Zmiany - 2007

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Sob gru 30, 2006 0:05 Zmiany - 2007

Witam,

oto zmiany, które czekają nas w nowym roku:

FPL
Najbardziej widoczną zmianą jest dodanie kodów paskowych do dokumentów wydawanych przez FPL. Zmiana ta ma na celu usprawnienie obsługi przesyłek z biura do klubów, docelowo będzie też dostarczać danych potrzebnych do wystawienia rachunku.
Kod stanowi dodatkowe zabezpieczenie dokumentu, ułatwia też sprawdzanie danych kota (mioty, tytuły) za pomocą serwisu http://rodowody.felispolonia.pl (opcja kod paskowy)
Zmiana ta nie nakłada na kluby obowiązku posiadania skanerów kodów paskowych, do tych samych informacji można dotrzeć starą metodą - podając numer rodowodu oraz SN.

WYSTAWY
Wprowadzono drugą możliwość zdobycia tytułu GIC/GIP i EC/EP,
GIC/GIP - 8 certyfikatów, 4 różnych sędziów, 2 kraje
EC/EP - 11 certyfikatów, 6 różnych sędziów, 2 kraje
Biuro rodowodowe od 1 stycznia przyjmuje wnioski zarówno w nowym jak i starym trybie.

Uznano rasy DSP i PEB (DSP będą oceniane w grupach jak do tej pory SPH)

SPH będą oceniane w jednej grupie (czyli kolory wszystkie razem)

Wprowadzono zmiany w standardzie ras:
CRX, SIA, OSH, RAG, SIB, EUR, TUA (dokładne informacje na stronach FIFe)

KOLORY
Jak co roku zmiany są też na liście kolorów uznawanych przez FIFe:
http://www.fifeweb.org/wp/lib/lib_current.html
(np. pręgowanie 21 będzie mogło występować tylko u kotów: bez włosa, point, oraz z bielą 01 lub 02)

CHIPY
Wszystkie koty hodowlane i wystawowe muszą posiadać mikroczip, od 2007 rejestracja mikroczipu w bazie rodowodowej będzie możliwa tylko na podstawie kserokopii książeczki zdrowia lub paszportu (strona z danymi kota i kodem paskowym z numerem)
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Sob gru 30, 2006 17:19

Witam
Mam pytanie dotyczące chipów.
1. Dlaczego rejestracja chipów tylko na podstawie kserokopii książeczek zdrowia lub paszportów? Przecież pasek z numerem kota jest też na rodowodzie i kserokopia rodowodu z wklejonym paskiem też może być podstawą dokonania wpisu.
2. Piszesz tu o rejestracji chipa w bazie rodowodowej czy nie wystarczy np. nalepienie paska z numerem chipa na jedną pierwszą karate miotu i na tej podstawie nanieść stosowne zmiany w bazie rodowodowej.
3. Piszesz koty wystawowe i hodowlane czy to oznacza, że chipowane mają być wszystkie koty uczestniczące w wystawie wraz z miotami, klasą 12 i 11, kastraty i koty domowe oraz czy to oznacza, że obowiązek chipowania kotów występuje nawet, gdy kot w danym momencie nie spodziewa się potomstwa. Czyli bez chipa traci licencje hodowlaną.

Jerzy Pietrzok

aza

Od: Czw kwi 28, 2005 9:15

Post » Sob gru 30, 2006 19:26

1. Paski zazwyczaj znajduja sie w ksiazeczkach/paszportach, czasami hodowca nie dostaje nic na zapas (chipy z 4 paskami, 3 dla weta 1 dla wlasciciela)

2. wlasciwie zawiera sie w p. 1, (ksero chyba problemem nie jest ?)

3. koty biorace udzial w wystawach wszystkie + hodowlane (kocur i kotka)
Chipy nie maja nic do licencji hodowlanych, ich numey maja sie znajdowac na rodowodzie u matki i ojca kociat.

co do rejestracji, jestem na wiekszosci wystaw w PL, mozna w wolnym czasie podejsc do sekretariatu i zarejestrowac chip ;)

Czy chip kota znajduje sie w bazie mozna sprawdzic tutaj: http://rodowody.felispolonia.pl/index.php?r=8
Obrazek

lrafal

Post » Sob gru 30, 2006 19:43

Czy nakaz, aby wszystkie koty biorące udział w wystawach były zachipowane jest nakazem FIFe czy to wewnętrzne zarządzenie FPL?. Może coś przeoczyłem, ale wydawało mi się, że nakaz chipowania dotyczy tylko rodziców kotów i to z zastrzeżeniem że nie dotyczy to kocurów pochodzących ze związków nie zrzeszonych w FIFe.
Pytałem o licencje hodowlane gdyż wydaje mi się, że kot hodowlany to kot posiadający licencje hodowlaną. Kot hodowlany nie musi być użyty do rozpłodu, ale mając licencje jest kotem hodowlanym.

aza

Post » Sob gru 30, 2006 22:00

Licencje hodowlane to sprawa tylko i wyłącznie klubu, nic o tym nie mówi regulamin hod. FIFe. Jak kot zostaje ojcem/matka to musi mieć zgłoszony chip (w przeciwnym wypadku dokumenty zostaną odesłane jako niekompletne)

