Miot w piwnicy - rady mile widziane

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 24, 2009 20:42 Miot w piwnicy - rady mile widziane

Właśnie sąsiad (który jest największym wrogiem przychodzenia kotów do piwnicy naszego bloku), powiadomił mnie, że kotka przyniosła do piwnicy miot, prawdopodobnie dzisiejszej nocy.
Zeszłam obejrzeć, kociaków jest pięć, szóste było martwe. Są maleńkie, jeszcze ślepe. Wymościła im eleganckie gniazdo na starym fotelu... (zresztą to nasz fotel ;) ).

Co począć z tym faktem? Że kotkę trzeba złapać po wszystkim i wyciąć - wiem, ale co z maluchami? Czy ona będzie chciała je w tej piwnicy odchować, czy przeniesie znów?
Póki co, sąsiad obiecał nie zamykać okienka (o ile nie będzie burzy) i nie będzie jej przeganiał, ja obiecałam przynieść coś na pchły, żeby spryskać gniazdo (jakiś frontline będzie chyba ok?), bo w zeszłym roku jak były kociaki, to była cała piwnica w pchłach.
Włos mi się jeży na głowie, jak pomyślę o takim stadzie :roll: Kotów i tak w okolicy już jest za dużo, a szukanie domów dla kolejnych maluchów napawa mnie przerażeniem :roll:

Co robić :?: :!:
Ostatnio edytowano Sob lip 25, 2009 15:51 przez coztego, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

coztego

Od: Czw cze 29, 2006 19:22

Post » Pt lip 24, 2009 21:12

pogadałyśmy na gg... coś tam poradziłam... :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Pt lip 24, 2009 21:20

halbina dzięki za wsparcie. Zawsze to lżej jak ktoś człowiekowi doradzi :)

Po konsultacji z halbiną, wygląda na to, że miot zostanie tam gdzie jest, póki nie podrośnie (o ile kocica ich nie przeniesie). Będziemy myśleć co dalej...

Jeśli ktoś ma lepszy pomysł, to bardzo proszę :roll:
ObrazekObrazek

coztego

Post » Pt lip 24, 2009 22:50

:!:

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Sob lip 25, 2009 11:21

Jestem mistrzem świata w dyplomacji :D

Udało się wynegocjować z sąsiadem zamknięcie koty w piwnicy, założyliśmy siatki na okienka, żeby mogło się wietrzyć, kota dostała kuwetę (mam nadzieję, że będzie z niej korzystać), wodę i jedzonko.
Myślę, że nie będzie specjalnie protestować, że nie może wychodzić, skoro jest z kociakami i ma jedzonko i kuwetę pod nosem.

Jak wykarmi kociaki to maluchy przejdą pod opiekę Szarej Przystani, a kocica prosto pod nóż 8)
ObrazekObrazek

coztego

Post » Sob lip 25, 2009 15:25

gratulujemy zdolności organizacyjnych i dyplomatycznych! :wink:
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Sob lip 25, 2009 15:40

trzymam kciuki za niezmiennie dobry humor sąsiada i kotkę z kociętami!!

sugeruję też zmianę tematu, bo serce w gardle staje, a sytuacja póki co opanowana ;)

i gratuluję zdolności dyplomatycznych :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Malk

Od: Pon paź 01, 2007 18:30

Post » Sob lip 25, 2009 15:54

Temat zmieniony ;)

Boję tylko cały czas czy kota nie będzie protestować, że jest zamknięta. Czy nie zacznie wyć?

Mam nadzieję, że silniejszy będzie instynkt ukrywania młodych niż chęć wyjścia :roll:
ObrazekObrazek

coztego

Post » Sob lip 25, 2009 17:51

I ja dołączam się z gratulacjami! :D
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Sob lip 25, 2009 18:04

Z nerwów nie wytrzymałam i poszłam sprawdzić jak mamuśka.

Siedzi grzecznie w swojej "budce" i grzeje maluszki. Zjadła całą miskę karmy (dałam jej dwa razy więcej niż daję moim grubasom na jedną porcję 8O ), wieczorkiem zaniosę jej kolejną porcję (suche i gotowany kurczak :P ), niech je na zdrowie, taka piątka na pewno nieźle ją wysysa. Jutro może kociego mleka jej kupię dla smaku.

Kuweta na razie nie ruszona, w piwnicy czysto, nigdzie nie widać i nie czuć kociego urobku. Wymyśliłam, że jak znajdę jakieś miejsce gdzie się załatwiła to przestawię tam kuwetę (mam nadzieję, że załapie, bo jak nie to czeka mnie remont blokowej suszarni :P ). A może powinnam wrzucić do żwirku kawałek urobku z kuwety moich kotów? Zapach ją zwabi?

Jak maluchy zaczną łazić, to przydałby się kawałek jakiegoś ogrodzenia dla nich, żeby nie łaziły po całej suszarni, coś by trzeba wykombinować :roll:
ObrazekObrazek

coztego

Post » Sob lip 25, 2009 18:20

Dorzuć może kuwetę z ziemią albo piaskiem. Dzika kotka łatwiej może zaakceptować naturalną toaletę.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Sob lip 25, 2009 18:28

Sylwka pisze:Dorzuć może kuwetę z ziemią albo piaskiem. Dzika kotka łatwiej może zaakceptować naturalną toaletę.

Nie wiem czy mam tyle kuwet :wink:
Poszukam czegoś i spróbuję piasku trochę ukopać w piaskowinicy.
ObrazekObrazek

coztego

Post » Sob lip 25, 2009 19:36

Dostawiłam drugą kuwetę, z piaskiem. Zaniosłam jedzonko, zobaczymy co zastanę rano :wink:
Oby tylko była spokojna w nocy.

Koniecznie muszę poszukać czegoś, żeby odgrodzić część suszarni, bo zauważyłam, że w drzwiach jest dziura, przez którą mały kociak spokojnie się przeciśnie. Wolałabym, żeby się nie rozłaziły maluszki na korytarze piwniczne obłożone trutką na szczury :roll:
ObrazekObrazek

coztego

Post » Nie lip 26, 2009 1:01

Moje piwniczne trutki nie ruszaja.
kotce zrób dodatkowe pudło z legowiskiem. Ona po jakimś czasie będzie chciała im zmienic lokum. Tak każe instynkt, dla bezpieczenstwa. Jak dasz większe pudło z wejściem trochę wyżej to póki kocieta małe nie ma strachu, żeby sie rozlazły. A potem to juz wszędzie wejdą:))

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie lip 26, 2009 12:40

Spróbuję wymyślić jakieś pudło. Jak maluchy podrosną to opuszczą piwnicę, rzecz w tym, żeby się nie rozpełzały poza suszarnię póki jeszcze będą tam mieszkać.
Kota jak na razie spokojna, zjada wszystko do czysta i karmi. Dzisiaj rano rzuciłam okiem na maluszki, wyglądają dobrze, wydaje mi się, że dwa są biało-bure, a trzy biało-czarne. Na razie nie ruszam, żeby koty nie denerwować.

Kuwety wciąż czyste, urobku w piwnicy nie widać 8)
ObrazekObrazek

coztego

[następna]