianin – jeść nie zamierza.

Przepisów jest więcej, a przy każdym znajdziemy to jakąś mądrość dotyczącą cyfr, to informację o zdrowym żywieniu sprytnie zakamuflowaną, to informacje o innych niż jedzenie sprawach istotnych.

Zdecydowanie dołączam do fanów Misia i Tygryska.

Jacek Antczak. Reporterka. Rozmowy z Hanną Kral.
CENA WYWOŁAWCZA: 8, 33 zł :arrow: Agneska za 25 zł
Obrazek
Podziwiam Jacka Antczaka za pracę jaką wykonał, by stworzyć tę książkę. Stworzyć, gdyż autor wykorzystał cytaty rozmów , wypowiedzi, wywiadów jakich udzieliła Hanna Krall i - za jej zgodą - przestawiał, ścinał, poprawiał, by osiągnąć efekt prawdziwy i szczery.

Udało się:)

Podczas lektury uświadomiłam sobie, że znajomość z Hanną Krall zaczęłam i skończyłam na szkolnej lekturze "Zdążyć przed Panem Bogiem". I zaczęłam się zastanawiać, czemu nie czytałam nic więcej...

Rozmowy Hanny Krall podzielone zostały w książce "Reporterka" na trzy części opisujące reportera, reportaż i czytelnika. Jako część bonusową dołączono wypowiedzi innych, znanych ludzi o Hannie Krall, publikacje autorki, kalendarium jej życia i bibliografię.

Zauroczyłam się tym fragmentem, w którym Hanna Krall mówi o wyższości ignorancji nad ograniczoną wiedzą; wspomina siebie idącą na rozmowę z Markiem Edelmanem:

"Gdybym wówczas wiedziała tyle o getcie i powstaniu, ile potem sie dowiedziałam z licznych książek, kronik, raportów, świadectw - nigdy nie ośmieliłabym się przystąpić do rozmowy z Edelmanem. Byłabym sparaliżowana tematem. Ale ja byłam swobodna, bo nie przygniatał mnie ciężar wiedzy, którą zdobyłam później. (...) To beszczelność ignoranta. Ignorant zadaje naiwne pytania, ale one bywają pożyteczne."

Dużo się dowiedziałam z tej książki i o pracy reportera, i o życiu Hanny Krall. Poznałam smak jakim w życiu kieruje się Reporterka, jej spojrzenie na ludzi, na wydarzenia i dowiedziałam się o zmianach jakie zachodzą w niej wraz z upływem lat i wielością wysłuchanych rozmów. I, co dla mnie w jakiś sposób szczególnie cenne, przeczytałam o tym, jak pracuje Hanna Krall.

Jackowi Antczakowi udało się stworzyć pasjonującą lekturę.

C.S. Harris. Czego boją się anioły?
CENA WYWOŁAWCZA: 9,99 zł :arrow: za wywoławczą Villemo
Obrazek
Londyn. Początek wieku XIX. Młoda kobieta, aktorka, zostaje zamordowana na schodach wiodących do ołtarza w kościele Świętego Mateusza. Zamordowana bardzo brutalnie, zgwałcona, okradziona. Podejrzenie pada na hrabiego Sebastiana St. Cyr, którego pistolet znalezniono przy zabitej. On jednak nie zamordował Rachel i co więcej, nie zamierza skorzystać z propozycji ucieczki z kraju, gdyż postanawił odkryć prawdziwego zabójcę.

Powieść napisana przez C.S. Harris zyskuje na realizmie przez to, że autorka jest doktorem historii Europy, specjalizującym się w dziewiętnastym wieku. Obyczaje, stroje, konwenanse, czy wreszcie zatargi polityczne i odwieczna niechęć Anglików do Francuzów są tu ukazane barwnie, przekonywająco i tworzą idealne tło dla intrygi kryminalnej.

Bohater, który z podejrzanego zmienia się w śledczego, to młodzieniec zdecydowany, zakochany i zdeterminowany. Jego pomocnik, sprytny ulicznik, Tom, ma szanse jak sądzę w kolejnych przygodach Sebastiana awansować na solidnie pracującego pomagiera lub - o czym marzy chlopiec - co najmniej forysia.

C.S. Harris napisała pełnokrwisty kryminał z dawką romansu. To, że umieściła jego aukcję w swoich ulubionych czasach wyszło powieści na plus.

Nancy Huston. Znamię.
CENA WYWOŁAWCZA: 12,63 zł :arrow: za wywoławczą Malk
Obrazek
Dziwny jest układ tej książki. Dziwny, bo akcja powieści konsekwentnie powraca do czasów minionych, jak gdyby szukając szerszego tła do ukazania czytelnikowi owego tytułowego znamienia i tego, cóż jego istnienie czyni z ludźmi. A żeby było jeszcze dziwniej - narratorami są sześcioletnie dzieci.

Sol, mający lat sześć w roku 2004, jego ojciec Randall będący sześciolatkiem w 1982, , matka Randalla, babka Sola - Sadie, która w interesującym nas wieku jest w roku 1962 i wreszcie matka Sadie, babka Randalla, prababka Sola, Kristina, mająca lat sześć w końcu II wojny światowej.

