Dramat w Orzechowcach!!! Zbieramy na sterylki zwierzaków.

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie lut 17, 2008 3:19 Dramat w Orzechowcach!!! Zbieramy na sterylki zwierzaków.

Tam rozgrywa się prawdziwy dramat!!!

Możesz pomóc- dołożyć swoją cegiełkę do stworzenia im
godnych warunków życia, wpłacając datek
na konto
Rzeszowskiego Stowarzyszenia Ochrony Zwierząt
organizacji pożytku publicznego KRS 0000012533
konto nr 61 1500 1100 1211 0001 9090 0000

Schronisko położone jest tam, gdzie "diabeł mówi dobranoc": kilkanaście kilometrów za Przemyślem, blisko granicy z Ukrainą. Fatalna lokalizacja, droga dojazdowa nieprzejezdna w czasie opadów śniegu lub deszczu, brak funduszy, niezaradna lub niezainteresowana jednostka prowadząca schronisko, fatalny dobór pracowników, doprowadziły do tragedii zwierząt.
Zresztą....zobaczcie to sami:

http://interwencja.interia.pl/news?inf=1029934

Jedna z wolontariuszek, osób sprawdzonych, wiarygodnych, bardzo zaangażowanych w ratowanie zwierząt z Orzechowiec pisze:

no dobra - reportaż oddaje Orzechowce ale w 50%

Słuchajcie nie jest to wszystko takie proste, jeździmy tam od roku. W reportażu są osoby, które te psy własnie okradają, wynoszą karmę, biją .... Szczerze rozwaliło mnie to, że nam znane osoby, które codziennie krzywdzą tam psy mówia o miłości do nich. My wolontariuszki znamy prawdę o Orzechowcach i możecie mi wierzyć od roku bardzo ciężko sie nam żyje.
Pies powieszony na bramce powiesił się na zmianie brata Pani, która to zdjęcie pokazuje, było to trzy lata temu. Pani która na końcu wynosi psa na rękach to pani S., która ma bardzo lepkie łapy. Tam się wypowiada Pan w czapce to tamtejszy wet, pięknie mówi, że za mało kasy na leczenie ale tak naprawdę juz dawno stracił serce i cierpliowść do tego miejsca. I wszyscy oni mówią o miłości do zwierząt i tragicznej sytuacji.Gorzki smak ich słów kiedy kolejne psy umierają. My przez rok staralyśmy sie wiele zmienić, i tak jest lepiej niż rok temu. Byłyśmy na skardze u władz miasta w zeszłym roku, z petycją plikiem drastycznych zdjęć i usłyszałam, że zrobiłam je na wysypisku smieci.Trzy godziny rozmowy nie dały nic. Wiele rzeczy się nam udało, poleciało kilku pracowników, którzych noga nigdy nie powinna była tam postać. Toczyłyśmy i toczymy wojnę poza dogomanią, codziennie, teraz kiedy poszły w ruch media podejrzewam mój wolontariat się skończył bo wątpię czy jeszcze kiedykolwiek zostanę wpuszczona do schroniska. Tam wolontariat czy między innymi mnie obwinia się za wszystko. Ja jestem dumna, że ciężką pracą zaledwie kilku dziewczyn do domów pojechało ponad 50 psów i nie liczę szczeniaka, którego wzięłam bo zadeptany przez inne umieral w schronisku a tak przynajmniej umarł u mnie w domu na moich rękach. Nie udało się go uratować. Od wczoraj Brajl po ciężkim krwotoku walczy o zycie przy swojej Pani. Do dzisiaj w schronisku pewnie już by go nie było.

Co mam Wam napisać??? Z jednej strony puściło mnie bo wiecie już jak mniej więcej to wygląda i z czym każda z nas żyje od roku .....

Temat Orzechowców pojawiał się jak bumerang co jakiś czas od co najmniej 6 lat i znikał niemal bez echa.
Nie pozwólmy, żeby tym razem stało się podobnie.
Rzeszowskie Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt i Schronisko "Kundelek", przy współpracy z Urzędem Miasta Przemyśla pośpieszyło mna pomoc: służymy radą i doświadczeniem, zakupiliśmy niezbędny sprzęt i wyposażenie za kwotę ponad 3 tys. zł., przeznaczamy 20% wpływów z 1% podatku za rok 2007 na potrzeby schroniska w Orzechowcach.

Teraz najpilniejszą sprawa jest sterylizacja !!!!

