Ramzes w nowym domu - jak "dogadać" koty? str 3

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lut 04, 2008 23:36 Ramzes w nowym domu - jak "dogadać" koty? str 3

Zadzwoniła do mnie cioteczka z prośbą o pomoc. Jej znajoma psiara, mieszkająca w W-wie, przygarnęła kota w opałach - znalazła go przywiązanego sznurkiem do ogrodzenia, więc wzięła. Wszystko pięknie, niestety jej pies, sunia ze schroniska, kota traktuje jak maskotkę i tarmosi tak, że aż futro fruwa. Postaram się wywiedzieć więcej, bo z ową panią osobiście nie rozmawiałam, ale z relacji wynika, że jest coraz gorzej, a Pani pracuje i nie chce zamykać jednego zwierza w jednym pokoju, drugiego w drugim.
Kociasty nazywa się Ramzes, wygląda rasowo, wg weterynarzy ma trochę ponad rok, jest kastrowany. Do wzięcia z całą wyprawką.
Oto zdjęcia - średniej jakości, bo robione komórką:
Obrazek Obrazek
Więcej o sytuacji Ramzesa w przedostatnim poście na str. 1

A może w okolicy (Mokotów zdaje się) jest zwierzęcy behawiorysta, który przekona psa, że dom z kotem jest fajny?

Ramzes dołączył do Felka :)
Ostatnio edytowano Pon lut 25, 2008 2:27 przez Mag, łącznie edytowano 7 razy

Mag

Od: Pon sie 23, 2004 14:55

Post » Pon lut 04, 2008 23:54

Kocisko cuuudo.. :love:

Wysłałam Ci pw.. :D
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Wto lut 05, 2008 0:08

aamms czujna jak ważka! 8)
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Wto lut 05, 2008 0:41

Co za %#%& przywiązuje kota do płotu?!
Sprawdziłabym, czy ma chipa, może tak uda się odnaleźć właściciela/hodowcę? Skoro kastrowany, to może był oddany na tzw. kolanka? macki aamms sięgają wszędzie :wink:
Obrazek
tornado w Alabamie;P

Blond Tornado

Od: Pon cze 13, 2005 1:29

Post » Wto lut 05, 2008 0:48

No przestańcie.. bo jeszcze mi się też oberwie za zainteresowanie raso-perso-podobnymi.. :oops: :?

A pw dotyczyło kociej behawiorystki.. :D
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Wto lut 05, 2008 0:53

aamms pisze:No przestańcie.. bo jeszcze mi się też oberwie za zainteresowanie raso-perso-podobnymi.. :oops: :?

Ciekawe, kto by na Ciebie rączkę podniósł? Zaraz by mu uschła :lol: :wink:
Obrazek
tornado w Alabamie;P

Blond Tornado

Od: Pon cze 13, 2005 1:29

Post » Wto lut 05, 2008 6:16

Kot przepiękny! Proszę uważać na Gonię!!!!! :evil:
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Wto lut 05, 2008 8:21

śliczny
ObrazekObrazek

mumka27

Od: Pon gru 03, 2007 18:35

Post » Wto lut 05, 2008 8:37

chwila chwilunia
w moim domu rodzinnym byly i psy i koty
i byl pies nadmiernie kochajacy koty
jak sie kot daje trarmosic to krzywda mu sie nie dzieje
Kot ma łapę z pazurami
potrafi psa skarcic
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Wto lut 05, 2008 8:37

biamila pisze:Kot przepiękny! Proszę uważać na Gonię!!!!! :evil:

o to to
zawsze moze zmienic nicka .....
Moje koty
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Post » Wto lut 05, 2008 11:24

BarbAnn pisze:chwila chwilunia
w moim domu rodzinnym byly i psy i koty
i byl pies nadmiernie kochajacy koty
jak sie kot daje trarmosic to krzywda mu sie nie dzieje
Kot ma łapę z pazurami
potrafi psa skarcic

No właśnie też mnie to dziwi, ale mam na razie relację przez cioteczkę, więc nie mogłam dopytać. Ale dlatego mam nadzieję, że behawiorysta zdoła coś z tą sytuacją zrobić - jednak jeśli wzięta ze schroniska sunia była wcześniej "ulicznicą", to obawiam się, że stosunku do kotów chyba nie zmieni.
Cioteczka by zresztą sama kociastego wzięła, ale jej mocno wiekowa pannica na widok kotów nagle nabiera wigoru - kot w jej mniemaniu służy do tego, by za nim biec. Wątpię, żeby wiedziała co dalej, bo na szczęście żadnego nie udało się jej dogonić. A to też ulicznica, która pewnego dnia zamieszkała pod ciotki furtką.