Każde z dzieci inaczej przeżywało swój świat i inną miało świadomość siebie w wieku sześciu lat. Miały na to wpływ wydarzenia polityczne, gospodarcze, trendy obyczajowe. Kristinie zmieniło się życie i zmieniło sie poczucie narodowości, Sol był przekonany, że jest Absolutem, Sadie żyła z pragnieniem matki, Randall zmienił ojczyznę. Obserwujemy poprzez losy dzieci, losy ich rodzin dostrzegamy jak wiele w dziecięcym świecie zmieniają poczynania dorosłych, jak wiele z tego, przodkowie Sola przeżyli w dzieciństwie odzwierciedla się w późniejszych latach - latach życia chłopca.

Oprócz pewnego mentalnego znamienia, o kórym informacje znajdzieci w treści książki i którego teraz nie chcę przywoływać, bohaterowie powieści mają znamię całkiem fizyczne. U każdego z dzieci umiejscowione jest w innym miejscu ciała i każde z dzieci traktuje je inaczej.Owo namacalne, fizyczne znamię, równie silnie jak to mentalne, wpływa na życie Kristiny, Sadie, Randalla i Sola.

Nie myślałam, że tak mi się ta powieść spodoba. Szukanie kluczy do wspólnych elementów życia przez pryzmat wydarzeń historycznych i obyczajowe konwenanse okazało się być ciekawą podróżą literacką.

Dziwna to książka, ale życzyłabym sobie, żeby wszystkie dziwne książki były tak interesujące.

Barbara Zakrzewska. 3,2,1,0… Start. Czytanie treningowe.
CENA WYWOŁAWCZA: 6,66 zł. :arrow: mjs za 10 zł
Obrazek
Autorka swoją pracę kieruje do dzieci, które mimo braku innych zaburzeń, mają kłopoty ze sprawnym czytaniem. Książka zaczyna się listem do uczniów, w którym to liście znajdujemy wyjaśnienie czym jest czytanie treningowe oraz informacje, jak wykonywać przygotowane ćwiczenia, by uczący się odniósł z ich realizacji korzyść. Autorka zamieściła informacje na temat procesu czytania, a także o cechach dobrego czytania.

Barbara Zakrzewska nie pominęła rodziców – do nich również skierowała list z prośbą, aby pozwolić dzieciom na samodzielną pracę, by ich nie wyręczać, a jednocześnie mądrze je mobilizować. Rodzice znajdą w tym liście dokładne wyjaśnienia na temat rodzajów ćwiczeń i ich przydatności w nauce czytania.

Bardzo podoba mi się idea skonstruowanych w ten sposób ćwiczeń. Porównanie ćwiczeń z czytania do treningu sportowego pozwala na postrzeganie nauki czytania czy jego doskonalenia z zupełnie innej, niż szkolna perspektywy. Umiejętność, która nie dość dobrze opanowana staje się dla uczniów męcząca i frustrująca, dzięki ćwiczeniom proponowanym przez Barbarę Zakrzewską przekształca się w umiejętność przynoszącą satysfakcję.
Gorąco polecam:)
Ostatnio edytowano Nie sie 09, 2009 11:02 przez M_o, łącznie edytowano 12 razy

M_o

Od: Pon lut 25, 2008 20:43

Post » Sob sie 01, 2009 11:34

Jojo Moyes.Srebrna Zatoka.
Bogumiła Śpiewakowska.Teraz jestem w Tęczowym Moście.
C.S. Harris. Czego boją się anioły?

Poproszę za wywoławczą
:)
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Sob sie 01, 2009 13:00

Villemo,
dziękuję:)

Książki na Kociołki - do góry!

M_o

Post » Sob sie 01, 2009 16:52

Ostrowicka za wywoławczą, bardzo proszę

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Sob sie 01, 2009 17:03

10 zł
Obrazek

Malk

Od: Pon paź 01, 2007 18:30

Post » Nie sie 02, 2009 9:23

Podnoszę:)

M_o

Post » Nie sie 02, 2009 11:03

Poproszę "Reporterkę" za 15
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Nie sie 02, 2009 11:51

Agneska pisze:Poproszę "Reporterkę" za 15

a taka wydawałaś się sympatyczna :lol: :wink:

"Reporterka" za 17 zł
Obrazek

Malk

Post » Nie sie 02, 2009 14:08

bo ja lubię się zamaskować :lol:
to 20
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Nie sie 02, 2009 14:31

całkiem Ci to wychodzi... 8)

22 zł
Obrazek

Malk

Post » Pon sie 03, 2009 8:55

Komu?! Komu książkę?!

M_o

Post » Pon sie 03, 2009 12:51

to ja Janoscha poproszę

kingak

Od: Nie lis 16, 2008 17:09

Post » Pon sie 03, 2009 19:17

Podsumowując, acz nie kończąc, a wręcz zachęcając do zaintersowania:)

Ostrowicka :arrow: za wywoławczą Tweety
"Srebrna zatoka" :arrow: za wywoławczą Villemo
Śpiewakowska :arrow: za wywoławczą Villemo
Janosz :arrow: za wywoławczą Kingak
Antczak :arrow: Malk za 22 zł
"Czego boją się anioły" :arrow: za wywoławczą Villemo

Na "Znamię" i książkę o czytaniu treningowym nie ma chętnych:( Naprawdę!?

Zapraszam do kupowania! :D

M_o

Post » Pon sie 03, 2009 20:10

to w takim razie jeszcze czytanie treningowe poproszę

kingak

Od: Nie lis 16, 2008 17:09

Post » Pon sie 03, 2009 20:13

:) Bardzo się cieszę:)

M_o

[następna]