Historia wyjątkowego kota/ FOTY KOTA

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro sie 08, 2007 17:23 Historia wyjątkowego kota/ FOTY KOTA

Oto krótka opowieść dla prawdziwych kociarzy- nie nadaje się dla "ludzi okaleczonych psychicznie"- czyli takich, którzy nie rozumieją, jak magicznym stworzeniem jest zwykły kot:).

Jak zwykle w czas urlopów- na moim podwórku pojawił się kot. Strasznie zabiedzony, chudy szkieletorek, powłóczący tylnią łapką biedak.
Wet obejrzawszy zwierzę powiedział wprost- że wygląda jak ofiara ludzkiego okrucieństwa.

Nie wdając się w drastyczne szczegóły diagnostyczne (naprawdę, nie chcę tu epatować okrucieństwem ludzkim...)- udostępniłam kotu piwniczkę, wyleczyłam, karmię i poznaję. Zadałam sobie trudu, by odszukać właścicielkę kota- okazała się być jedną z moich niezaprzyjaźnionych, byłych sąsiadek. To elegancka Pani w średnim wieku, która wyprowadziła się z centrum Łodzi do pięknego domu pod miastem. Gdy poinformowałam ją radośnie, że jej kot znajduje się na podwórku pod moją opieką (miałam nadzieję, że się kobieta ucieszy)- usłyszałam, że taki zwykły bury kot nie pasuje do jej nowego domu. Że teraz ma rasowego syberyjskiego (maluszek z papierami)- a jak chcę sobie jej byłego kota wziąć- to jej to nie obchodzi- bo jej ten kot już nie interesuje. Wtedy właśnie dowiedziałam się jak to "zwróciła dzikiemu zwierzęciu wolność w łagiewnickim lesie". Kota wywiozła do lasu, wykopała go tam (stan tylnych łap opowiedział tu wiele)z luksusowego lexusa (bo "przecież będzie mu tam lepiej- da sobie świetnie radę na wolności i na pewno będzie szczęśliwszy"). Nie to jest jednak sednem sprawy. Otóż- ów biedak- sobie tylko znanym sposobem- przywlókł się na swoje podwórko z tego lasu. Szedł chyba wiele dni- nieznaną drogą. Mimo wyrzucenia kopem z samochodu swojej ukochanej pani wrócił do niej- bo myślał, że ona na niego czeka...

Najpierw czekał na nią. Codziennie. Mnie traktował jako substytut. Pokazywał gdzie mieszka i nie rozumiał, dlaczego nie chcę go tam po prostu wpuścić. Ale gadał do mnie, tulił się i żalił. Potem zwątpił, zobojętniał, spał na maskach aut. Wreszcie zaczął integrować się z innymi kotami przychodzącymi na podwórko do mojej "mikrostołówki kociej". Próbował dołączyć do szarej kotki bengalskiej, która tutaj rezyduje... Dogaduje się z innymi kotami świetnie- zaczepia ludzi, gada, przymila się... Taki to kot.

Zawsze mądrze i długo patrzy mi w oczy- jakby rozumiał wszystko. Niestety- nie mogę wziąć go do domu- z wielu względów. Ale wiem, że zasługuje na wspaniały dom. Mogą być w nim inne koty- nawet pies (z moim psem zakumplował się od razu). Koniecznie musi być w nim przede wszystkim mądry i empatyczny człowiek.

Kot był bardzo zabiedzony. Teraz jest już wyleczony - nie utyka (nóżka jest już wyleczona), jest w pełni sprawny neurologicznie i wpyla jak najęty- mam więc nadzieję, że niebawem przestanie wyglądać jak szkieletorek (było strasznie nędzne ciałko- a na kościach można było koncert grać jak na cymbałach). Tylko futerko- nędzne, jakby kota nikt nie karmił bardzo dawno- teraz już wypiękniało i troszkę maskuje zapadnięte boczki...
Teraz jest już lepiej- mam nadzieję, że wkrótce będzie z Burego wielki przystojniak.
Całymi dniami przebywa na mojej posesji, zna się na zegarku (zawsze wie, która godzina i o których godzinach jest miseczka, a o których głaski).

Kot jest dorosły, na pewno skończył rok, półtora... Strasznie miły. Całkowicie udomowiony. Korzysta z kuwetki, jest zdrowy na ciele- a czy rana w serduszku złamanym przez człowieka się zagoi- zapewne tak, jeśli jakiś prawdziwy człowiek go pokocha. Rasa europejska- kot stanowczo nie dla snoba- bo prócz mądrych oczu, wybitnego charakteru, wielkiej mądrości i przymilności nie wyróżnia się jakoś szczególnie. Bestia nakolankowa, barankująca, gadająca i przymilna. Ja uważam, że jest cudny.

Może jakiś mądry i obdarzony wrażliwością nowy człowiek zechce go przygarnąć? Tę kwintesencję kociej godności, mądrości i pięknego charakteru. Bury zasłużył na lepszy los w nowym domu.

