Cichy Kąt w tarapatach

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 25, 2008 15:11 Cichy Kąt w tarapatach

tą wiadomość znalazłam na stronie schroniska
PILNIE potrzebna pomoc finansowa !
poniedziałek, 24 marzec 2008
------------------------------------------------------------------------------
Azyl „ Cichy Kąt” swoją społeczną działalność opiera na dobrowolnych datkach ludzi dobrego serca. To dzięki Wam jesteśmy w stanie zapewnić naszym podopiecznym warunki godnego życia. Do niedawna, dzięki Waszej pomocy udawało nam się utrzymywać Azyl w dość dobrej sytuacji finansowej. Niestety – coraz wyższe koszty usług takich jak m.in. opłaty za prąd, wywóz śmieci czy zakup paliwa spowodowały, że OBECNIE SCHRONISKO STOI NA SKRAJU BANKRUCTWA. Jeśli PILNIE nie uda nam się pozyskać środków finansowych, nie będziemy w stanie uregulować bieżących opłat, co w konsekwencji spowoduje, że codzienne funkcjonowanie „Cichego Kąta” stanie się niemożliwe.
Miesięczny koszt utrzymania Azylu jest bardzo wysoki. Składają się na to koszty:

- karmy m.in. puszek dla zwierząt;
- usług weterynaryjnych (szczepienia, sterylizacje lub kastracje, podstawowe leki, regularne odrobaczanie i odpchlanie zwierząt);
- specjalistycznych karm dla chorych psów m.in. dla czworonogów z niewydolnością trzustki, z chorobami serca i skóry, które nie byłyby w stanie przeżyć bez odpowiedniej diety;
- opłaty za prąd (do ogrzania pomieszczeń, w których przebywają najbardziej chore psiaki lub zwierzęta po zabiegach);
- paliwa zużywanego do przywożenia karmy dla zwierząt, transportu do weterynarza;
- wywozu śmieci;
- związane z zakupem środków czystości np. płynów do mycia podłóg, rękawiczek ochronnych;
- związane z zakupem środków do bieżących napraw np. papy do reperowania bud;
- związane z zakupem węgla służącego do gotowania jedzenia.

W obliczu takich wydatków staramy się bardzo rozsądnie i oszczędnie gospodarować środkami finansowymi. Niestety – comiesięczne koszty są coraz wyższe a przychody ograniczone. Jak pewnie wiele osób zauważyło w ostatnim czasie dramatycznie staramy się zmniejszyć ilość przebywających w Azylu zwierząt - na tą chwilę nie jesteśmy w stanie przyjąć praktycznie żadnego nowego psiaka. Wydatki związane z jego utrzymaniem t.j. szczepienia (około 80 zł), sterylizacja lub kastracja (od 100 do 200 zł), odrobaczenie, odpchlenie oraz codzienne żywienie przekraczają nasze możliwości finansowe. Są one jednak konieczne aby pies mógł zdrowo funkcjonować w Azylu. Pozyskanie jakiejkolwiek pomocy finansowej pomoże nam utrzymać chociażby zwierzęta, które obecnie przebywają w schronisku (41 psów).
Wierzymy, że i tym razem nie przejdziecie obok tego problemu obojętnie. Każda, nawet najmniejsza pomoc finansowa jest dla nas obecnie na wagę złota. Przez 15 lat Azyl funkcjonował prężnie dając schronienie i opiekę ponad 100 psom w skali rocznej. Wiele z nich znalazło wspaniałe domy, wiele jednak nadal czeka – co się z nimi stanie, gdy nie będziemy mogli zapewnić im choć minimum opieki?

PROSIMY O POMOC - TO DZIĘKI WAM SCHRONISKOWE CZWORONOGI MAJĄ SZANSĘ GODNIE ŻYĆ!

Wpłaty prosimy kierować na konto:

Stowarzyszenie Przyjaciół Bezpańskich Zwierząt "Cichy Kąt"

ul.Korczaka 9/6
42-600 Tarnowskie Góry
PKO BP 73 1020 2368 0000 2402 0161 3033

ZA ZROZUMIENIE I POMOC Z GÓRY BARDZO, BARDZO DZIĘKUJEMY!
---------------------------------------------------------------------------------
Jestem wstrząśnięta..
Ela
Elżbieta

Post » Wto mar 25, 2008 16:31

Straszne. :(
Dopisz w temacie POMOCY!!!

Czekoladka

Od: Śro lut 13, 2008 14:45

Post » Wto mar 25, 2008 17:11

1% mozna oddac?
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto mar 25, 2008 17:16

Dorotko, 1% mozna oddac, szczegoly tu:
http://azyl.schronisko.net/page32.html

natomiast to, co Elzbieta pisze, dziwne jest
do tej pory glownym bankiem CK byl ten bank:
Volkswagen Bank: 62 2130 0004 2001 0334 6772 0001

EDIT: sprawdzilam, dane podane przez Elzbiete sa z podstrony dotyczacej Psow

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto mar 25, 2008 17:21

http://www.schronisko.prv.pl/ - psia, http://azyl.schronisko.net/ - kocia stronka CK.

Z 1% nie ma problemu - w wątku CK wszystkie dane. Tylko myślę, kurka, że tu jednorazowy zryw nie pomoże (choć nie zaszkodzi ;) ) ...

EwKo

Od: Śro paź 19, 2005 21:52

Post » Wto mar 25, 2008 17:22

Dzieki!
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Post » Wto mar 25, 2008 17:23

EwKo pisze:http://www.schronisko.prv.pl/ - psia, http://azyl.schronisko.net/ - kocia stronka CK.

Z 1% nie ma problemu - w wątku CK wszystkie dane. Tylko myślę, kurka, że tu jednorazowy zryw nie pomoże (choć nie zaszkodzi ;) ) ...

Zgadza sie :(

Dorota

Post » Wto mar 25, 2008 17:38 Cichy Kąt w tarapatach

Beata-dziekuję,że sprawdziłaś wstawione przeze mnie w pierwszym wątku dane.Mam dziś bardzo ciężki dzień-odszedł nasz ukochany Mel,świnka morska.Nie mogę się pozbierać :(
Wiadomość o CK dobiła mnie całkiem.
Elżbieta
Elżbieta

Post » Wto mar 25, 2008 18:04

EwKo

Od: Śro paź 19, 2005 21:52

Post » Śro mar 26, 2008 20:07

Podnoszę. Mam sentyment do CK.
Obrazek

naya

Od: Pon lis 07, 2005 10:36

Post » Czw mar 27, 2008 8:55

Podrzucę. I puszczę coś po wypłacie. Z CK mamy 2 cudne koty....

ewa74

Od: Pt paź 06, 2006 10:05