Mały Kiciek--zdjecia-schr.Katowice

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 28, 2007 10:27 Mały Kiciek--zdjecia-schr.Katowice

mam połtora miesięczna czarna kotke.
Wzielam ja ze schoniska.

W związku z tym ze takiego malucha nie miałam proszę o instruję obługi smarkatego .

Mam gerberka, karmie go strzykawką, jakie mleko..czytałam że w proszku, mam ale przeterminowane :(
co z kuwetka....
Jak wygląda profesjonalne masowanie brzuszka..itd....
I chyba musze pozatykać wszystkie dziury...

No i oczywiście szukamy domku

\Corka przelozyla kociaka do koszyczka i opatulila go kocykiem teraz smacznie spi........:)

Obrazek
Na zdjęciu wyszedł duży.... :twisted:
Ostatnio edytowano Śro maja 02, 2007 6:00 przez iwona_35, łącznie edytowano 10 razy
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Sob kwi 28, 2007 10:33

Iwona, 6-tygodniwoego kota nie trzeba w ogóle karmić mlekiem, wręcz odwrotnie - nie jest to w ogóle wskazane. Poza tym w tym wieku powinien bez problemu jeść sam.
Zamiast gerbera ugotuj mu po prostu trochę drobiu i posiekaj drobniutko. Gerber to raczej rozwiązanie awaryjne albo dla 3-tyg. kotów, które karmi się strzykawką. 6-tyg. kotek spokojnie może jeść mięso z ryżem, karmę dla najmłodszych - np. RC Babycat albo Purinę Kitten. W tym wieku kot załatwia się sam, możesz mu co najwyżej robić masaż brzucha po jedzeniu.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Sob kwi 28, 2007 10:34

Gratuluję decyzji :D
odchowanie takiego malucha daje bardzo dużo satysfakcji i radości.
Mleko: najlepszy jest Mixol w proszku rozdrabniany w ciepłej wodzie i podawany właśnie strzykawką, dopuszczalny jest też płynny Conv.
Po karmieniu najlepiej wziąść łobuza na kolana, najpierw rozkładając na nich jakąś ściereczkę, i masować brzuszek zwilżonym ciepłą wodą gazikiem, kociak pewnie się będzie wyrywał, bo z reguly im to się nie pododoba, ale tak ze 20 minut trzeba go pomęczyć.
Pierwsze kupki mogą być brzydkie, bo zmiana pożywienia zawsze powoduje sensacje, a on wcześniej był przy matce?
Najlepiej smarka trzymać w łazience, tam najłatwiej zapanować nad przestrzenią no i posprzątąć.
Co do kuwetki: małą kuwetkę zrobioną na przykład z blachy do ciasta można napełnić trcohę zużytym żwirkiem tak, żeby mały czuł zapach innych kotów i sadzać go tam właśnie po masowaniu, szybko załapie.
No i powodzenia.
Bardzo dużo wiadomości znajdziesz w wątku Agi86 o Hakerku.
:ok:
EDIT: nie doczytalam, że ma 6 tyg, myślałam, że mniejszy :)
można wprowadzać w tym wieku jedzenie stałe, ale rozmoczone, RC babycat chwalę sobie bardzo.
Masowanie chyba nie zaszkodzi jednak :)
Obrazek
Nie ma Sopelka :(

tanita

Od: Śro lip 27, 2005 22:17

Post » Sob kwi 28, 2007 10:37

tanita pisze:Gratuluję decyzji :D
odchowanie takiego malucha daje bardzo dużo satysfakcji i radości.
Mleko: najlepszy jest Mixol w proszku rozdrabniany w ciepłej wodzie i podawany właśnie strzykawką, dopuszczalny jest też płynny Conv.
Po karmieniu najlepiej wziąść łobuza na kolana, najpierw rozkładając na nich jakąś ściereczkę, i masować brzuszek zwilżonym ciepłą wodą gazikiem, kociak pewnie się będzie wyrywał, bo z reguly im to się nie pododoba, ale tak ze 20 minut trzeba go pomęczyć.
Pierwsze kupki mogą być brzydkie, bo zmiana pożywienia zawsze powoduje sensacje, a on wcześniej był przy matce?

Tanita, to co piszesz, dotyczy 2-3 tygodniowego kotka.
Ten maluch ma 6 tygodni i powinien już jeść stały pokarm. Ewentualnie uzupełniany wysokowydajnym Conv. Ale mleka nie musi jeść.
Gdyby to było mleko matki, to jasne, że fajnie byłoby żeby dosysał jako uzupełnienie, ale substytuty nie są mu już potrzebne...

