DSM

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon paź 09, 2006 13:14 DSM

4.14 Distinguished Show Merit (DSM)

This title is only available at International Shows and is available to all adult cats, including neuters.

To obtain the title, the cat must win “Best in Show“ a minimum of 10 times. The shortest qualifying period possible is two years and one day between the first “Best in Show“ and the tenth. This is to prevent a cat becoming a DSM too quickly.

Artykuł 56 Regulaminu Wystawowego
Distinguished Show Merit (DSM)

O ten tytuł ubiegać się mogą koty dorosłe włącznie z kastratami uczestniczące w wystawach międzynarodowych. Na ten tytuł kot musi przynajmniej 10 razy zwyciężyć podczas BIS. Najkrótszy okres czasu między pierwszym a dziesiątym BIS wynosi dwa lata i jeden dzień, żeby kot mógł osiągnąć DSM.

pytanie moje to : czy wygrana BOS też liczy się ?????
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pon paź 09, 2006 13:34

Nie wiem, czy liczy się już, ale tegoroczne GA dodało informację, że do DSM liczy się zarówno BIS, jak i BOS. Nie ma informacji, ze ta zmiana ma wyjątkowo obowiązywać od razu, więc przypuszczalnie zacznie obowiązywać od 1 stycznia 2007.

"This title is only available at International Shows and is available to all adult cats, including neuters in class 1-10 + 14.

To obtain the title, the cat must win “Best in Show“ or ”Best Opposite Sex” a minimum of 10 times. The shortest qualifying period possible is two years and one day between the first “Best in Show“ or ”Best Opposite Sex” and the tenth. This is to prevent a cat becoming a DSM too quickly."

Punkty do tytułu DSM można zdobywać wyłącznie na wystawach międzynarodowych, o tytuł mogą ubiegać się wszystkie dorosłe koty włącznie z kastratami w klasach 1-10 + 14.

Aby zdobyć tytuł DSM, kot musi zdobyć "Best in Show" lub "Best Opposite Sex przynajmniej 10 razy. Najkrótszy okres czasu między zdobyciem pierwszego i dziesiątego tytułu "Best in Show" lub "Best Opposite Sex" wynosi dwa lata i jeden dzień; ma to na celu zapobieżenie zbyt szybkiemu uzyskaniu tytułu DSM.

(Pogrubienia oznaczają nowy tekst wprowadzony w paragrafie przez GA 2006).

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon paź 09, 2006 14:29

Ja proszę łopatologicznie...
Na jednej wystawie Bis i Bos jest liczony jako dwa tytluły?

Mam jeszcze pytanie co oznacza dokladnie BIC i BOV... :oops:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Pon paź 09, 2006 14:38

sylwiah2 pisze:Ja proszę łopatologicznie...
Na jednej wystawie Bis i Bos jest liczony jako dwa tytluły?

Mam jeszcze pytanie co oznacza dokladnie BIC i BOV... :oops:

Nie, Sylwia, pojedynczo. Tylko to oznacza, że jeśli kot zdobędzie BOS, to ten tytuł również jest liczony do DSM, nie tylko sam BIS.

BIC - Best of Category (wybór najlepszego kota z danej kategorii, I, II, III lub IV, spomiędzy najlepszego kota dorosłego, najlepszego kastrata, najlepszego juniora i najlepszego kociaka).

BOV to chyba to samo, co BIV - Best of (in) Variety, czyli najlepszy kot w kolorze.

Oberhexe

Post » Pon paź 09, 2006 15:17

Dziękuję :D
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Post » Pon paź 09, 2006 15:37

:D dzieki za informacje ,znalazłam również - są one również zawarte w miesięczniku "KOT" z maja 2006r str.49 (tekst pana W.A.Kurkowskiego) :kitty: i są aktualne na dzień dzisiejszy - BOS jest równiez tytułem BIS i liczy sie go jako ważny !!!!!!

danunka

Post » Pon paź 09, 2006 16:08

A Ja myślalam,że BOS jest następstwem Bisu i aby miec taki tytuł trzeba miec Bisa... :oops:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Post » Pon paź 09, 2006 16:23

Sylwia, pomyliło Ci się z BOB - Best of Best. Żeby dostać BOB, kot musi zdobyć albo BIS kotów dorosłych albo BIC całej kategorii, zależnie od systemu, w jakim jest organizowana wystawa.

Oberhexe

Post » Pon paź 09, 2006 18:03

danunka pisze::D dzieki za informacje ,znalazłam również - są one również zawarte w miesięczniku "KOT" z maja 2006r str.49 (tekst pana W.A.Kurkowskiego) :kitty: i są aktualne na dzień dzisiejszy - BOS jest równiez tytułem BIS i liczy sie go jako ważny !!!!!!

w kocie byla relacja z wlanego FIFe 2006, czyli wszystkie postanowienia wchodza od roku 2007

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Pon paź 09, 2006 19:08

lrafal pisze:
danunka pisze::D dzieki za informacje ,znalazłam również - są one również zawarte w miesięczniku "KOT" z maja 2006r str.49 (tekst pana W.A.Kurkowskiego) :kitty: i są aktualne na dzień dzisiejszy - BOS jest równiez tytułem BIS i liczy sie go jako ważny !!!!!!

w kocie byla relacja z wlanego FIFe 2006, czyli wszystkie postanowienia wchodza od roku 2007

8O napewno ??? Irafał - nie załamuj mnie :( a tam tak napisane ,że wyglada to "od dziś " :wink:

danunka

Post » Pon paź 09, 2006 20:40

Danunka, wszystkie nowe przepisy/zmiany przepisów uchwalone przez GA wchodzą w życie 1 stycznia następnego roku, chyba, że zostało uchwalone inaczej i jest to wyraźnie zaznaczone.

Oberhexe

Post » Wto paź 10, 2006 0:14

bosy beda sie liczyc ale te zdobyte w 2007 i dalej (nie dziala to wstecz)
Swoją drogą szkoda, ze FIFe obniża poprzeczkę :(

lrafal

Post » Pon paź 16, 2006 12:32

Przepisy FIFe dotyczace tytulu DSM nie umegly zmianie.
Tytul BoS jest tytulem BiS!
Oficjenymi tytulami FIFe sa jestnie tytuly BiS, wszelkie dodatkowe tytuly i ich nadawanie zaleza od organizatorow wystaw. Tytul BoS jest tytulem dodatkowym dla kotow porownywanych w finale pomiedzy plciami, jednak kazdy kot posiadajacy tytul BoS jest kotem posiadajacym juz tytul Best in Show.
Dopisek w przepisach wystawowych FIFe mial na celu jedynie dookreslenie znaczenia tytulu BoS.
Mam nadzieje, ze udalo mi sie nieco wyjasnic zawilosci zwiazene z tym tytulem :)
Pozdrawiam - NeverMind

NeverMind

Od: Nie lis 06, 2005 11:35

Post » Pon paź 16, 2006 16:24

Mam do was pytanie dodatkowe:
DSM jest tytułem, o które ubiegają się koty dorosłe. Czy to oznacza, że wszystkie BIS muszą być zdobyte jako kot dorosły, czy można zacząć np. w młodzieży, a potem zbierać BIS przez kolejne dwa lata?
Archie + Czorcia Strachulec + Duszka za TM + reszta bandy

archie

Od: Pt paź 31, 2003 12:12

Post » Pon paź 16, 2006 16:35

Tak, bisy zdobyte w klasach od 9 do 1

lrafal

[następna]