Pytania/watpliwosci - czy Czarcik jest zdrowy?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 30, 2006 19:26 Pytania/watpliwosci - czy Czarcik jest zdrowy?

Od poczatku grudnia mam w domu kocurka, a od czwartku dolaczyla do nas 2 miesieczna kicia (tutaj watek adopcyjny: http://www.forum.miau.pl/viewtopic.php?t=38272 ).
Zasadniczo wszystko jest w porzadku, kotki sie polubily - bawia sie, ganiaja, liza, tula itd ale... zauwazylam, ze Czarcik coraz mniej je.
Poczatkowo sadzilam, ze to normalne bo podpija sobie kocie mleczko przeznaczone dla kici, liznie troszke serka ale teraz juz widze, ze on je mniej wiecej ok 1/3 tego co jadl wczesniej.
Jak dostawal porcje mokrego animondy to wlasciwie po chwili jej juz nie bylo, dzisiaj po calym dniu w ogole jej nie ruszyl. Serek ledwo liznal, dopiero jak mu dalam kurczaka to zjadl troche wiecej...
Kotki maja miski obok siebie, a Lila je bardzo zachlannie i warczy na kazdego kto do niej podchodzi w trakcie jedzenia. Oczywiscie dobiera sie tez do miski Czarcika. Czy to moze byc glowny problem?
Jakie macie pomysly, co zrobic - czy od razu pedzic do weta czy jeszcze poobserwowac kotka?
Czy dobrym wyjsciem byloby dawanie im jedzenia w roznych miejscach?

Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
Obrazek Obrazek Obrazek

atydek

Od: Sob gru 10, 2005 11:19

Post » Pon sty 30, 2006 19:36

A ile ten kotek ma miesięcy? Może nie jeść ze względu na stres dokocenia, ale może też po prostu minąl mu ten okres dziecięcego opychania. :)
Miski rozdzielić możesz spróbować, na pewno nie zaszkodzi.

Może chodzić o towarzystwo, moja Kropa też prawie nie jadla jak wzięlam Dydka, potem jej to minęlo, ale teraz znowu mniej je, tyle że ona w międzyczasie dorosla i przestala się już opychać jak male kocię.

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Pon sty 30, 2006 19:42

Czarcik ma ok. 4, a Lila ok. 2 miesiecy.
Sadzilam, ze jak jest taki mlody nie bedzie sie zbytnio stresowal nowym mieszkancem :(
Sprobuje go karmic w innym miejscu i zobaczymy co dalej.

Dzieki Kropka75 :D
Obrazek Obrazek Obrazek

atydek

Post » Pon sty 30, 2006 19:43

raczej normalny skutek dokocenia :D
moj llek tez tak mial...
glownie dlatego ze mala go odpedzala od miski..;. pomoglo karmienie w innym miejscu i przepedzanie malej od miski lulka :D

mizianki dla malych koteczkow :D
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Pon sty 30, 2006 19:46

No to mlodziutki, powinien jeszcze dużo jeść. Przestaw miski i pilnuj, żeby maly żarlok mu nie podbieral. :)

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Pon sty 30, 2006 19:58

dziekuje :)
Obrazek Obrazek Obrazek

atydek

Post » Pon sty 30, 2006 20:51

To faktycznie może być reakcja na przybycie nowej lokatrorki, tym bardziej, że lokatorka z tych bardziej żarłocznych. :) :wink: Popilnuj trochę towarzycho, żeby mała nie wyżerała koledze z michy. :wink: Ale i tak - na wszelki wypadek - poobserwuj uwaznie małego.

ps. a kiedy będą fotki tego nowego cudeństwa? Przyznam, że trochę zazdroszczę przecudnej panienki. 8)

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Pon sty 30, 2006 20:54

Kiedy Czarcik był odrobaczany? teraz razem z Lilą?
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Pon sty 30, 2006 22:55

Wawe pisze:ps. a kiedy będą fotki tego nowego cudeństwa? Przyznam, że trochę zazdroszczę przecudnej panienki. 8)

powinnam miec jutro aparat w domu (w koncu) wiec moze jutro :D moge tylko napisac, ze panienka jest cudna :1luvu:

Klaudia pisze:Kiedy Czarcik był odrobaczany? teraz razem z Lilą?

Dostalismy go juz odrobaczonego ze schroniska. Teraz nic mu nie dawalam.