janykiel

Od: Wto lip 05, 2005 19:54
Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

Post » Sob kwi 28, 2007 10:42

Koty zwykle uczą się jeść w wieku 3-5 tygodni :)

edit: doczytałam edit ;)
Ostatnio edytowano Sob kwi 28, 2007 10:44 przez ryśka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Sob kwi 28, 2007 10:42

za dlugo spałam i źle przeliczyłam miesiące na tygodnie :lol:
zresztą napisałma już sprostowanie w I poście
Obrazek
Nie ma Sopelka :(

tanita

Od: Śro lip 27, 2005 22:17

Post » Sob kwi 28, 2007 10:43

Jasne ze tak ,to juz duży kotek ,powinien jeść sam ,a nawet musi.
Moje około 4 tyg. maluszki pija jeszcze ze strzykawy lub smoka ale już ciumkaja ze spodka namoczonego RC Wening .
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob kwi 28, 2007 10:44

tanita pisze:za dlugo spałam i źle przeliczyłam miesiące na tygodnie :lol:

Kto późno wstaje ten tygodni dodaje :twisted: :lol:

janykiel

Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

Post » Sob kwi 28, 2007 10:45

Iwona :king:
Podstawowe informacje o opiece nad maluszkami są na stronie Fundacji Kot :arrow: http://www.fundacjakot.pl/content/view/48/46/
Ja z nich korzystałam jak miałam maluszki :)

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Sob kwi 28, 2007 10:58

Z tym samodzielnym jedzeniem to nie zawsze 6 tyg kociak potrafi.
Nie wiem jak był karmiony do tej pory, jeżeli był na mleku to mu od razu go nie odstawiaj tylko stopniowa tj. zastąp jeden posiłek czym innym. Nie wprowadzaj rożnych potraw na raz. My na zalecenie wetki wprowadzaliśmy nowy produkt raz na tydzień i jeżeli był przez Hakera tolerowany - nie miał rozwolnienia, zaparcia itp. to wprowadzaliśmy coś nowego.
Poniewaz Haker był do 6 tygodnia życia na mleku w proszku Mixol to nowe produkty wprowadzaliśmy razem z mlekiem. Czyli np.chrupki ( RC dla kociąt od 4 tygodnia) przy pierwszej próbie namoczyliśmy w mleku.
Haker nie lubi kurczaka wolał ( i woli do dnia dzisiejszego) mięso z indyka.
wody nie pił do 4 miesiąca, pił mleczko dla kotów Klara lub Gimpet . Ja osobiście wolałam Gimpet szklana zamykana butelka dłużej można ją był przechować w lodówce po otwarciu. Jest niestety droższa niż Klara, ale Klara z reguły po 2 dniach było już nie do picia.

Brzuszek masowałyśmy długo delikatnie okrężnymi ruchami. Haker to uwielbiał. Jak miał problemy z qoo - zaparcie to mokrym wacikiem drażniłyśmy odbycik.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Sob kwi 28, 2007 11:02

A kotek jest cudny :D i stanowczo dużo mniejszy niz na zdjęciu.
Energiczny chłopak z niego :) ,(takie cos mam przeczucie,ze chłopak, bo oględziny były bardzo pobieżne)
No i oczywiscie czarnuszek :wink: ,cos na Sląsku koty ciągle do węgla chcą sie upodobnić.
Iwona :ok:
jakby, trzeba było do weta jechać,to wiesz :wink:

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Sob kwi 28, 2007 11:11

Mleko Klara lub Gimpet to zupełne nieporozumienie. Ma zupełnie nie takie proporcje, jak trzeba dla kotów. Po prostu sztucznie zredukowano w nim poziom laktozy. I tyle. To smakołyk. Zastępowanie nim jakiegokolwiek elementu diety to nieporozumienie.

Mięso indyka jest genralnie lepsze dla kocięcia bo jest tłustsze niż np. filet z kurczaka. Drobno posiekane gotowane z ryżem, lub nawet surowe, uprzednio sparzone, a potem posiekane drobniutko.

Co do kuwetki, z ostrożności na początek dałbym drewniany żwirek na jakąś niewysoką kuwetkę, tackę, czy coś takiego. Niewielkie kuwety foto sie sprawdzają doskonale.

Masowanie już Ci dziewczyny opisały. Na pewno nie zaszkodzi.

janykiel

Post » Sob kwi 28, 2007 12:27

Przeczytałam wszystko bardzo uważnie, wielkie dzięki .....wyszłam z prawy :twisted:

Kotek na razie spi, humor mu dopisywał, bawił się wszystkim co mozliwe.

Zobaczymy co dalej.....jak się obudzi..

Śpi w koszyczku, wygląda jak jajko wielkanocne :D
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
Obrazek

iwona_35

Post » Sob kwi 28, 2007 12:42

Iwonka, Ty mnie wprawiasz po prostu w osłupienie... Dziewczyno,niski pokłon ode mnie :king:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Sob kwi 28, 2007 14:55

Przytargałam smarkatą do domu mój TŻ nie wiedział.....jedynie na pw moge napisać co musiałam zrobic aby nic nie gadał :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :D :D :D :D
Słuchajcie robi do kuwetki.........sukces
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
Obrazek

iwona_35

[następna]