Dorosłe suczki i samce przebywają w tych samych boksach, zresztą na tyle nieszczelnych, że bez problemu je opuszczają, rodzą szczenięta w norach wykopanych w ziemi, odkrywane przez pracowników przypadkowo w wieku kilku tygodni, jeśli wcześniej nie zostaną rozszarpane przez szczury lub psy...
Oto suczka, przebywajaca w zimniej budzie wraz z innymi psami, której wysoką ciążę zauważono dopiero po naszej interwencji:

Obrazek

Wraz z weterynarzem, który od niedawna opiekuje się schroniskiem chcemy sukcesywnie wysterylizować zwierzaki. Kilku innych weterynarzy przemyskich zaoferowało sterylizację jednego zwierzaka w miesiącu. Do sterylki jest ok. 160 psów i 50 kotów. Jutro dwie pierwsze idą na sterylkę

[img] http://images33.fotosik.pl/146/390e65cf222cb0c4.jpg /img]

[img] http://images28.fotosik.pl/160/c5eb446ae3b0d9ef.jpg /img]

[img] http://images24.fotosik.pl/160/a940e4ac3bec2328.jpg /img]

[img] http://images26.fotosik.pl/160/e4d86e2e3452027c.jpg /img]

[img] http://images27.fotosik.pl/159/6cea0a0c86b0d472.jpg /img]

[img] http://images33.fotosik.pl/146/c264808ab3a9c9a9.jpg /img]

[img] http://images34.fotosik.pl/146/62d6b2df7ec518db.jpg /img]
Ostatnio edytowano Nie lut 17, 2008 12:49 przez agnes_czy, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

agnes_czy

Od: Wto lip 05, 2005 13:48

Post » Nie lut 17, 2008 11:41

Boże :strach: :cry:
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Nie lut 17, 2008 15:14

:crying: Mam nadzieję że jednak media nie dadzą zapomnieć i zamieść pod dywan tej prawdy :!: Dużo siły i wytrwałości wam życzę i nie poddawajcie się :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Nie lut 17, 2008 18:41

prawdziwy koszmar i tyle cierpienia tych zwierzat :cry: :cry: :cry:

pomoc , kazda pomoc jest pilnie potrzebna!

a czy jest może banerek, jeżeli nie poprosumy o zrobienie
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Nie lut 17, 2008 21:39

Banerek jak w moim podpisie.
Niestety nie umiem dobrze kopiować kodów, więc proszę pousuwać spacje przy nawiasach.

[ url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=72353 ][ img]http://upload.miau.pl/3/69523.jpg[/img][/url ]
Ostatnio edytowano Pon lut 18, 2008 17:36 przez agnes_czy, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

agnes_czy

Post » Pon lut 18, 2008 10:08

Zapytanie nr 390
do ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz do ministra sprawiedliwości
w sprawie schroniska dla zwierząt w Orzechowcach k. Przemyśla
Szanowny Panie Ministrze! W całym województwie podkarpackim brakuje schronisk dla zwierząt i ten fakt staje się coraz większym problemem. Zwierząt domowych nieustannie przybywa, wzrost ich liczby nie jest przez żadne instytucje kontrolowany, a miejsc i osób zajmujących się ich opieką jest niewiele.
Przykładem takiego schroniska na Podkarpaciu są Orzechowce pod Przemyślem. Jednakże warunki, w jakich przebywają tam zwierzęta, są tragiczne. Schronisko jawi się jako obóz przetrwania dla zwierząt. Znajdują się tam skrajnie wyczerpane, głodne i zmarznięte zwierzęta. Około 200 psów i 50 kotów gnieździ się w prowizorycznych budach, bez zadaszenia i ocieplenia. Psy i koty umierają z głodu i wycieńczenia. Schroniskiem opiekuje się Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt ˝Sara˝, a nadzoruje je Urząd Miasta Przemyśla i Powiatowy Inspektorat Weterynarii. Nikt jednak nie czuje się odpowiedzialny za fatalny stan schroniska. Ponadto w schronisku w Orzechowcach pod Przemyślem od lat rozgrywa się dramat jego mieszkańców. Na miejscu trudno nie usłyszeć przeszywającego psiego skowytu oraz nie poczuć unoszącego się w powietrzu fetoru. Psy w mękach umierają. Pracownicy nie mogą podołać trudnym warunkom i opiece przy tak dużej liczbie zwierząt. W schronisku przeraża totalny brak higieny i opieki weterynaryjnej. Niektóre psy są zaniedbane i chore, a nadzorujące schronisko instytucje nie mają nic sobie do zarzucenia. Zwierzęta przeżywają gehennę, a nikt nie czuje się za to odpowiedzialny. Schronisko funkcjonuje od 13 lat i z roku na rok sytuacja staje się coraz gorsza.
Już wielokrotnie były podejmowane interwencje przez wiele osób i różne instytucje w Urzędzie Miasta Przemyśla w sprawie skandalicznych warunków, w jakich muszą egzystować zwierzęta w schronisku w Orzechowcach, jednak do chwili obecnej nie podjęto żadnych działań.
Zwracam się zatem do Pana Ministra z zapytaniem:
- Czy tak skandaliczne warunki, w jakich egzystują te zwierzęta, rzeczy, które się tam dzieją, brak odpowiednich warunków i higieny nie są zagrożeniem dla całego środowiska i mieszkańców pobliskich okolic?
- Czy unoszący się fetor ze schroniska w Orzechowcach, umierające z wycieńczenia i bólu zwierzęta nie powinny przyczynić się do natychmiastowej interwencji i radykalnych zmian w tym schronisku dla zwierząt?
Z poważaniem
Poseł Tomasz Kulesza
Warszawa, dnia 7 stycznia 2008 r.
Gunia i Zulka&Fruzia
Obrazek Obrazek