Kolacje zwierzaki dostaly w osobnych pomieszczeniach i Czarcik zjadl prawie cala miske :D
Musze powiedziec, ze czasem wydaje mi sie ze on sie na mnie gniewa. Jak bawie sie z nim jest ok, jak podejdzie Lila to on natychmiast odchodzi...
Obrazek Obrazek Obrazek

atydek

Post » Pon sty 30, 2006 23:35

Ja myślę, że powinniście powtórzyć odrobaczanie. Z robalami to nie ma tak hop siup, czasem nawet trzeba kilka razy aplikować antyrobalowe środki, żeby wygrać z życiem wewnętrznym. Tym bardziej, że tak naprawdę nie wiadomo czym był odrobaczony i czy tylko raz czy dwa. Bo dwa podania w odstępie ok 10 dni to konieczność.
Ja nadmienię, że mój Tico był odrobaczony Vetmithem czyli środkiem najczęściej podawanym przez weta małym kociakom i na robalach nie zrobiło to żadnego wrażenia :roll: dopiero odrobaczanie Pratelem w odstępie 2 tygodniowym spowodowało, że martwe robale wyłaziły w kupie.
A jeśli Czarcik ma troszkę mniejszy apetyt to może akurat te robale są winowajcami?
A i jeszcze jedno, zawsze odrobaczać trzeba oba kociaki na raz, samego jednego nie ma sensu.
Obrazek Obrazek

Klaudia

Post » Wto sty 31, 2006 7:59

Klaudia pisze:A i jeszcze jedno, zawsze odrobaczać trzeba oba kociaki na raz, samego jednego nie ma sensu.

Dostalam od Izy zawiesine na robaki... nie pamietam nazwy, na pewno zaczyna sie na P.

Dzisiaj Czarcik dostanie swoja dawke, co z druga? Czy przedluzyc kici czas przerwy pomiedzy dawkami lub skrocic ta przerwe Czarcikowi zeby druga dawke przyjely razem?

Dzisiaj rano kocurek tez tylko troszke zjadl, dopiero jak wzielam jego jedzenie na palec to zaczal jesc, pozniej nalozylam sobie na dlon i wtedy zjadl. Mniej wiecej 1/4 porcji. Nastepnie poprosilam mojego M zeby troche przy nim postal - Czarcik znowu zjadl... Nigdy wczesniej nie trzeba bylo przy nim stac i go karmic...
Ostatnio edytowano Wto sty 31, 2006 8:01 przez atydek, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

atydek

Post » Wto sty 31, 2006 8:00

atydek pisze:Musze powiedziec, ze czasem wydaje mi sie ze on sie na mnie gniewa. Jak bawie sie z nim jest ok, jak podejdzie Lila to on natychmiast odchodzi...

Bo on się trochę gniewa na Ciebie i na tego malutkiego potworka, którego przyniosłaś do domu. :wink: To naturalna reakcja i szybko mu minie. :) Pamiętaj, aby Czarcika mocno dopieszczać i cały czas powtarzać mu, że nadal jest Twoim skarbeczkiem i ukochanym koteczkiem. :)

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Wto sty 31, 2006 8:03

Wawe pisze: Pamiętaj, aby Czarcika mocno dopieszczać i cały czas powtarzać mu, że nadal jest Twoim skarbeczkiem i ukochanym koteczkiem. :)

ale przeciez tak jest, kocham urwisa i to bardzo :D

Dobrze, ze polecono mi to miejsce w sieci - bez Was czulabym sie bardzo zagubiona :)
Obrazek Obrazek Obrazek

atydek

Post » Wto sty 31, 2006 8:13

Przepraszaj, ze mu takie "swinstwo" zrobilas ta dlugo, az dojdzie do wniosku, ze to byl najlepszy pomysl w Twoim zyciu :D
Co, biorac pod uwage wiek kotow, pewnie nastapi szybciorasem, czego Wam zycze :D
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto sty 31, 2006 10:29

atydek pisze:
Klaudia pisze:A i jeszcze jedno, zawsze odrobaczać trzeba oba kociaki na raz, samego jednego nie ma sensu.

Dostalam od Izy zawiesine na robaki... nie pamietam nazwy, na pewno zaczyna sie na P.

Dzisiaj Czarcik dostanie swoja dawke, co z druga? Czy przedluzyc kici czas przerwy pomiedzy dawkami lub skrocic ta przerwe Czarcikowi zeby druga dawke przyjely razem?

Drugą dawkę możesz podać za 10 dni licząc od odrobaczenia Czarcika, u Lili będzie to automatycznie przerwa ok 2 tygodniowa- też dobrze :)
Zawiesina to chyba jednak Vetmith, najczęściej stosuje się ją u maluszków. No i odrobaczanie profilaktyczne tak raz na pół roku.
Nie wiem czy Czarcik był już szczepiony - najlepiej szczepić kociaki 2 tygodnie po drugim odrobaczeniu - pierwsze szczepienie, drugie jak zaordynuje wet.
Info o szczepieniach :arrow: http://www.vetserwis.pl/szczepienia_kot.html

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia małych piękności :D
Obrazek Obrazek

Klaudia