Obecny czas: Pią Wrz 03, 2010 6:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 330 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Malinka odeszła ['], śpij spokojnie, Kruszynko.
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 17:52 
Adopcje: 25 [>>>]

Dołączenie: Czw Lut 02, 2006 12:13
Miejscowość: Łódź
Ten wątek miał powstać na Kociarni. Miał, ale zakładam go na Kotach, bo chcę prosić o pomoc. O każdy rodzaj pomocy, o kciuki i ciepłe myśli, o podzielenie się Waszą wiedzą, no i oczywiście także o pomoc finansową :oops:

Malinka to malutkie kociątko z łódzkiego schroniska. Znalazłam ją w schroniskowej klatce w sobotę. Ktoś się nią zainteresował, więc wyjęłam koteczkę, postawiłam na ziemi i usłyszałam: "łeeee, ten nie, ten kot jest jakiś krzywy"... Faktycznie, malutka ma przekrzywioną główkę :( Opiekunka kociarni powiedziała, że kotka została przyniesiona z wypadku. Więc wiadomo już było, że mimo że śliczna i pięknie umaszczona nie ma szansy na znalezienie domu. Nie w schronisku, gdzie adopcje właściwie stoją, a każdy chętny wybrzydza wśród dziesiątków zdrowych kociąt :roll:

W niedzielę do własnego domu do Łodzi przyjechał Woland, kot znany na forum i lubiany. Przywiozła go Jerzykowka, u której był na tymczasie. Asia widziała zdjęcie małej Malinki, zamieszczone w wątku łódzkich schroniskowców, nie zastanawiała się, od razu zaoferowała Malince DT i malutka wczoraj opuściła schroniskową klatkę.

Do tego momentu wszystko prawie jak w bajce. Ale kilka minut temu Jerzykowka wyszła od weta. Dzwoniła do mnie, zanosząc się płaczem :(
Wet stwierdził "zespół przedsionkowy". Nie wiem na czym to polega, ale podobno uraz doszedł do mózgu, Malinka ma 50% szans.
Rozmawiałam tez z Etką, to dobry weterynarz, będzie walczył o koteńkę, ale trzeba nam maksimum wiedzy i środków finansowych na badania i leczenie, nie możemy zostawić Asi samej z problemem. Dlatego bardzo wszystkich proszę, może ktoś, gdzieś spotkał się już z czymś takim, może ma jakieś sugestie...

Nie proszę dla siebie, tylko dla niej, dla tego maleństwa
Image
ImageImage

Do zobaczenia, Klemciu [']

Ostatnio edytowany przez Georg-inia Wto Paź 21, 2008 10:09, edytowano w sumie 5 razy

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 17:58 

Dołączenie: Nie Cze 15, 2008 8:57
Miejscowość: Belgia
Podesle Joannie troszke kaski. Ale gdybym wiedziala jak to przetlumaczyc, poszperalabym na tutejszych forach i zapytala swojej wetki. Kojarzy mi sie to z sercem? Czy jest jej potrzebna operacja?

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:09 

Dołączenie: Sob Sie 25, 2007 19:36
Miejscowość: Poznań
To ja zaczne od kciuków i skombinuję bazarek :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:10 

Dołączenie: Nie Wrz 24, 2006 11:25
biedna malenka i taka sliczniutka.
Wierze ze sie uda Malince, ma dobra opieke, musi sie jej udac!!!

i rowniez dolaczam sie do prosby o pomoc dla Malinki, Asia ma pod opieka 8 kotow i psa owczarka i nie mozna zostawic jej z tym samej.

