dla zachęty dwa przepisy ściągnięte z netu
Zupa bułgarska z suszonych grzybów
Składniki: 30 g suszonych grzybów ( moga być mieszane), 40 g masła, 20 g mąki, 100 g zielonej papryki ( słodkiej), 1 jajko, czerwona papryka mielona ( słodka), zielona pietruszka, sól.
Drobno posiekane suszone grzyby sparzamy i odcedzamy na sitku ( wodę wylewamy). Grzyby wkładamy do nowej, osolonej wody i gotujemy z zielona papryka pokrojona w kostkę ok. 45 min. Zagęszczamy zasmażką zabarwiona czerwoną, mielona papryką. Na końcu dodajemy rozmacone jajko i posiekana pietruszkę.
Ciasto drożdżowe z grzybami
1. Farsz grzybowy: 10 dkg suszonych grzybów, 4 duże cebule, masło.
Cebulę pokrojoną usmażyć na maśle.Grzyby ugotować w osolonej wodzie( ok. 10 min).Po ostudzeniu cebule i grzyby przepuścić przez maszynkę.Farsz dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosolić, dodać pieprzu.
2. Ciasto: 500 g mąki, 160 g masła, 4 łyżki śmietany ( gęstej), 4 dkg drożdży, 4 jajka, szczypta soli.
Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników( 1 jajko zostawić na koniec), wyrobić ciasto, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm. Na środek kwadratu dać farsz, kwadrat złożyć po przekątnej. Powstaną trójkąty. W celu lepszego sklejenia brzegów ciasta przed złożeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem. Uformowane trójkąty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować resztą jajka. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 do 200 stopni przez 20 min.
