http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3392620#3392620
koszty przesyłki pokrywam ja
większe rozmiary zdjęć można zobaczyć tu http://picasaweb.google.pl/Amidalka/Bazarek
koniec wszystkich aukcji o godzinie 16.00 we wtorek 26 sierpnia 2008 roku
1. "Historyk" Kostova Elizabeth
wygrała Almacita 12 zł
Biblionetka pisze:Świetnie udokumentowana, poparta faktami i ciekawostkami historycznymi powieść o poszukiwaniach grobowca księcia Vlada zwanego Draculą.
Młoda dziewczyna odkrywa najbardziej mroczną tajemnicę swego ojca i rozpoczyna wstrząsającą podróż po całej Europie, by dokończyć poszukiwania, których on nie mógł zakończyć osobiście. Poszukiwali najsłynniejszego demona w historii, Draculi. Kiedy pozbawiona matki amerykańska dziewczynka żyjąca w Holandii znajduje średniowieczną książkę oraz pakiet listów zaczynających się od złowieszczych słów: "Mój drogi i nieszczęsny następco...", rusza tropem, który miał doprowadzić ją do przeszłości ojca, jego promotora i zła ukrytego w najgłębszych otchłaniach historii. Nieświadomie podejmuje własne śledztwo, które może kosztować życie jej ojca i jego najserdeczniejszego przyjaciela, profesora historii, Bartholomewa Rossiego.
Co wspólnego z dwudziestym wiekiem ma legenda o Vladzie Palowniku, historycznym Draculi? Czy to możliwe, by Dracula wciąż jeszcze żył we współczesnym świecie? I dlaczego wybrał kilku wybitnych historyków, gotowych narazić swą reputację, zdrowe zmysły, a nawet życie, by tylko poznać prawdę?
I tak zaczyna się pełna przygód podróż, by rozwikłać tajemnice dziwnej, średniowiecznej książki; awanturnicza wyprawa bohaterki po krajach całej Europy oraz w przeszłość - nie tylko do czasów straszliwego panowania Draculi, ale również do dni, kiedy jeszcze żyła jej matka, a ojciec był tryskającym energią, młodym naukowcem. Na koniec poznaje zdumiewający los, jaki stał się udziałem Rossiego i staje twarzą w twarz z niewyobrażalnym złem - odkrywa ostatecznie, że dobro nie zawsze zwycięża.
2. tom I cyklu Mroczne materie "Zorza północna" Philip Pullman
wygrała Zuźka 10 zł
książka znana również pod tytułem "Złoty kompas"
pod takim również tytułem niedawno można było obejrzeć ekranizację książki
Biblionetka pisze:Jest to pierwszy tom trylogii zatytułowanej "Mroczne materie", w której Pullman - autor o niezwykłej wyobraźni, tworzy fascynującą fabułę, a akcja od pierwszego do ostatniego słowa trzyma czytelnika w napięciu.
W przedziwnym świecie "Zorzy północnej" żyją ludzie i ich dajmony, w powietrzu wiruje tajemniczy Pył, a pewna dziewczynka ma do wypełnienia niebezpieczne zadanie. Kiedy jej przyjaciel zostaje porwany, Lyra rusza na poszukiwania, które zawiodą ją na daleką, zimną Północ. Na lodowcu mieszkają pancerne niedźwiedzie, po mroźnym niebie latają czarownice, a piękna kobieta prowadzi tam straszliwe eksperymenty. Pełna przygód wyprawa Lyry wiąże się z przejściem do innego świata, widocznego za Zorzą Północną...
3. "Tato" William Wharton
wygrała marcjannakape 7 zł
Biblionetka pisze:Jest to powieść autobiograficzna, w której autor w sposób niezwykle przenikliwy, ale bardzo zwięzły, opisuje relacje ojciec-syn, gotowość do zgody na odejście oraz śmierć. Książka została sfilmowana.
4. "Taryfa księżycowa" i "Złamane serce" Ildikó von Kürthy
obie książki nowe
wygrała ewa_b 17 zł
Biblionetka pisze:Bohaterka "Taryfy księżycowej", Cora Hübsch, ma 33 i 3/4 roku, czyli dostatecznie dużo, żeby wiedzieć, iż wedle obowiązującej w kręgach yuppies zasady kobieta NIGDY nie może pierwsza zadzwonić do faceta. Pozostaje jej więc czekać, aż zadzwoni On, ten jeden jedyny, dr med. Daniel Hoffman, z którym kilka dni wcześniej przeżyła najlepszy seks w życiu...
Cora Hübsch czeka w sobotę od godziny 17:25 do 23:18, czyli akurat wtedy, kiedy każda przyzwoita kobieta w jej wieku, o jej urodzie i pozycji zawodowej dawno jest już umówiona na wieczór. W tym czasie dowiadujemy się, w jaki sposób poznała Daniela Hoffmana, jak wyglądało ich pierwsze spotkanie w restauracji, czym zakończyły się chwile spędzone w jego domu. Obserwujemy również rozterki kobiety nękanej lekką z początku udręką oczekiwania, która stopniowo przeradza się w niemożliwe do opanowania pragnienie, by jednak samej do Niego zadzwonić...
"Taryfa księżycowa" jest lekko, inteligentnie i z polotem podanym zapisem kilku kluczowych godzin z życia nowoczesnej, świadomej siebie 33-latki. Jej autorka błyskotliwie, z dystansem oraz dużą dozą autoironii przedstawiła sposób myślenia oraz zachowania właściwy wyemancypowanej, ale zakochanej kobiecie...
Biblionetka pisze:"Złamane serce" to druga po "Taryfie księżycowej" powieść autorstwa znanej ze świetnego pióra dziennikarki tygodnika "Stern". Przedstawia trzy dni z życia Amelie Puppe Sturm, 32-letniej kobiety, która dość przypadkowo odsłuchuje skrzynkę głosową swojego chłopaka Philipa. To, czego się dowiaduje, sprawia, iż niewiele myśląc wyrzuca z szafy wszystkie jego ubrania i z niemałą satysfakcją oblewa je czerwonym winem. Następnie pakuje swoje rzeczy, zabiera psa i rusza przed siebie. Po przemyśleniach dochodzi jednak do wniosku, że to właśnie Philip jest tym jednym jedynym...
Książka napisana z dużym polotem. Bardzo dobrze poprowadzone dialogi. Wiele znakomitych obserwacji obyczajowych.
5. śliczna torebka z kotkiem w konewce
zakupiona na bazarku, wydarta sobie z żalem
i oddana na szczytny cel
rozmiar: 22 cm x 28 cm
wygrała Never 11 zł
6. srebrny pierścionek z kotkiem
średnica wewnętrzna 18 mm
kupiony kiedyś na allegro
ponoć ręcznie kuty w Indiach
dosyć masywny
chodziłam w nim przez jeden dzień
ale nawet taki śliczny koci drobiazg nie przekonał mnie do noszenia pierścionków
wygrała Never 29 zł
7. nowy komplet dwóch małych gąbek słynnych ze skutecznego czyszczenia wszystkiego z sierści
kupiony przez miau w Hameryce (w ilości dwóch sztuk dlatego ten uchował się nienaruszony)
rozmiar jednej gąbeczki: 1,8 cm x 5,3 cm x 10,5 cm
wygrała Never 31 zł
8. "kot który czytał wspak" Lilian Jackson Braun - tom I cyklu
nowa, bo mam dwie
wygrała Never 12 zł
dziękuję za uwagę
zapraszam