Jak oddać koci mocz do badania?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 14, 2002 20:08 Jak oddać koci mocz do badania?

Wysłałąm męża do weterynarza i dowiedziałam się że mamy przynieść mocz do zbadania, ale nie wiem (bo mąż nie zapytał) jak to zrobić , czy bryłka z kuwety wystarczy?
Przepraszam ale straszny ze mnie laik w tym temacie,POMÓŻCIE.
Dziękuję z góry.Munia

Munia

Od: Pt gru 13, 2002 20:12

Post » Sob gru 14, 2002 20:16

Bryłka nie wystarczy.
Dziewczyny opisywały dokładniem jak to robiły, tyle że nie pamiętam w jakim wątku...jak Daga i Hana zajrzą to na pewno Ci przywołają, albo spróbuj w wyszukiwarce...

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob gru 14, 2002 20:26

Ha!
Teoretycznie to ja wszystko wiem ;-)
Tylko mi praktyka szwankuje...
Kupuje sie w aptece pojemnik.
zaczaja sie na kota... przytomnie, zeby nie przestraszyc. Jak zacznie siusiac to sie podchodzi, lekko pociaga za ogon do gory, podstawia pojemnik i juz.
Ofelii sie udalo zlapac chyba na lyzke?
U mnie problem polega na tym, ze mam czas na lapanie przez mniej wiecej godzine... rano.
Chyba sie zlamie i zlapie wieczorne...
bo to ranne cos mi sie nie udaje :-(
Albo rzeczywiscie zaczne spac w lazience, to by nocne bylo...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob gru 14, 2002 22:57

podobno najłatwiej jest złapać mocz na chochelkę (małą) w trakcie lub zostawić kota na noc z dwupoziomową kuwetą...ale podobno! :wink:
KrólowaNocy[*], Greebo[*], Jaś[*], Bojówka[*], MiniMini[*], NeverMind v.Ciocia[*], Adolfina[*], FataMorgana[*] :(

jenny170

Od: Wto wrz 17, 2002 12:19

Post » Sob gru 14, 2002 23:55

Czyżbym została autorytetem w temacie moczołapania? 8O :twisted:

A więc tak...

Wieczorem przygotowuję pojemnik na siuśki (najłatwiej kupiony w aptece) oraz coś na co będę łapać - ja używam do tego celu płaskie plastikowe pudełeczko zabrane z samolotu. :twisted: Inne pomysły to mała chochla do zupy albo inna łycha. Oczywiście toto wyparzam.

Rano trzeba się na kota zaczaić...
Ostatnio nastawiłam sobie budzik na 5. rano, wstałam, sprawdziłam, że jeszcze Kitka rannego siusiu nie robiła, więc rozpoczęłam czuwanie... Kuwetę postawiłam sobie koło łóżka, włączyłam radio, wzięłam książkę do czytania i... czekałam. O 6:59 Kitka wlazła wreszcie do kuwety!

Pamiętaj, że jak kot zacznie juz siusiać (oczy w sufit... :wink: ) to spokojnie możesz go nawet unieść za ogon i podstawić łyżkę czy co tam masz do łapania. Powodzenia! :D

I jeszcze jedno: ustaw kuwetę tak, żebyś miała swobodny dostęp z obu stron, bo nie wiadomo jak kot przysiądzie. :wink: Mnie kiedyś nie udało się pierwsze moczołapanie, bo Kitka ustawiła sie łbem do mnie i nie miałam jak sięgnąć jej od strony ogona.

Ilością złapanego moczu za bardzo się nie przejmuj. Nawet "ciut" powinno do badania wystarczyć.

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Nie gru 15, 2002 0:04

Hano :!:
Jesteś Wielka :!: :!: :!:
Twój przepis na łapanie ....siuśków kocich dodam do Ulubionych :) :!:
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Nie gru 15, 2002 8:49

No proszę...wiedziałam, że Hana wie :lol:

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie gru 15, 2002 15:42

No cóż sprawa teoretycznie wydaje się prosta, ale jak będzie z praktyką to się jeszcze okaże. Na razie przeszukuję mieszkanie w poszukiwaniu naczynka do łapania, no i jutro rano do dzieła.
Mam nadzieję że sie uda.Dzięki za pomoc i trzymajcie kciuki, zeby poszło ok.

