PLAKATY - na ratunek zagrożonym kotom wolnożyjącym

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 08, 2008 13:17 PLAKATY - na ratunek zagrożonym kotom wolnożyjącym

Moi Drodzy,

Próbujemy jakoś przeciwdziałac tragicznej sytuacji kotów na łódzkich działkach w Łagiewnikach, opisanej w tym wątku.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3073309#3073309

W skrócie:

Z jednej strony 'niewidzialna ręka' w okrutny sposób truje koty. Co sezon. Głównie zimą...

Z drugiej strony nonszalancka dzialkowiczka nie pozwala na kastrację 'swoich' kotek, bo 'kocięta są takie rozkoszne' Na jej działce przychodzi co roku kilkanaście / dziesiąt? kociaków. Niewielki ułamek ma szansę przeżyć zimę. Niektore konają w mękach w ogródku owej działkowiczki.
Ręce opadają.

Wpadłam na pomysł, aby po uzyskaniu akceptacji zarządku dzialkowców, rozwiesić na działkach plakaty.

Mam już treść ogłoszenia, zatwierdzoną przez TOZ:

Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce, Oddział w Łodzi, informuje, iż koty bytujące na działkach przy ul. Przyklasztorze są wyłapywane przez wolontariuszy i kastrowane, w celu ograniczenia populacji tych zwierząt w ramach: „Programu zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie miasta Łodzi” finansowanego przez Wydział Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Łodzi.

Liczymy, iż osoby dokarmiające koty na działkach podejmą z nami współpracę w tej dziedzinie.

W przypadku gdyby potrzebna była pomoc w kastracji kotów bytujących na działkach prosimy o kontakt telefoniczny
Tel: 0-42- 250- 51- 29

Równocześnie, w związku z licznymi zgłoszeniami dotyczącymi przypadków trucia kotów na działkach, informujemy, iż uśmiercanie zwierząt wolno żyjących stanowi przestępstwo w myśl Art. 35 Rozdziału 11 Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. i podlega karze więzienia lub wysokiej grzywny.
Zwierzęta wolnobytujace stanowią własność gminy, na terenie której zamieszkują i – w myśl w/w Ustawy- należy im się poszanowanie i godne warunki rozwoju. Ponadto uśmiercanie wysterylizowanych w ramach programu zwierząt stanowi marnotrawienie środków publicznych i nosi znamiona przestępstwa gospodarczego.

W przypadku nowych incydentów trucia kotów prosimy o kontakt z numerem telefonu:
0- 42- 250- 51- 29

Projekt ten ma akceptację TOZu. Pozostaje jednak kwestia wydrukowania kilku ogloszen / plakatów, które chcemy rozwiesić na działkach. Najlepiej w formacie A3, z widocznym logo TOZu.
Mogę też zaproponować jakieś zdjęcie.

Mogę pokryc koszty drukowania tego typu ogloszen. Jestem zdeterminowana. Obiecałam sobie, że póki jestem w Łodzi nie zostawię tego tak :evil:

Niestety, w kwestiach dotyczących grafiki komputerowej plakatowej jestem stuprocentowym laikiem.

Czy jakaś dobra dusza moglaby mi pomoc (potrzebny gotowy projekt plakatu zawierajacy logo TOZ w Polsce)?

Z góry dziękuję w imieniu działkowych kotów wolnożyjących!

:) 8)
Ostatnio edytowano Pt wrz 26, 2008 13:30 przez Agalenora, łącznie edytowano 7 razy

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Czw maja 08, 2008 13:29

A to zdjęcia wykonane na działkach. Czy można byłoby je wkomponować w plakat? jak myślicie?

8)

Obrazek

Obrazek

To zdjęcia uczynione aparatem cyfrowym. Mogę je dostarczyć w dość dużym formacie

Bardzo proszę fachowy umysł o pomoc w poskładaniu czegoś
z tych oto klocków :oops: :oops: !

Agalenora

Post » Czw maja 08, 2008 13:34

Spróbuje wieczorem zrobić taki plakat w formacie pdf, tak żeby mozna go było wydrukować tez na zwykłej drukarce
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Czw maja 08, 2008 13:38

Dzięki, Aga :D
Podobna sytuacja - trucie kotów i "zakaz" kastracji jest też na innych działkach...
Tam też plakacik można porozwieszać.

Prosimy grafika o pomoc w skomponowaniu
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw maja 08, 2008 13:52

annskr pisze:Dzięki, Aga :D
Podobna sytuacja - trucie kotów i "zakaz" kastracji jest też na innych działkach...
Tam też plakacik można porozwieszać.

