koty i psy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 10, 2002 20:49 koty i psy

Witajcie! :)
Mam pytanie do wszystkich, którzy maj± w domu kota(y) i psa. Marzy mi siê do³±czenie do mojej rodzinki kota, ale jest jedno ale... Przerazi³am siê czytaj±c posta o tematyce "psi atak na kota", bo w moim domu panuje na razie niepodzielnie 7 miesiêczna suka doga niemieckiego arlekina. Chcia³abym j± jako¶ przygotowaæ na tak± ewentualno¶æ, bo mam nadziejê na pokojow± wspó³egzystencjê zwierzaków. Co wy na to? Mam zrezygnowaæ z kota? Czy jest mo¿e jakie¶ inne wyj¶cie?
Pozdrawiam kociarzy
Olimpia

Olimpia

Od: Nie lut 10, 2002 20:19

Post » Nie lut 10, 2002 20:53

Hm... popatrz na to - http://www.galeria.animal.pl/pokaz.php?kat=koty&start=7
Na pewno odezwa sie ci co maja i jedno i drugie.
W wiekszosci domow jest spoko. :-)
A jak Twoja suczka? Ma jakies doswiadczenia z kotami?

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie lut 10, 2002 21:07

Hihi :) to moich rodzicow zwierzaki.
Dex jest ogolnie bardzo spokojny. Muchy by nie skrzywdzil.
Gdy Jozka go gryzla w lapy, on nawet nie warknal, tylko sie odsuwal.

Wszystko zalezy od psa. Na poczatku nie zostawiaj ich samych.

Ofelia

Od: Wto lut 05, 2002 17:16

Post » Nie lut 10, 2002 21:24 kot i pies

Mam nadziejê, ¿e ca³a historia skoñczy siê tak jak na tym obrazku :lol: Niestety moja sunia nie mia³a zbyt wielu okazji na spotkanie z kotem i to mnie martwi :( Jedyny raz by³, kiedy znajomy wyprowadza³ kota na szelkach na spacer. Obw±cha³a go, ale kot zrobi³ w ty³ zwrot i pobieg³ do domu. Ca³y czas siê zastanawiam jak tu oswoiæ psa z my¶l±, ¿e przybêdzie nam kot, nie maj±c kota w pobli¿u. Kota mia³am zamiar do³±czyæ do ekipy, kiedy przeprowadzê siê na swoje, a na razie mieszkam z matk± i bratem. Brat posiada papugê, któr± pies od czasu do czasu próbuje upolowaæ, zw³aszcza kiedy widzi, ¿e biorê j± na rêce. Fochy z zazdro¶ci - tak my¶lê. I tu jest w³a¶nie ca³y problem - skoro jest zazdrosna o ptaka, to jak zareaguje na kota? Zw³aszcza, ¿e niewiele kotów mieszka w s±siedztwie :cry: Chcia³am zapytaæ tych co maj± oba zwierzaki, jak przebiega³ proces adaptacji...

Olimpia

Post » Nie lut 10, 2002 21:58

chyba musisz poczekac do poniedzialku... bedzie wiecej ludzi jak sadze :-)

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie lut 10, 2002 22:10

Moi rodzice maja psa i kota. Pies (chlopak, sznaucer sredni) mial jakies 5 lat, gdy wzielismy mala kotke. Szczekal na nia przez pierwsze trzy dni non stop, ale potem sobie darowal. Teraz jest OK, trudno powiedziec, kto rzadzi. Kot czasem zapoluje na psa, pies czasem zapoluje na kota (zwlaszcza, gdy kot ostrzy sobie pazury na meblach), a codziennie spia razem w lozku. Kot pochodzil z domu, w ktorym byl pies i to ma chyba duze znaczenie.
Juz od ponad dwoch lat mieszkaja zwierzaki razem i chyba sa szczesliwe. :)