Z tego, co mi mówiono to wszystkie kluby FPL otrzymały ofertę na zakup, chipów i czytników, ceny są naprawdę przystępne (zwłaszcza samych chipów), jeżeli SKMKR nie dostał to mogę przesłać.
Obrazek

lrafal

Post » Sob gru 30, 2006 22:41

Nie wiem czy ŚKMKR otrzymał taką ofertę. Tu nie o to chodzi. Chodzi mi o to, aby jednoznacznie określić, które koty muszą być obowiązkowo chipowane. W ten sposób unikniemy nieporozumień. Podobnie wygląda sprawa chipowania kotów na wystawach. Z zapisów FIFe wynika, że oni zalecają, aby koty na wystawach były zachipowane. Zalecają a nie nakazują. Ja osobiście jestem zwolennikiem, chipowania kotów, ale mam wątpliwości czy powinno to dotyczyć klasy 12, miotów czy kastratów. Skoro FIFe nie wprowadziło takiego nakazu to sprawa ta powinna zostać jednoznacznie uregulowana w naszych przepisach. Pamiętać jednak należy, że w niektórych rasach kot 3 miesięczny a takie możemy wystawiać w klasie 12 jest naprawdę bardzo mały. Chipowanie takiego maleństwa nie jest przyjemne. Oczywiście może się mylę może źle odczytałem tekst na stronach FIFe. Dobrze by było, aby pojawiło się oficjalne tłumaczenie tego tekstu i przesłane do klubów lub opublikowane na stronach FPL stosowne wytyczne.

aza

Post » Sob gru 30, 2006 22:46

Postaram sie zebrac te materialy i rozeslac do klubów.
Obrazek

lrafal

Post » Sob gru 30, 2006 23:18

moje kocięta ostatnie były czipowane w wieku 8 tygodni - nawet nie zauważyły

a miot do gigantów gabarytowych raczej nie należał

może to kwestia umiejętności lekarza 8)
almathea
http://www.almathea.com.pl
smoke & solid & cameo persian cattery
FIFe & CFA registered

almathea

Od: Pt kwi 29, 2005 8:25

Post » Sob gru 30, 2006 23:51

a co z kocurami poza FIFE? jesli wybieram do pokrycia mojej kotki kocura spoza FIFE, a on nie ma chipa?
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Sob gru 30, 2006 23:52

myślę, że rozmówcy chodziło o CRX i DRX - a to naprawdę w wieku 12 tygodni dwukrotnie nawet mniejsze kotki od kuzynów innych ras :wink:
Ave

Post » Nie gru 31, 2006 0:19

podkochując się cichutko w "chudzinkach" , nie mam bardzo czesto okazji podejrzeć na wystawie takich tuż-3-miesięcznych.

Więc jeśli tych "okruszków" nie zabiera się na wystawę tuż po ukończniu 3 miesięcy, to wcale nie ma przymusu chipowania.
A jeśli ktoś chce sprzedać maleńkiego , 3 miesięcznego - to przecież wystarczy , aby chipy mieli jego rodzice ...

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Nie gru 31, 2006 17:12

A co mam zrobić z kotką, której jeszcze nie zaczipowałam, a która jest ciężarna? Chyba okrucieństwem byłoby narażać ją teraz na taki stres. A jśli nie teraz to kiedy? Jak będzie karmić? Też bez sensu. Ale co w takim razie z rodowodami jeśli matka będzie bez czipa?
Wiem, że jestem sama winna tej sytuacji, bo o czipowaniu mówiło się od dawna, ale poradźcie mi co teraz powinnam zrobić?

Basiag

Od: Sob maja 27, 2006 19:57

Post » Nie gru 31, 2006 17:29

Basiu czipowanie nie jest jakoś specjalnie stresujące dla kota, moje kociaki czipowałam w wieku 10 tygodni, bez znieczulenia.
Jeśli nie chcesz wieźć kotki do weterynarza, a to jest największy stres w tej sytuacji, to poproś weterynarza aby zaczipwał Ci kotkę w domu np. z pierwszymi szczepieniami kociaków.
Basienia

Post » Śro sty 10, 2007 22:10

lrafal pisze:Licencje hodowlane to sprawa tylko i wyłącznie klubu, nic o tym nie mówi regulamin hod. FIFe. Jak kot zostaje ojcem/matka to musi mieć zgłoszony chip (w przeciwnym wypadku dokumenty zostaną odesłane jako niekompletne)

Z tego, co mi mówiono to wszystkie kluby FPL otrzymały ofertę na zakup, chipów i czytników, ceny są naprawdę przystępne (zwłaszcza samych chipów), jeżeli SKMKR nie dostał to mogę przesłać.

Nie dostalismy niczego,bardzo proszę w imieniu Cat Clubu Pomerania Szczecin :-)
lrafal pisze:Postaram sie zebrac te materialy i rozeslac do klubów.

:lol:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Nie sty 14, 2007 12:48

aza pisze:Chodzi mi o to, aby jednoznacznie określić, które koty muszą być obowiązkowo chipowane.

Zapis w regulaminie mówi o obowiązku posiadania mikroczipa przez koty hodowlane, czyli na karcie miotu musi być podawany numer mikroczipa ojca i matki kociąt.

Koty na wystawach FPL - nie muszą mieć mikroczipow (być może zostanie to wprowadzone w FPL, ale nie wcześniej niż kwiecień-maj)

Oczywiście organizator wystawy-klub może zaostrzyć regulamin i wymagać mikroczipów już wcześniej.
Obrazek

lrafal

[następna]