Munia

Post » Nie gru 15, 2002 16:34

hana - powinnaś podręczniki pisać! bardzo ładnie wszystko wytłumaczyłaś! też skorzystam z twoich rad... :lol:
KrólowaNocy[*], Greebo[*], Jaś[*], Bojówka[*], MiniMini[*], NeverMind v.Ciocia[*], Adolfina[*], FataMorgana[*] :(

jenny170

Od: Wto wrz 17, 2002 12:19

Post » Nie gru 15, 2002 18:17

Ja łapałam właśnie na chochlę. Przestawiłam kuwetę na środek pokoju - Samuel dzięki temu się załatwił, bo inaczej nie chciał.
Ciutkę tego było, bo reszty nie dałam rady, bo się trzęsłam ze śmiechu.

Ofelia

Od: Wto lut 05, 2002 17:16

Post » Pon gru 16, 2002 11:30

Nawet nie sądziłam ,że to będzie takie łatwe.Nakombinowałam się czym ten mocz łapać i w sumie to na darmo.Ponieważ jestem strasznym śpiochem wstałam skoro świt o 10.30. weszłam do kibelka i stwierdziłąm że kiciek czekał z porannym sisianiem na mnie.Robiąc śniadanko obserwowałam go jak zmierza w wiadomym kierunku.Podążyłam za nim odkręciłam pojemniczek, kotkowi podniosłam ogonek, podstawiłam pod.....i ZŁAPAŁAM!
Kiciek był zdziwiony trochę i myślałam że nawet się na mnie obrazi, ale gdzie tam.Wieczorkiem jedziemy do weta.
Munia :D

Munia

Post » Pon gru 16, 2002 20:38

Chyba wezme urlop na to lapanie... :evil:
Kurka nie dadza mi teraz :-(
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon gru 16, 2002 20:59

Hmm, teorię moczołapania mam opanowaną, ale z praktyką różnie bywa... Muszę w najbliższym czasie znowu Kitkę rano zdybać w kuwecie (kontrolne badanie), ale jak to mi się uda - nie wiem. Dziś na przykład Kitka zrobiła swoje pierwsze (!) siusiu dopiero o godz.19, po moim powrocie z pracy. 8O

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Pon gru 16, 2002 21:11

A ja już wiem co dolega mojemu kiciusiowi. Zapalenie dróg moczowych.I kolejny antybiotyk w ciągu 3 miesięcy. Czy to się kiedyś skończy, jak nie alergia nie wiadomo na co to teraz to .A już myśleliśmy że kiciuś jest wredny i po prostu zaczął podsikiwać na złość.
Mam nadzieję że leczenie pomoże i wszystko będzie ok.
Munia

Munia

Post » Wto gru 17, 2002 0:24

a jakie są moje doświadczenia ??
kiedy stanęłem przed koniecznością złapania sików, pani wet poradziła mi usunąć żwirek z kuwety poczym ja wymyć itd. tak zrobilem od ręki. I czekałem do wieczora i do rana i poszedłem do pracy, po dwóch godzinach wróciłem i...kuweta sucha. co robić, biorę kotkę pod pachę stawiam do kuwety, i jeszcze nigdy takiego pytania w jej oczach nie widziałem- czego ty ode mnie chcesz??, jak mam zrobić jak nie grzebnęłam łapką w żwirku?? no tak, to masz tu szczyptę koło kuwetki proszę koteczko, tylko stój w kuwecie przynajmniej tylnymi łapkami. Uwierzcie że wystarczyło, zasadniczy strumień w objętości około 40 ml trafił akurat na czystą kuwetę, ale jak bym miał pod ręką chochlę czy inny pojemnik to też bez problemu. (Pod ręką miałem tylko jednorazową strzykawkę 20 ml.)
Do badania ogólnego można i zebrać z kuwety, gorzej kiedy chodzi nam o posiew moczu, tu już trzeba koniecznie złapać do sterylnego naczynia.

wonderes

Od: Pon gru 02, 2002 0:07

[następna]