ronja

Od: Pon lut 04, 2002 19:20

Post » Pon lut 11, 2002 8:34

Witaj. Mam dwa duże psy i trzy koty. Twoja suka jest szczeniakiem więc nie powinno byc problemow. pamietaj, że powiedzenie jak pies z kotem to trochę mit. W pażdzierniku wprowadzałam nowego kota, zabranego z podwórka. Zanim dojdzie do spotkania nowy zwierzak musi poznać nowe mieszkanie i czuć się bezpiecznie. Dlatego proponowałabym izolować zwierzaki przez 3-4 dni. W tym czasie kot pozna miejsce i swoich ludzi. Bardzo ważne jest ustawienie miseczki z jedzeniem i wodą. Koty lubią zostawiac w misce "zapasy" więc dla psa to duża pokusa. ja stawiam miski w miejscach gdzie psy nie mogą się dostać. Drugie bardzo ważne urządzenie to kuweta. Musi stać w miejscu bezpiecznym, intymnym :) i niedostępnym dla psa, a zawsze dostępnym dla kota. W czasie pierwszch dni pies wywącha nowego i będzie próbował się do niego dostać. Gdy moje psy dostawały się do zakazanego, kociego pokoju, stanowczo, ale łagodnie je wypraszałam, mówiłam pieszczotliwie, nigdy nie krzyczałam, moje agresywne zachowanie mogłoby dopingować psy do ataku. w chwilach gdy psy napinały ciało i widać, że chciałyby "ugryźć' stanowczo i zdecydowanie mówiłam nie wolno . Młody pies, a twoja suka joko duży pies mimo,że ma 7 miesięcy to naprawde jeszcze dzieciak, będzie ciekawa i niepewna nowego, bardzo wątpie czy będzie miała prawdziwie agresywne zamiary. spotkania zwierząt - te pierwsze niech odbywaja się w Twojej obecności, będziesz miała okazję posłuchać cudownego, odstraszajacego kociego prychania i syczenia. Raczej obserwuj zachowanie zwierząt, a recze, że szybko same się dogadaja.
Jestem dzisiaj pierwszy raz na tym forum i chyba wysłałam juz kawałek tego listu i napisałam prawdziwe wypracowanie. Ale nie było mnie parę dni i się stęskniłam za forum. Pozdrawiam

lewka

Od: Pon lut 11, 2002 7:55

Post » Pon lut 11, 2002 8:38

Keskese ma 3 koty i jedną sunię, więc ma dziewczyna doświadczenie! Dać Jej głos :D :D :D
Liv + Mafi
& Lewka za Tęczowym Mostem
Obrazek

Zapraszam do czytania i komentowania:
Mój blog: Rekin w Himalajach

Liv

Od: Pon lut 04, 2002 15:40

Post » Pon lut 11, 2002 9:04

Ja mam Foxteriera - wariat na wszystkie psy, i na koty , do czasu aż pięć lat temu pierwszy taki przyszedło do domu.
Te w domu stały się nie do tknięcia obwąchałi teraż śpi z kotem, tylko z miski nie da sobie wyjadać yjak sam jest głodny :) :wink:

Lora

Od: Wto lut 05, 2002 10:35

Post » Pon lut 11, 2002 10:48

:lol: no tak, ja mam suczkę ( ma 5 lat) no i L-Trio (Lucyfer, Lalusia, Luksus).
Od samego pczatku Zula ( miała wtedy około 3 lat) koniecznie chciała powąchać Lucyfera pod ogonem. On się jej bał, ale po tygodniu jedli z jednej michy.
Lalusia od razu pokochała Zulę, a Luksus prychał na nią 1 dnia :-)
Zula jest łagodnym psem (tylko w domu). Kocha moich znajomych, i jak ktos do domu przychodzi pokojowo nastawiony, od razu chce całować (skacze na wysokość ust z wywalonym ozorkiem). Mam takie jedno zdjęcie z DUŻEGO ŚNIADANIA :-) jak chcesz to Ci wyślę :-)
pozdrawiam

Keskese

Od: Pon lut 04, 2002 15:34

Post » Pon lut 11, 2002 12:53

Zdjęcie cudne!!!!! :P
Ja bym wysłała do pokojowej nagrody Nobla :!:
Liv + Mafi
& Lewka za Tęczowym Mostem
Obrazek

Zapraszam do czytania i komentowania:
Mój blog: Rekin w Himalajach

Liv

Od: Pon lut 04, 2002 15:40

Post » Wto lut 12, 2002 22:16 kot i pies

Jasne, ¿e chcê zdjêcie!!!! :lol: Dziêki serdeczne wszystkim za rady. Kamieñ spad³ mi z serca...
Olimpia

Olimpia

Post » Śro lut 05, 2003 15:16

Mam jednego psa, ale nigdy nie zaatakował moje koty. :)
Tylko tyle moge ci doradzić. :(

sebek

Od: Pon lut 03, 2003 18:33

Post » Śro lut 05, 2003 15:23

Moi rodzice mają kota i psa. Jak pies był przyniesiony do domu panowała w nim kocica (już nie żyje :cry: ). Psotka nie zaprzyjaźniła się z Waflem - psem, ale to dlatego, że ona nie miała na to ochoty. Wafel chciał się z nia bawić, a ona miała go gdzieś. Żyli ze sobą ale obok siebie - bez żadnych spięć i kłótni :D Jak umarła Psotka Wafel miał rok. Wtedy do naszego domu przybył Muniek - mały kotek. Zaprzyjaźnili się z psem od razu. Teraz razem śpią, jedzą z jednych misek, a pies nosi kota na barana :wink:
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Śro lut 05, 2003 16:05

U mnie było podobnie jak w przypadkach opisanych wyżej. Troszkę warczenia, tyćka fuczenia i po jakimś czasie przeszło. Więcej problemów pojawiło się, gdy w domu pojawił się drugi pies - szczeniak i chciał się z kotą bawić, a tej się to niezbyt podobało. Ale sytuacja się powoli normuje :D
Powodzenia :)
pozdrawiam, Saba :)

Saba

Od: Wto gru 03, 2002 21:39

[następna]