Co do wyadoptowania Kota - rasowato wygląda (zaraz to zresztą wywalę z tematu wątku, żeby nie przyciągało uwagi), więc chyba nie będę zamieszczać nigdzie ogłoszeń (może jedynie na Białobrzeskiej?) i nie ukrywam, że ewentualny nowy dom musi zyskać Waszą aprobatę.

Mag

Post » Wto lut 05, 2008 12:26

u mnie jest odwrotnie to kot daje popalić psu wcale nie małemu.Mieszko ma wrodzona awersję do psów czemu wcale sie dziwię ale problem został rozwiązany na noc i wtedy gdy wychodzimy na dłużej z domu kot wedruje do pokoju syna.Kot jest cudowny wygląda norwegowato ,ale ja jestem stuknieta na pkt.kotów z długa sierscią.Obiecałam mężowi że Mieszko bedzie ostatnim w naszym domu.
Obrazek

ezra

Od: Nie cze 25, 2006 18:22

Post » Wto lut 05, 2008 14:48

ezra pisze:u mnie jest odwrotnie to kot daje popalić psu wcale nie małemu.Mieszko ma wrodzona awersję do psów czemu wcale sie dziwię ale problem został rozwiązany na noc i wtedy gdy wychodzimy na dłużej z domu kot wedruje do pokoju syna.Kot jest cudowny wygląda norwegowato ,ale ja jestem stuknieta na pkt.kotów z długa sierscią.Obiecałam mężowi że Mieszko bedzie ostatnim w naszym domu.

obok tematu.....to ty masz tego lodowkowego kota :)
Moje koty
Haters gonna hate

BarbAnn

Post » Wto lut 05, 2008 21:34

garść nowych informacji:
- Ramzes nie był przywiązany, ale przycupnięty w rynnie - wyglądał, jakby go tam ktoś zostawił i kociasty zestresowany tak siedział
- weterynarz nie sprawdził, czy jet chip, ale obecna właścicielka pytała na osiedlu i rozglądała się, czy nikt nie wywiesił ogłoszeń.
- był już wykastrowany, zanim trafił do nowego domu, ma prawdopodobnie trochę powyżej roku, jest norwegowaty.
- lubi inne zwierzęta, chętnie się z nimi bawi - z psami również, niestety nie z sunią, z którą mieszka.
- Sunia traktuje go jak maskotkę, to znaczy bezlitośnie tarmosi, wiesza się na nim - a on leży i co najwyżej miauknie do pani, żeby go ratowała. jeśli ucieka, to gonitwa trwa przez całe mieszkanie.
- prawdopodobnie był w towarzystwie innych kotów - czasami w zabawie czy głaskany chwyta zębami za dłoń (ale nie na tyle mocno, żeby zostawić ślady), wystarczy nie ruszać dłonią i puszcza
- pani Ramzesa miała i koty i psy, także w jednym domu, ma więc doświadczenie w radzeniu sobie ze zwierzakami.
- rodzina już zakocona :)
- kotek je RC, nawet woli suche od mokrego, prawdziwy ewenement
- Wkrótce w domu potrzebny będzie spokój (niewielki metraż, osoba leżąca, po której zwierzaki nie mogą ganiać).
- pani jest zdecydowana znaleźć mu dobry dom, nawet jeśli to potrwa - Ramzes nie trafi do schroniska.
Czas jednak nagli - sporo czasu spędza zamknięty i odseparowany od domowników, jest ryzyko, że zniechęci się do psów i "zdziczeje"

Kociasty by chyba idealnie pasował do mojej smarkuli, bo miałaby i towarzysza zabaw i wzór do naśladowania (trochę starszy, spokojny, kulturalny), ale ja czekam na decyzję Modjeski w sprawie Pana Kota :)

edit: myślę, że pani tutaj zajrzy i sprostuje, jeśli coś źle przekazałam, fora zwierzęcolubów nie są jej obce - udziela się na jednym z psich :)

Mag

Post » Śro lut 06, 2008 8:33

masz na mysli Sylwka w lodówce,Obrazek
Obrazek

ezra

Od: Nie cze 25, 2006 18:22

[następna]