Moderator: Estraven
Avenka pisze: Ja zaczęłam czuć się jakby przeziębiona i trochę ciężko mi na klatce piersiowej ale przecież biorę Zyrtec !!!! No więc o co chodzi? Błagam, niech mi ktoś wytłumaczy, moi bliscy już wariują - Masz alergię, masz alergię, po co Ci ten kot, zwariowałaś ??? Ja już zgłupiałam... przecież pierwszy kot, który był oczkiem w głowie mojej śp. Mamy był u mnie cały rok!!! i żadnego głupiego swędzenia oczu !!! Ja już mam mętlik w głowie.
Avenka pisze:Dakota... ojejku nawet astmę masz i 3 koty ????coś jak Aamms... Podziwiam... co bierzesz na tę alergię? Napisz proszę. Lekarstwa Ci pomagają? Ja zaczęłam czuć się jakby przeziębiona i trochę ciężko mi na klatce piersiowej ale przecież biorę Zyrtec !!!!
Avenka pisze:Jakie inne koty rasowe mają umaszczenie syjamów? Czyzby te... tonkijskie ???
Avenka pisze:Dakoto jeśli możesz odezwij się do mnie koniecznie, jeśli chcesz na PW napisz mi wszystko co możesz o tej alergii i relacjach z kotami, będę dozgonnie wdzięczna. Blisko mieszkamy, może byśmy się poznały, co o tym myślisz???
dakota pisze:Avenka pisze:]Jakie inne koty rasowe mają umaszczenie syjamów? Czyzby te... tonkijskie ???
To są akurat syjamy starego typu. Są jeszcze koty brytyjskie (właśnie moje brytyjczyki tak cudnie kłaczą), syberyjskie nevy (półdługowłose), ragdolle i pewnie jeszcze jakieś. A można czasem i jakąś biedę wyhaczyć o ciekawym takim umaszczeniu. Tak czy owak, póki alergia pod znakiem zapytania, należałoby się wstrzymać.
Beata pisze:dakota pisze:Avenka pisze:]Jakie inne koty rasowe mają umaszczenie syjamów? Czyzby te... tonkijskie ???
To są akurat syjamy starego typu. Są jeszcze koty brytyjskie (właśnie moje brytyjczyki tak cudnie kłaczą), syberyjskie nevy (półdługowłose), ragdolle i pewnie jeszcze jakieś. A można czasem i jakąś biedę wyhaczyć o ciekawym takim umaszczeniu. Tak czy owak, póki alergia pod znakiem zapytania, należałoby się wstrzymać.
i jeszcze birmanskie na przyklad![]()
tez radze sie wstrzymac na razie
BTW ja tez mam astme i alergie glownie na koty i wszelkie zwierzaki
Beata pisze:dakota pisze:Avenka pisze:]Jakie inne koty rasowe mają umaszczenie syjamów? Czyzby te... tonkijskie ???
i jeszcze birmanskie na przyklad![]()
tez radze sie wstrzymac na razie
Avenka pisze:Kości zostały rzucone, zarezerwowałam małą tonkę na 6. grudnia. Do tego czasu Hermiona i ja będziemy zdrowe i gotowe na maleńkiego gościa
DOradźcie mi imię dla tonki pasujące do Hermiony.
Czekam też na porady... całą wyprawę dla kota mam, na co zwrócić uwagę jeszcze?
grrr... pisze:Avenka pisze:Chwilowo przestaję szukać. Dodzwoniłam się do hodowli kotów tonkijskich - kolor syjama, charakter łagodny i cichy, miziasty.
Zarezerwowałam koteczkę 8-tygodniową na szóstego grudnia.
Ja tam specjalistką nie jestem, ale z tego co już zdążyłam się tu na forum dowiedzieć, żadna szanująca się hodowla nie wydaje ośmiotygodniowych kotków!!! To jest niezgodne z przepisami i niedobre dla kotka, bo ośmiotygodniowy jest za mały na to, żeby go oddzielać od mamy. Porządne hodowle wydają dopiero dwunastotygodniowe kotki do nowych domków.
Kazia pisze:Tonkijskie to nie sa syjamy starego typy.
Stare syjamy to tajskie.
A tonki to.... tonki
Avenka pisze:Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam, może ona mówiła, że ma osmiotygodniowe kocięta. Chyba tak właśnie było...
do 6 grudnia tonka podrośnie, my wyzdrowiejemy, nabierzemy jeszcze więcej rozumu i wprawy i będzie luzik
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 191 gości