czyszczenie serwera

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 09, 2005 21:49 czyszczenie serwera

Rafał, zamknąłeś Posty i w końcu nie wiem, co z naszą propozycję podania wątków, które można wykasować.. Czy to coś da?
Bo z czatu ja nie mogę korzystać. I pewnie cześć tych, którzy zaglądają na miau z pracy :roll:
Obrazek

Szelmaa

Od: Pon maja 24, 2004 10:59

Post » Śro mar 09, 2005 21:53

podpisuję sie pod Szelmąą
ja też nie mogę korzystac z chata :(

dziewczyny zrobiły propozycję watków z KL do usunięcia...

Batka

Od: Pt paź 24, 2003 11:38

Post » Śro mar 09, 2005 21:53

Niestety, serwer nie jest w stanie uciagnac wykasowania pojedynczej edycji postow.

Ale poblem dotyczy ruchu a nie objetosci, w zwiazku z tym prosze to takich przywitan i rozmow uzywac chat, z czasem zrobie na forum inny chat (taki co bedzie pamietal iles tam wypowiedzi wstecz - podobnie jak posty)
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Śro mar 09, 2005 21:55

lrafal pisze:Niestety, serwer nie jest w stanie uciagnac wykasowania pojedynczej edycji postow.

Ale poblem dotyczy ruchu a nie objetosci, w zwiazku z tym prosze to takich przywitan i rozmow uzywac chat, z czasem zrobie na forum inny chat (taki co bedzie pamietal iles tam wypowiedzi wstecz - podobnie jak posty)
ok

Batka

Od: Pt paź 24, 2003 11:38

Post » Śro mar 09, 2005 21:55

nie rozumiem pierwszego zdania :(
Obrazek

Szelmaa

Post » Śro mar 09, 2005 21:59

lrafal pisze:Niestety, serwer nie jest w stanie uciagnac wykasowania pojedynczej edycji postow.

uff, jest jeszcze nadzieja :D

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro mar 09, 2005 22:04

to znaczy,ze jak klinke kasuj temat to po 30sek pojawia mi sie komunikat nie mozna wyswietlic strony, po ponownym wejsciu na forum temat nadal istnieje.

tematy do 10 stron to mozna, ale jak pisalem, pojemnosc serwera jest duza, ale ruch generowany przez uzytkownikow osiaga juz swoje gorne granice.

Pozniej mam tylko telefon - szukaj se pan innego serwera :(

juz raz zmienialem serwer dzieki zawzietosci pewnej uzytkowniczki.
Obrazek

lrafal

Post » Śro mar 09, 2005 22:07

ale jeśli na miau będą się logować nowi ludzie w takim tempie jak do tej pory, to nijak nie rozwiąże nam to problemu? :roll:
Obrazek

Szelmaa

Post » Śro mar 09, 2005 22:15

srednio 10 nowych osob dziennie, ale nie wysylaja posta za postem.
forum to nie chat niestety, co kolwiek sie tu napisze jest zapisane w bazie, sa wyciagane slowa kluczowe i zapisyawane w osobnej tabeli zeby wyszukiwanie bylo szybkie, przy kazdym wyslaniu serwer sprawdza czy nikt nie chce powiedomienia o nowym poscie itd, wyslanie samego usmieszka pociaga za soba tysiace operacji.

Dlatego od pewnego czasu musialem wprowadzic ograniczenia (ten caly LOAD) ale jak bylo wczoraj wieczorem widac - blokada zadzialala ale baza z postami padla. Niestety ale przy takim ruchu zadne tranzakcyjne bazy nie wchodza w gre i czesto bywaja sytuacje gdzie nie zostanie do konca zapisana tabela z tematami postow co powoduje znany juz efekt zanikania tematu (co zadaje sie wczoraj bylo odbierane jako moja zla wole)
Obrazek

lrafal

Post » Śro mar 09, 2005 22:23

teorie spiskowe sa w modzie po prostu :wink:

czyli posty itp nie wchodza w gre;
a do jakiej ilosci stron najlepiej ograniczyc "normalne" watki?
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Śro mar 09, 2005 22:24

to może odgórnie powywalać monity o nowej wiadomości i nowym poście?
tzn zastanawiam się, co można wywalić, co ograniczyć, żeby wolumen ruchu trochę zmniejszyć..
Obrazek

Szelmaa

Post » Śro mar 09, 2005 22:28

czty te watki do czyszcenia, ktore pwyszperalam cos nam ulatwia na forum ?
czy sam brak postow wystarczy ?
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Czw mar 10, 2005 8:38

lrafal pisze:forum to nie chat niestety, co kolwiek sie tu napisze jest zapisane w bazie, sa wyciagane slowa kluczowe i zapisyawane w osobnej tabeli zeby wyszukiwanie bylo szybkie, przy kazdym wyslaniu

czy w takim razie nie zmniejszyloby obciazenia serwera unikanie 'pietrowego' cytowania postow i obcinanie cytatow do czesci niezbednej dla jasnej kompozycji postu?
na usenecie pietnuja za takie cytowanie wielgachnego postu zeby dopisac pod spodem 'i ja tez tak sadze', tu jest to dosyc pospolite.

jb

Od: Czw lis 04, 2004 15:00

Post » Czw mar 10, 2005 8:48

mysle, ze chyba czas przywrocic stare dobre zasady ;
tnij cytaty
sprawdz czy temat juz sie nie pojawil i dopisz sie w starym
zaloz temat swoich kotow i tam kontynuuj zmieniajc ewentualnie tytul
itd
dobrze by bylo przypomniec moze - przykleic
bo jak to mowia od dobrobytu nam sie w glowach poprzewracalo
z tego co czytam odrobine dyscypliny w piasaniu wyjdzie na dobre bazie forum
tylko ja nie wiem, co jest konieczne i pomocne - czy odsylanie do wyszukiwarki nie zwieksza ruchu np ?
bo chyba wszystkim nam zalezy na tym, zeby forum jako miejsce wspierajace rada istnialo
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Czw mar 10, 2005 8:55

eve69 pisze:teorie spiskowe sa w modzie po prostu :wink:

czyli posty itp nie wchodza w gre;
a do jakiej ilosci stron najlepiej ograniczyc "normalne" watki?

IMO niezbędna jest pewna zmiana zachowania userów - duża część postów spokojnie mogłaby być ograniczona do wymiany zdań na czacie.
Często posty rozrastają się w nieskończoność wskutek pojwiania się w nich nowych wątków i podwątków nowych wątków itd. oraz korzystania z forum zamiast GG, pw lub czata.
Także tzw. "podnoszenia" ludzi ze zdjęciami i obrazkami w podpisie powodują konieczność każdorazowego "dociągnięcia" kilkunastu kB.
Potem, szukając interesującego mnie zdania lub danych, przekopuję się przez całe strony "up"-ów i postów nic nie wnoszących do treści (niestety mówię głównie o postach mających wesprzeć autora wątku :oops: ).
Ale trudno wymagać od ludzi zachowań przyjaznych dla serwera, raczej wykonują czynności przyjazne dla siebie :)
rokko + Luzak + Cicia + Baxter
Obrazek Obrazek Obrazek
My, koci Ojcowie, musimy się trzymać razem !

rokko

Od: Wto gru 07, 2004 11:00

[następna]