GuniaP

Od: Czw sie 05, 2004 20:34

Post » Pon lut 18, 2008 13:14

to straszne :cry: nie miałam odwagi obejrzeć Interwencji :(
a czy na miau są watki kotów z Orzechowców ?
ja niestety nie mogę się dołożyć do sterylizacji :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pon lut 18, 2008 16:19

koszmar :( :(
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Pon lut 18, 2008 17:01

Pozwoliłam sobie na dodanie kodów i zmniejszenie banerka dla tych co nie mają za dużo miejsca w podpisie :

Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://tiny.pl/ll9t][img]http://iup.in/img/guest/or1.gif[/img][/url]

Prosimy o wklejanie banerka do podpisu :ok:
ObrazekObrazek

amyszka

Post » Wto lut 19, 2008 8:32

Czy to się nigdy nie skończy?Dramat zwierząt,którym ludzie zgotowali taki los?To się zemści!

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lut 19, 2008 12:22

Techniczne pytanie ze strony wpłacacza pieniędzy - czy na przelewie dodać jakiś specjalny dopisek, bo widzę, że konto ogólne jest?

psychonaut

Od: Czw sty 24, 2008 11:35

Post » Wto lut 19, 2008 21:31

Dopisek : "Na Schronisko Orzechowce"
Gunia i Zulka&Fruzia
Obrazek Obrazek

GuniaP

Post » Śro lut 20, 2008 18:33

podrzucę bo ważne
ObrazekObrazek

amyszka

Post » Śro lut 20, 2008 19:47

Dzisiaj zostały wysterylizowane 2 suczki, jutro mają mieć zabieg następne 3. Każda bedzie mieć w uchu tatuaż.
Bardzo prosimy kupujecie cegiełki... chociaż po jednej.
Gunia i Zulka&Fruzia
Obrazek Obrazek

GuniaP

Post » Czw lut 21, 2008 22:53

Od wczoraj wpływają na konto pieniążki na sterylki. Ponieważ nie wiem, who is who, who z jakiego forum, wymienie wszystkich Ofiarodawców:

Agnieszka Cz. - 150,00 zł ( dopisek "na psiaki"- myślę, że chodzi o Orzeszki, ale jeśli przeczyta, niech sprecyzuje)
Agnieszka P. - 150,00 zł
Marta G.- 5,00 zł (cegiełka)
Katarzyna Sz.- 20,00 zł
Monika W. 15,00 zł (cegiełka)
Katarzyna S.-N. 30,00 zł
Mariola Cz. 100,00 zł (cegiełki) (pisała- śle jeszcze karmę)
Krzysztof J. 15,00 zł. (na psiaki ??)

Barzdo dziękujemy Ofiarodawcom i prosimy o więcej

Dopisek z 27.02:

Bardzo dziękuję kolejnym Ofiarodawcom:

......P - 20,00 zł
Aneta G. - 30,00 zł.
........ P. - 50,00 zł
Lutek B. - 50,00 zł.
....... S. - 10,00 zł.
Dorota P - 10,00 zł.
Adam S. - 50,00 zł.
Kasia O. - 10,00 zł.
Agnieszka Sz.- 50,00 zł.
Anna C. - 25,00 zł.
Agnieszka G.- 20,00 zł.
Paulina P. - 20,00 zł.
Marta B. - 20,00 zł.
Agnieszka M.- 20,00 zł.
Ostatnio edytowano Śro lut 27, 2008 9:32 przez agnes_czy, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

agnes_czy

[następna]