Ostatnio edytowany przez Etka, Pon Paź 06, 2008 18:13, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:13 

Dołączenie: Pon Gru 03, 2007 22:06
Miejscowość: aranda de duero
zespól przedsionkowy to wielkie uogólnienie - kotek ma uraz mózgu i jego objawem jest właśnie asymetria głowki, aby cokolwiek rozpoznać więcej potrzeba duuużo innych danych, a właściwie badanie neurologiczne koteczki
1/ kiedy był uraz - jeżeli dawno - najprościej zrobić CT na SGGW w W-wie
2/ jezeli niedawno - leczy się standardowo , głownie sterydami i obserwuje
Aby postawić rokowanie typu 50 % - trzeba skontrolować wszystkie objawy towarzyszące _ źrenice - szerokość, reakcja na światło, ew. obecność oczopląsu , pełne badanie neurologiczne kota trwa ok. 40 minut i nie da się tego opisać w necie. Najlepszy neurolog koci jest w Bratysławie i podobno chetnie ogląda koty na podstawie filmów przesyłanych netem, najlepsza hobbystka neurolozka kocia jest w w-wie, moge podać telefon , ale ona napewno będzie chciała zobaczyć kota
W/g mnie popatrzcie na nią - jeżeli jest byle jaka- niech jej wet daje sterydy i co uważa za konieczne, jeżeli jest w dość db stanie i się nie poprawia po standardowym leczeniu, koci neurolog !

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:14 

Dołączenie: Sob Gru 29, 2007 20:10
Miejscowość: Łódź
no pewnie, że nie zostawimy Asi samej
zaraz zrobię bannerek i walczymy
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:16 

Dołączenie: Nie Cze 22, 2008 23:31
jaka śliczna kicia
musi być zdrowa, musi się udać:!:
:ok: :ok: :ok:

"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem." Théophile Gauthier

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:22 

Wyczytałam na stronie http://www.vetmozga.com/artykuly/chorobyuszu.php

Cytuj:
Zapalenie ucha środkowego

Jest najczęściej powikłaniem zapalenia ucha środkowego.
Objawy – następuje stan zapalenia błędnika, który jest narządem równowagi.
Przyczyną tego jest wystąpienie tzw. zespołu przedsionkowego (przekrzywiona głowa, ruchy maneżowe, niezborność ruchowa, oczopląs, ewentualnie porażenie twarzy z zespołem Hornera, zezem przedsionkowym i wymiotami) Powikłaniem zap. ucha wewn. może być zapalenie opon mózgowych.
W leczeniu stosuje się antybiotyki: chloramfenikol, enrofloksacyny, cefalosporyny w dużych dawkach, środki przeciwzapalne, przeciwwymiotne. Leczenie trwa 2-6 tygodni, a rokowania są bardzo ostrożne.

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:27 

Brawo, Marcia! Jesli bedzie potrzebne jakies lekarstwo niedostepne w Polsce, prosze mi dac znac!

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:27 

ona ten zespol przedsionkowy nie ma od zapalenia ucha tylko po wypadku.
Taka informacje dostalysmy w schronisku.
Zostala przywieziona po wypadku, byc moze drogowym.

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:29 

Etko, a moze ktos blednie skojarzyl sobie z wypadkiem ta przekrzywiona glowke? Moze to wyglada na pourazowe, a tymczasem...

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:29 

Dołączenie: Pon Gru 03, 2007 22:06
Miejscowość: aranda de duero
ale Marcia pisze o zespole pozapalnym - tzn obwodowym uszkodzeniu narządu przedsionkowego, zespół pourazowy jest uszkodzeniem ośrodkowym - to niedokładnie to samo

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:31 

Ja tylko wygoglałam, się nie znam :oops:

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:33 

MarciaMuuu napisał(a):
Ja tylko wygoglałam, się nie znam :oops:

bede w srode u weta to go przepytam, ale mysle ze gdyby bylo zapalenie ucha to by stwierdzil.

zapytam co nam zasugeruje , jakie badania, to poslemy Malinke do sanatorium nawet w Warszawie.

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 18:36 

Etko, przynajmniej wiesz teraz o co pytac. Zanotuj sobie moze i zdasz nam relacje, ok?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 330 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Alexa [Bot], Duszek686, Ewaa6, ewick, Google [Bot], iwona66, MSN [Bot], Pianka oraz 10 gości