Witajcie,
jestem pańcią kotki szylkretki adoptowanej z mieleckiego schroniska, o której nawet gdzieś tu na forum pisano.
To tak wspaniała drobinka, Mikrokota jak ją zwiemy.
Mamy poważny problem ze zdrówkiem malutkiej, ostatnio codziennie jesteśmy u weta.
Mała przyjechała do nas 10 dni po sterylce. Nie spodobała mi się miejsce operowania. Zawieźliśmy kotę w poniedziałek do naszego weta, oglądnął malą, stwierdził, że paskudzi się rana, tworzy się przetoka i najlepiej byłoby ją znowu otworzyć i oczyścić. Ale jak byście widzieli to maleńkie ciałko (niespełna 2,5 kg dorosłego kota...).
Dostawała co drugi dzień antybiotyk, miała zakładane lekarstwo do rany i nosiła kaftanik. W domu naświetlana była lampą Bioptron. Rana zagoiła się, ale....
zauważyłam, że Mikrokocie zaczyna powiększać się brzuszek, tak nienaturalnie. Wet zbagatelizował moje spostrzeżenia. Powiedzałąm też, że ona taka spokojniutka, jakby zwierzęcia w domu nie było, ale wet powiedział, że po zdjęciu kaftanika dopiero zacznie szaleć. Nic takiego jednak nie nastąpiło. Yakuza zaczęła tracić apetyt i coraz więcej spać... brzuszek powiększał się. Znów pojechałam do Weta. Zrobiliśmy badania krwi, oto wyniki:
WBC 15,8 GIGA/L
HGB 3,8 MMOL/L
RBC 4,67 TERA/L
HCT 23,5 %
MCV 50 FL
MCH 0,81 FMOL
MCHC 16,1 MMOL/L
BIOCHEMIA:
KREATYNINA W SUROWICY 0,49 MG/DL
MOCZNIK W SUROWICY 34,8 MG/DL
AZOT MOCZNIKA 16,3 MG/DL
BILIRUBINA CAŁKOWITA 3,06 MG/DL
BIAŁKO CALKOWITE 6,4 G/DL
AST 55 IU/L
ALT 24 IU/L
ALP FOSFATAZA ALKALICZNA 19 IU/L
brzuszek bolesny, temp. 39,3 stopnie, zażółcenie oczu i skóry wewnątrz uszu. Dostała leki plus witaminy (5 zastrzyków).
Na drugi dzień (wczoraj) pobraliśmy krew i robiony był test na FIP (wiem, że mało wiarygodny) wynik ujemny. Udało się pobrać mocz do badania (zareagowała oddaniem moczu podczas bolesnego zastrzyku).
temperatura 38,3 dalej bolesmość brzuszka. Próba zrobienia usg, ale mała bardzo reagowała bólowo. Prawdopodobnie zauważono
jakieś zmiany w pęcherzyku żółciowym.
wyniki badania moczu:
BARWA ŻÓŁTA
PRZEJRZYSTOŚĆ ZUPEŁNA
ODCZYN OBOJĘTNY (PH 7)
CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1.015
BIAŁKO 42 MG/DL
GLUKOZA NIE WYKRYTO
BILIRUBINA 6 MG/DL
UROBILIGEN 12 MG/DL
AZOTYNY NIEOBECNE
LEUKOCYTY 500 UL
ERYTROCYTY NIEOBECNE
OSAD:
NABŁONKI WIELOKĄTNE NIELICZNE W POLU WIDZENIA, LEUKOCYTY POKRYWAJĄ POLE WIDZENIA, NIELICZNE PASMA ŚLUZU
Dziś idziemy ponowić usg u drugiego weta.
Yakuza malutko chodzi, nie skacze, widać, że przy takich ruchach boli... Je jak ptaszynka. Śpi prawie cały czas. Jest teraz ze mną w pracy i cały dzień leży na biurku przytulona mocno do mnie...
Co się z nią dzieje? Kto mi pomoże? Jakoś widzę, że wet jak dotej pory nie ma pomysłu....