Prosimy grafika o pomoc w skomponowaniu

Myślę że można wykorzystywać ten szkielet, odpowiednio go modyfikując

Myślałam też o tym, żeby rozszerzyć telefonów alarmowych - np. w sprawie kastracji 8)

Agalenora

Post » Czw maja 08, 2008 13:55

ruru pisze:Spróbuje wieczorem zrobić taki plakat w formacie pdf, tak żeby mozna go było wydrukować tez na zwykłej drukarce

Jeżeli będą potrzebne zdjęcia w oryginalnym rozmiarze, to podaj proszę adres e-mail

Chodzi mi o możliwość wydrukowania tego plakatu w formacie A3. :)

Format A4 chyba będzie za malo widoczny :roll:

Agalenora

Post » Czw maja 08, 2008 14:13

Proponuję zrobić też wersję bez zdjęć. Będzie bardziej oficjalna :wink:

Świetny pomysł z tym "marnotrawieniem środków publicznych" 8)

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw maja 08, 2008 14:30

Oficjalną wersję bez zdjeć na A3 mogę zrobić i wydrukowac bez problemu, zaraz się za to biorę - wynik przedstawię do akceptacji.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw maja 08, 2008 15:14

Mogę wspomóc w drukowaniu ... :roll:
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu. [M. Bułhakow]

Myszeńk@

Od: Pon lis 13, 2006 10:19

Post » Czw maja 08, 2008 15:17

Dzięki Myszenka. Dasz radę wydrukować w formacie A3? :D

Potrzebne jest jeszcze logo / bannerek TOZU w Polsce w odpowiedniej rozdzielczości (nie pytajcie mnie co to znaczy :oops: ) Czy ktoś dysponuje takowym? :)

EDIT: wprowadziłam poprawki kosmetyczne w 4 akapicie, bo wyszlo "masło maślane" Teraz już jest OK.

I jeszcze jedno pytanie.

Czy ktoś z Was chciałby być 'telefonem alarmowym" :twisted: ? Przepraszam, że tak Was wrabiam, ale niebawem uciekam do Wawy.

Agalenora

Post » Czw maja 08, 2008 15:27

Agalenora pisze:Dzięki Myszenka. Dasz radę wydrukować w formacie A3? :D

Jasne.
Jak będzie ostateczna forma ogłoszenia, dajcie cynk, mogę drukować w kolorze - logo będzie wtedy lepiej wyglądać :)
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu. [M. Bułhakow]

Myszeńk@

Od: Pon lis 13, 2006 10:19

Post » Czw maja 08, 2008 15:49

Agalenora pisze:Ponadto uśmiercanie wysterylizowanych w ramach programu zwierząt stanowi marnotrawienie środków publicznych i nosi znamiona przestępstwa gospodarczego.

Nieźle 8)

orchidka

Od: Czw cze 21, 2007 16:58

Post » Czw maja 08, 2008 17:32

Ja niestety mogę drukować tylko w A4 i na czarno-biało. Jeśli takie ogłoszenia się przydadzą, dajcie znać. Jeśli ruru zrobi projekt w pdf (ja w tym formacie mam tylko readera) to podeślijcie wzór. Chętnie wydrukuję i jeszcze dam znajomym, żeby też powiesili gdzie się da.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt maja 09, 2008 13:30

orchidka pisze:
Agalenora pisze:Ponadto uśmiercanie wysterylizowanych w ramach programu zwierząt stanowi marnotrawienie środków publicznych i nosi znamiona przestępstwa gospodarczego.

Nieźle 8)

uczciwie mówię, że to nie mój pomysł :) ale Olgi z TOZu. 8)

Agalenora

Post » Pt maja 09, 2008 13:32

jolabuk5 pisze:Ja niestety mogę drukować tylko w A4 i na czarno-biało. Jeśli takie ogłoszenia się przydadzą, dajcie znać. Jeśli ruru zrobi projekt w pdf (ja w tym formacie mam tylko readera) to podeślijcie wzór. Chętnie wydrukuję i jeszcze dam znajomym, żeby też powiesili gdzie się da.

zachęcam do wykorzystywania treści (szkieletu) ogloszenia, po wprowadzeniu drobnych modyfikacji.
:) Te działki akurat mieszczą się przy ul. Podklasztorze, ale zapewne są inne działki? Inne osiedla? :)

Agalenora

[następna]