Jeśli ktoś chciałby dać Buremu szansę- proszę o kontakt mailem na adres salome [USUN TO] @o2.pl - proszę z adresu usunąć spacje i część [USUN TO] przed skorzystaniem. Można też pisać w tej sprawie w tym wątku- na forum- lub na PW-- w razie potrzeby skontaktuję się natychmiast z osobą zainteresowaną. Odległość to nie problem- mogę kota dowieźć osobiście- albo zorganizować transport- ważne, żeby Człowiek był fajny:).

Fotki Burego są chwilowo tu (wieczorem wstawię ją na zaprzyjaźniony serwer w dużym powiększeniu- a potem dołożę następne zdjęcia kota):

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=664&w=66900488

Dokładam- jak obiecałam- foty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bury to kot dla wyjątkowego człowieka. Może zamieszkać wśród innych kotów, oraz z psem.

Monika
Ostatnio edytowano Śro sie 08, 2007 21:46 przez m_orsetti, łącznie edytowano 2 razy

m_orsetti

Od: Czw cze 01, 2006 12:51

Post » Śro sie 08, 2007 19:39

Biedne kocisko .Jakbym dorwala te babe to... :evil: Ale nic to ...wyrzadzona krzywda zawsze predzej czy pozniej wraca... :twisted:

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Śro sie 08, 2007 19:43

popieram hop :evil:
BERCIK Obrazek

iza26

Od: Czw lut 15, 2007 22:20

Post » Śro sie 08, 2007 20:03 Teraz dla kota wazny dom

A babę mam w .... głębokim szacunku.

Los zawsze oddaje to co my dajemy innym- zwłaszcza słabszym i mniejszym od nas. Tak już jest świat urządzony.

Monika

m_orsetti

Post » Śro sie 08, 2007 20:28 nowe foty Burego

Ostatnio edytowano Śro sie 08, 2007 20:38 przez m_orsetti, łącznie edytowano 1 raz

m_orsetti

Post » Śro sie 08, 2007 20:28

Bury przypomina mi mojego Łatka, tylko ja niestety nie znam jego losów.
Trzymam kciuki za nowy dom, żal kociny.

kavala

Od: Pt lip 27, 2007 21:28

Post » Śro sie 08, 2007 20:37

przepiękny, cudek... a babsko zgarnie swoją karmę!
gg 4874246

maua

Od: Śro sty 31, 2007 9:45

Post » Śro sie 08, 2007 20:53

jaki cudny
zawsze chciałam mieć takiego 'zwykłego' burasa
ale mam juz cztery inne ...
jeżeli jest taka potrzeba mogę wspomóc kota finansowo
ObrazekObrazek

irma_g

Od: Pt gru 09, 2005 20:23

Post » Śro sie 08, 2007 20:58 Dziekuje- nie ma potrzeby wsparcia finansowego

irma_g pisze:jaki cudny
zawsze chciałam mieć takiego 'zwykłego' burasa
ale mam juz cztery inne ...
jeżeli jest taka potrzeba mogę wspomóc kota finansowo

Bardzo dziękuję za finanse- nie trzeba- dajemy tu radę ze wszystkim:). Jedyny kłopot to dom.

Jeśli zdecydujesz, że chcesz piątego- mądrego kota- Bury dostanie to, o czym marzy, a ja będę szczęśliwa, że cudownie trafił...

W końcu- co za różnica ilościowa 4- czy 5- a jakościowa- taka że hoho:)

Z wielkim szacunkiem
Monika

m_orsetti

Post » Czw sie 09, 2007 10:08 Bury ma się coraz lepiej

Bury kradnie serce. Dziś zrobię mu nowe foty- bo ładnieje z każdym dniem:). Bardzo się tym cieszę.

Oczywiście- szukamy domku:)

Monika

m_orsetti

Post » Czw sie 09, 2007 10:18

Piękny ten Bury, śliczny biały śliniaczek ma! :1luvu:

kavala

Od: Pt lip 27, 2007 21:28

Post » Czw sie 09, 2007 10:55 fraczek- nie śliniaczek:)

On ma bury fraczek- a na gorsiku wystaje biała koszula:)- elegant prawdziwy:).

Monika

m_orsetti

Post » Czw sie 09, 2007 11:01

Kot przepiękny!!!! uwielbiam takie koty!!!!! mam nadzieję,że babsko dostanie febry na pupie i plecach i odejmie jej ręce żeby nie mogła się podrapać ,a jej leksusa i jej luksusowy dom pochłonie trąba powietrzna omijając nową rasową kocinę :evil:

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Czw sie 09, 2007 11:11

biamila pisze:Kot przepiękny!!!! uwielbiam takie koty!!!!! mam nadzieję,że babsko dostanie febry na pupie i plecach i odejmie jej ręce żeby nie mogła się podrapać ,a jej leksusa i jej luksusowy dom pochłonie trąba powietrzna omijając nową rasową kocinę :evil:

rotfl :)))

Bardzo ciekawe życzenia:)

Serdeczności
Monika

m_orsetti

Post » Czw sie 09, 2007 11:45

kochany :)

mantra

Od: Czw maja 17, 2007 14:46

[następna]